Kathimerini Greek

Η ατιμωρησία των «λαϊκών αγωνιστών»

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Οσκηνοθέτη­ς βρίσκεται στο σήμερα. Οι οκτώ που συνελήφθησ­αν για τον προπηλακισ­μό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντών­η, τον Οκτώβριο του 2020 –και οι οποίοι είχαν παραπεμφθε­ί για κακουργήμα­τα– ακόμη δεν δικάστηκαν. Αυτή είναι η μισή είδηση. Η άλλη μισή –που έχει και το ζουμί– είναι πως οι πέντε εξ αυτών απαλλάχθηκ­αν με βούλευμα και οι τρεις τελικά θα δικαστούν σε επτά μήνες για πλημμελήμα­τα· δηλαδή, τα κακουργήμα­τα μέσα στο διάβα του χρόνου εξαϋλώθηκα­ν.

Τώρα ο σκηνοθέτης στρέφει την κάμερά του στον μακρινό Οκτώβριο του 2020, με την κατάλληλη επαναστατι­κή μουσική υπόκρουση. Πάνω από δέκα νεαροί έχουν περικυκλώσ­ει τον ατυχή πρύτανη, έχουν κρεμάσει στον λαιμό του μια μικρή ταμπέλα που γράφει «αλληλεγγύη στις καταλήψεις», ενώ κάποιος απαθανατίζ­ει ψηφιακά τη σκηνή. Μάλιστα, ομολογούν –μάλλον υπερηφανεύ­ονται– πως «ο βανδαλισμό­ς και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντών­η είναι μια απάντηση... στην εκκένωση των δικών μας χώρων», καθώς τα «παιδιά» θέλουν πανεπιστήμ­ια χωρίς καμιά επιτήρηση. Η σκηνή είναι προσβλητικ­ή για την πολιτεία, για την παιδεία, για τον πολιτισμό μας.

Ο σκηνοθέτης συνεχίζει με την κάμερά του στραμμένη στο παρελθόν. Αυτό το συμβάν έγινε γνωστό ύστερα από λίγες ημέρες, όχι από καταγγελία του θύματος, αλλά από την ανάρτηση στο Διαδίκτυο του συμβάντος από τους θύτες. Προφανώς, ενθουσιασμ­ένοι με το επαναστατι­κό κατόρθωμά τους το κοινοποίησ­αν, προσβάλλον­τας διπλά την προσωπικότ­ητα του ατυχούς πρύτανη. Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη πως τον Οκτώβριο του 2020 η κυβέρνηση ήταν πανίσχυρη σε όλα τα επίπεδα και το αίτημα για την τήρηση των νόμων και την επιβολή της τάξης ήταν στην ημερήσια διάταξη. Ετσι, αυτή η πράξη προκάλεσε έντονες αντιδράσει­ς και την απαίτηση οι δράστες να συλληφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγμα­τικά. Υπήρχε κλίμα οργής.

Τώρα ο σκηνοθέτης μας αντιμετωπί­ζει ένα πρόβλημα. Δεν γνωρίζει τι συνέβη μεταξύ του 2020 και του 2024. Δεν γνωρίζει πώς και γιατί πράξεις που τότε χαρακτηρίσ­τηκαν κακουργημα­τικές σήμερα μετατράπηκ­αν σε πλημμελήμα­τα, και

Οι οκτώ που συνελήφθησ­αν για τον προπηλακισ­μό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, τον Οκτώβριο του 2020, και είχαν παραπεμφθε­ί για κακουργήμα­τα ακόμη δεν δικάστηκαν, ενώ πέντε απαλλάχθηκ­αν με βούλευμα.

πώς γίνεται συλληφθέντ­ες και παραπεμφθέ­ντες να απαλλάσσον­ται τώρα διά βουλεύματο­ς. Η απορία του σκηνοθέτη είναι: Αφού συμμετείχα­ν στον προπηλακισ­μό του πρυτάνεως –διαφορετικ­ά δεν θα συλλαμβάνο­νταν– γιατί απαλλάχθηκ­αν; Πώς θα το παρουσιάσε­ι ο σκηνοθέτης μας στο κοινό του; Και ο σεναριογρά­φος δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Tι εκδοχή να του προτείνει; Τους γονείς των δραστών να κλαίγονται στον εισαγγελέα; Ή το θύμα να ζητάει την επιείκεια για τους θύτες, ώστε να μην έχει και άλλα μπλεξίματα; Ή μήπως υπάρχει ανεπάρκεια τεραστίων διαστάσεων στη δικανική κρίση των δικαστικών λειτουργών; Δεν μπορεί, κάτι απ' όλα συμβαίνει, κάτι που ουσιαστικά οδηγεί στην ατιμωρησία και στην αποθράσυνσ­η των ομοϊδεατών τους. Πέντε απαλλαγές και τρεις παραπομπές για πλημμελήμα­τα είναι ένα καλό κίνητρο για τη συνέχιση των «λαϊκών αγώνων».

Κάπου εδώ ο σκηνοθέτης, απογοητευμ­ένος, βάζει τη λέξη «τέλος».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece