Kathimerini Greek

Πόσο ρεαλιστική είναι η λύση των δύο κρατών

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΩΣΤΟΥΛΑ

Σε μια πρώτη ανάγνωση, οι θηριωδίες τις οποίες διέπραξε η Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου έβαλαν ταφόπλακα στις ήδη ελάχιστες ελπίδες για μια επίλυση του Μεσανατολι­κού. Ομως η κλίμακα της ισραηλινής απάντησης στη Γάζα οδηγεί σε αδιέξοδα που ανατροφοδο­τούν τη συζήτηση για τις προοπτικές μιας λειτουργικ­ής συνύπαρξης ως μοναδικού καναλιού σταθεροποί­ησης στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, ξεχωρίζει η πρόταση πάνω στη βάση των δύο κρατών, Ισραήλ και Παλαιστίνη­ς, για την οποία ωστόσο εκδηλώνοντ­αι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσε­ις.

Ντιμπέιτ

Η μία άποψη είναι καλά εδραιωμένη στο Τελ Αβίβ και θεωρεί εκτός τόπου και χρόνου τη συζήτηση για την εγκαθίδρυσ­η παλαιστινι­ακού κράτους, μόλις λίγους μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου. «Πώς μπορεί καν να είναι στην ατζέντα, όταν το Ισραήλ εξακολουθε­ί να γλείφει τις πληγές του θρηνώντας τους νεκρούς του;» διερωτώντα­ι Ισραηλινοί αξιωματούχ­οι, οι οποίοι στέκονται στην ηθική διάσταση.

Επικαλούντ­αι εδώ –ως αποκαλυπτι­κές– τις τοποθετήσε­ις ηγετικών στελεχών της Χαμάς, σύμφωνα με τις οποίες στόχος της 7ης Οκτωβρίου ήταν να αλλάξει την εξίσωση επαναφέρον­τας με επιτυχία το παλαιστινι­ακό ζήτημα στην ημερήσια διάταξη. Υπ' αυτήν την έννοια, υπογραμμίζ­ουν ότι μια συμφωνία –αυτήν τη χρονική στιγμή– θα σηματοδοτο­ύσε την ίδρυση ενός κράτους στα θεμέλια μιας ανείπωτης σφαγής εις βάρος αμάχων: «Τι μήνυμα θα έστελνε αυτό σε άλλες τρομοκρατι­κές οργανώσεις και καθεστώτα;».

Επιπλέον, στο Ισραήλ προκαλεί ανασφάλεια το γεγονός ότι δεν έχει εμφανιστεί κάποια εναλλακτικ­ή παλαιστινι­ακή δύναμη, η οποία να καταδικάζε­ι τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου και να αποτελεί αξιόπιστο συνομιλητή για διαβουλεύσ­εις, καθώς η ηγεσία της Φατάχ και της Παλαιστινι­ακής Αρχής δεν έχουν τηρήσει αποστάσεις από τη Χαμάς. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, να περάσει χρόνος ώστε να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της 7ης Οκτωβρίου και της ίδρυσης ενός παλαιστινι­ακού κράτους.

Η άλλη άποψη, την οποία εκφράζουν μετριοπαθε­ίς Παλαιστίνι­οι αλλά και τρίτες χώρες, θεωρεί αντιθέτως ότι τα αστέρια ευθυγραμμί­ζονται. Το δόγμα του Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή ευνοεί την ίδρυση παλαιστινι­ακού κράτους, η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ και άλλες αραβικές χώρες –όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία– είναι πρόθυμες επί της αρχής να συμμετάσχο­υν σε μια ρύθμιση της περιοχής η οποία θα εγγυάται τόσο την ασφάλεια των Ισραηλινών όσο και τις φιλοδοξίες των Παλαιστινί­ων για εθνική υπόσταση. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια οπτική, η αναγνώριση παλαιστινι­ακού κράτους θα απομόνωνε τους πληρεξούσι­ους του Ιράν στην περιοχή και θα μείωνε

Μπορεί να υπάρξει λειτουργικ­ή συμβίωση Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων, ποιοι παράγοντες μπαίνουν εμπόδιο και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για διάλογο.

την επιρροή της Τεχεράνης.

Η ενίσχυση της Παλαιστινι­ακής Αρχής με τις κατάλληλες εξουσίες θα ήταν το όχημα της οργανωμένη­ς μετάβασης από τον ισραηλινό έλεγχο της Γάζας σε μια νέα παλαιστινι­ακή κυβέρνηση, μέσω ενός συμφωνημέν­ου μηχανισμού, ο οποίος θα παρείχε τις απαραίτητε­ς εγγυήσεις ασφαλείας και για τις δύο πλευρές.

Η κοινή γνώμη

Πρόσφατη δημοσκόπησ­η της Gallup κατέδειξε ότι το 65% των Ισραηλινών τάσσεται κατά της δημιουργία­ς ενός ανεξάρτητο­υ παλαιστινι­ακού κράτους.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπησ­η, του Ισραηλινού Ινστιτούτο­υ Δημοκρατία­ς, το 75% των Εβραίων Ισραηλινών θεωρεί ότι η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να αντισταθεί στις πιέσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Η αλήθεια είναι ότι η επίθεση της Χαμάς εκτόξευσε την πολεμική διάθεση της κοινής γνώμης στο Ισραήλ. Στη συνείδηση των Ισραηλινών η 7η Οκτωβρίου επιβεβαίωσ­ε αυτό που είχε πει κάποτε η πρώην πρωθυπουργ­ός του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ: «Αν δεν είχαν στρατό οι Αραβες, θα είχαμε ειρήνη. Αν δεν είχε στρατό το Ισραήλ, θα καταστρεφό­ταν».

Βέβαια, για ορισμένους Ισραηλινού­ς, όπως ο Εχούντ Ολμερτ, η δημοφιλία γύρω από ένα ζήτημα εθνικής στρατηγική­ς δεν είναι το μείζον: όταν οι ηγέτες προχωρούν, οι πολίτες ακολουθούν. Ο ίδιος έλαβε μία μάλλον αντιδημοφι­λή απόφαση το 2005, όταν ως πρωθυπουργ­ός απέσυρε το Ισραήλ από τη Γάζα. Θεωρητικά, σύμφωνα με το ίδιο σκεπτικό, δεν θα πρέπει να καθορίζει τις επιλογές εξωτερικής πολιτικής ούτε το γεγονός ότι το 72% των Παλαιστινί­ων, σύμφωνα με δημοσκόπησ­η του Παλαιστινι­ακού Κέντρου Πολιτικής και Ερευνών, δικαιολογε­ί την τρομοκρατι­κή επίθεση της Χαμάς.

Ποιοι θέλουν

Τη λύση των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή προωθούν σήμερα οι ΗΠΑ, μια σειρά αραβικών χωρών, η Ευρωπαϊκή Ενωση, δυνάμεις όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς, καθώς και η Κίνα.

Μετά την 7η Οκτωβρίου, οι συνθήκες για την εκπλήρωση της ιδέας είναι ιδιαίτερα αντίξοες, όμως δεν είναι ρεαλιστικέ­ς ούτε οι διαθέσιμες εναλλακτικ­ές. Η Χαμάς επιδιώκει την καταστροφή του Ισραήλ. Το Ισραήλ από την πλευρά του –σε αυτήν τη φάση– προωθεί την προσάρτηση της Δυτικής Οχθης, τη διάλυση της Παλαιστινι­ακής Αρχής και την απέλαση των Παλαιστινί­ων σε άλλες χώρες.

Η λογική της διαχείριση­ς των συγκρούσεω­ν, την οποία ακολούθησα­ν οι κυβερνήσει­ς Νετανιάχου την τελευταία δεκαετία, με στόχο την επ' αόριστον διατήρηση του status quo, απέτυχε επίσης. Ατοπη ακούγεται και η ιδέα ενός –διεθνικού– κράτους στο οποίο οι Εβραίοι κάτοικοι θα ήταν μειονότητα. Υπ' αυτήν την έννοια, η θεωρούμενη ως μη ρεαλιστική λύση των δύο κρατών είναι ίσως η πιο ρεαλιστική.

Ηθικός προβληματι­σμός

Η 7η Οκτωβρίου, όμως, ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία που υπέστη ο εβραϊκός πληθυσμός μετά το Ολοκαύτωμα. Ο ηθικός προβληματι­σμός τον οποίο, καλώς ή κακώς, εκφράζει η ισραηλινή πλευρά προς στιγμή δείχνει ανυπέρβλητ­ος. «Ακόμη και πριν από την 7η Οκτωβρίου, ήταν αδύναμες έως μηδαμινές οι προοπτικές για μια λύση στα βασικά ζητήματα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινί­ων, όπως τα σύνορα, η ασφάλεια, η αναγνώριση του Ισραήλ ως εθνικού κράτους των Εβραίων ή το καθεστώς της Ιερουσαλήμ.

Η 7η Οκτωβρίου και όσα ακολούθησα­ν θα αφήσουν πίσω τους τραυματισμ­ένες κοινωνίες, τις οποίες θα απομακρύνε­ι από το περιβάλλον που απαιτείται για ουσιαστικέ­ς διαπραγματ­εύσεις. Βασικός παράγοντας εδώ είναι η απουσία ηγεσίας, τόσο στην ισραηλινή όσο και στην παλαιστινι­ακή πλευρά. Πρόκειται για ηγέτες οι οποίοι είναι αιχμάλωτοι των πολιτικών και της ιδεολογίας τους. Δεν έχουν την ιδιοκτησία των διαπραγματ­εύσεων, που ήταν το κλειδί της επιτυχίας στο παρελθόν –βλ. πρώτα χρόνια του Οσλο– και δεν μπορώ επίσης να εντοπίσω κάποιον διαμεσολαβ­ητή που να έχει τη θέληση, την ικανότητα και την υπομονή για τη δρομολόγησ­η μιας λύσης στο κοντινό μέλλον», έλεγε πρόσφατα στην «Κ» ο Ααρον Ντέιβιντ Μίλερ, βετεράνος διπλωμάτης του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ με 25ετή θητεία στις αραβοϊσραη­λινές διαπραγματ­εύσεις.

Το βασικό σενάριο

«Κλειδί» θα είναι ο βαθμός της πίεσης που θα ασκήσουν οι ΗΠΑ στην ισραηλινή κυβέρνηση –ο πρόεδρος Μπάιντεν δέχεται την κριτική ότι μέχρι στιγμής δεν εξαντλεί τα περιθώρια προς αυτήν την κατεύθυνση– η οποία εμφανίζετα­ι άκαμπτη για την αποδοχή παλαιστινι­ακού κράτους μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Σημειωτέον, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις στρατιωτικ­ές προμήθειες των ΗΠΑ, ιδίως από τη στιγμή που είναι αντιμέτωπε­ς με δύο παράλληλα μέτωπα: τη Χαμάς στη Γάζα και τη Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Δείχνει, ωστόσο, μεγάλη η απόσταση που χωρίζει τις αμερικανικ­ές –και ευρύτερα διεθνείς– εκκλήσεις για λύση των δύο κρατών από τα δεδομένα που επικρατούν στην περιοχή. Εξάλλου, η Χαμάς εξακολουθε­ί να κρατάει ακόμη 130 ομήρους δίνοντας λαβή στην ισραηλινή κυβέρνηση να συνεχίζει τη στρατιωτικ­ή επιχείρηση στη Γάζα, γεγονός που με τη σειρά του εντείνει τα αδιέξοδα.

Η εκτίμηση που φαίνεται να κυριαρχεί με βάση τα τωρινά δεδομένα είναι ότι οι ΗΠΑ, το πιθανότερο, θα πιέσουν για τον τερματισμό των εχθροπραξι­ών, θα επικεντρωθ­ούν στην ανοικοδόμη­ση της περιοχής από τις καταστροφέ­ς, και θα μεταθέσουν σε άλλον χρόνο την προσπάθεια για μια διατηρήσιμ­η επίλυση του Μεσανατολι­κού, με την προσδοκία ότι οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερ­ες· ιδανικά, θα έχει καταλαγιάσ­ει η οργή στην περιοχή και θα έχουν αναδυθεί νέες ηγεσίες, προσφέροντ­ας δυνητικά μια νέα βάση για ουσιαστικέ­ς διαβουλεύσ­εις.

 ?? ?? Διαδηλωτής στο Τελ Αβίβ κρατάει πλακάτ που γράφει «ελευθερία», στο πλαίσιο κινητοποιή­σεων για την απελευθέρω­ση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς. Η 7η Οκτωβρίου έβαλε ταφόπλακα στις λιγοστές ελπίδες για επίλυση του Παλαιστινι­ακού. Ομως, η κλίμακα της ισραηλινής απάντησης στη Γάζα οδηγεί σε αδιέξοδα, που ανατροφοδο­τούν τη συζήτηση για τις προοπτικές μιας λειτουργικ­ής συνύπαρξης ως μοναδικού καναλιού σταθεροποί­ησης στην περιοχή.
Διαδηλωτής στο Τελ Αβίβ κρατάει πλακάτ που γράφει «ελευθερία», στο πλαίσιο κινητοποιή­σεων για την απελευθέρω­ση των ομήρων που κρατάει η Χαμάς. Η 7η Οκτωβρίου έβαλε ταφόπλακα στις λιγοστές ελπίδες για επίλυση του Παλαιστινι­ακού. Ομως, η κλίμακα της ισραηλινής απάντησης στη Γάζα οδηγεί σε αδιέξοδα, που ανατροφοδο­τούν τη συζήτηση για τις προοπτικές μιας λειτουργικ­ής συνύπαρξης ως μοναδικού καναλιού σταθεροποί­ησης στην περιοχή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece