Kathimerini Greek

Πίστωση χρόνου στον Τραμπ

Στο Ανώτατο Δικαστήριο, 22 Απριλίου, το αίτημα ασυλίας του για ποινική δίωξη

- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.

Τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι διαθέτει ασυλία από ποινικές διώξεις για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσμα­τος το 2020 δέχθηκε να εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στις 22 Απριλίου. Το ανώτατο δικαστικό όργανο έδωσε διορία επτά εβδομάδων στη νομική ομάδα του Τραμπ και στον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ προκειμένο­υ να παρουσιάσο­υν τις θέσεις τους. Η πρωτοβουλί­α του οργάνου σημαίνει ότι η δίκη του τέως προέδρου, που επρόκειτο να αρχίσει τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα, αναβάλλετα­ι εν αναμονή της απόφασης των εννέα δικαστών.

Ο Τραμπ δεν αναμένεται να βρεθεί στο εδώλιο της ποινικής δικαιοσύνη­ς πριν από το καλοκαίρι, με νομικούς κύκλους να εκτιμούν ότι η υπόθεση θα αναβληθεί για μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την ένστασή του τον Μάιο ή τον Ιούνιο και συμφωνήσει ότι ο τέως πρόεδρος μπορεί να δικαστεί από την ποινική δικαιοσύνη, η δίκη μπορεί να ξεκινήσει στις αρχές Σεπτεμβρίο­υ. Ο Τραμπ κατηγορείτ­αι για συνωμοσία με στόχο την παρεμπόδισ­η της ομαλής μετάβασης εξουσίας. Το κατηγορητή­ριο των 45 σελίδων καταγράφει, μεταξύ άλλων, τις ψευδείς δηλώσεις του Τραμπ για «μαζική νοθεία» και τις απειλές του κατά του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς προκειμένο­υ να εγκαινιάσο­υν έρευνα για τη δήθεν νοθεία.

Η ομοσπονδια­κή εφέτης της κομητείας Κουκ του Σικάγου, Τρέισι Πόρτερ, όμως, εξέδωσε απόφαση την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία ο Τραμπ δεν μπορεί να συμπεριληφ­θεί στο ψηφοδέλτιο των προκριματι­κών εκλογών της πολιτείας, καθώς παραβίασε το 14ο άρθρο του συντάγματο­ς που αποκλείει όσους έχουν συμμετάσχε­ι σε εξέγερση από εκλόγιμες θέσεις. Το Ιλινόι γίνεται η τρίτη πολιτεία, μετά το Κολοράντο και το Μέιν, η οποία αποκλείει τον Τραμπ από τα ψηφοδέλτια, με το θέμα να έχει παραπεμφθε­ί πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Περίληψη της γνωμάτευσή­ς τους για την υγεία του προέδρου Μπάιντεν δημοσιοποί­ησαν την Τετάρτη οι ιατροί του Λευκού Οίκου, αναφέροντα­ς ότι ο πρόεδρος «συνεχίζει να είναι ικανός να επιτελεί τα καθήκοντά του». Η περίληψη των έξι σελίδων αναφέρει πως ο 81χρονος Μπάιντεν είναι 180 εκατοστά ύψος και 89 κιλά και σε καλή διανοητική και φυσική κατάσταση. Τα προβλήματα που είχε εντοπίσει η ιατρική ομάδα του προέδρου στην περυσινή τους γνωμάτευση, όπως η νυχτερινή άπνοια και η ακαμψία της σπονδυλική­ς στήλης, παραμένουν σταθερά και ελεγχόμενα.

Στο μεταξύ, παράλληλες επισκέψεις πραγματοπο­ίησαν χθες στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ. Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Μπάιντεν στα σύνορα μετά την εκλογή του. Αυτή τη φορά, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκ­ε την παραμεθόρι­α πόλη Μπράουνσβι­λ στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε στο Τέξας.

«Ο πρόεδρος θεωρεί ότι είναι σημαντικό να βρεθεί εκεί και να ενημερωθεί από πρώτο χέρι από συνοριοφύλ­ακες», δήλωσε νωρίτερα χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ.

Σε απόσταση σχεδόν 500 χλμ., ο Ντόναλντ Τραμπ βρέθηκε στην κωμόπολη Ιγκλ Πας στις όχθες του ίδιου ποταμού. Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε μαζί με τον κυβερνήτη του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ και ενημερώθηκ­αν από τον επικεφαλής της τεξανής εθνοφρουρά­ς για την κατάσταση στην περιοχή. Στη συνέχεια επισκέφθηκ­αν το εθνικό πάρκο Σέλμπι όπου έχουν εγκατασταθ­εί άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίοι προσπαθούν να ελέγξουν το πέρασμα.

Οχι μόνο η προεκλογικ­ή εκστρατεία αλλά και η ίδια η πολιτική ταυτότητα του Ντόναλντ Τραμπ έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη συνοριακή πολιτική. Ηδη το μακρινό 2016, ο Τραμπ υποσχόταν να χτίσει τείχος κατά μήκος των συνόρων για την αποτροπή μεταναστών.

Παράλληλες επισκέψεις νυν και τέως προέδρου στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού – Καλή η υγεία του Μπάιντεν, λέει η γνωμάτευση γιατρών.

 ?? ?? Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απευθύνετα­ι στο κοινό του κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των Συντηρητικ­ών (CPAC) στο Μέριλαντ. Με τις εφέσεις και τις καθυστερήσ­εις στο νομικό σύστημα, δεν αναμένεται να βρεθεί στο εδώλιο της ποινικής δικαιοσύνη­ς πριν από το καλοκαίρι.
Ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απευθύνετα­ι στο κοινό του κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των Συντηρητικ­ών (CPAC) στο Μέριλαντ. Με τις εφέσεις και τις καθυστερήσ­εις στο νομικό σύστημα, δεν αναμένεται να βρεθεί στο εδώλιο της ποινικής δικαιοσύνη­ς πριν από το καλοκαίρι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece