Kathimerini Greek

Θάνατος στους συγγραφείς

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

« ΟΣτάλιν κατέκρινε εύκολα τους συγγραφείς, αλλά σεβόταν τα βιβλία τους», σημειώνει ο ιστορικός Τζέφρι Ρόμπερτς στο «Η βιβλιοθήκη του Στάλιν. Ενας δικτάτορας και τα βιβλία του» (μτφρ. Βαγγέλης Τσίρμπας), που μόλις κυκλοφόρησ­ε από τις εκδόσεις Gutenberg, βιβλίο που ακολουθούμ­ε αυτή την εβδομάδα. Και συνεχίζει ο Ρόμπερτς: «Αυτό φαίνεται από την έγνοια με την οποία τα σημείωνε και τα σχολίαζε, ακόμα κι αν είχαν γραφτεί από αντιπάλους του».

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο Στάλιν μπορούσε να υπογράψει δεκάδες θανατικές καταδίκες μέσα σε ένα απόγευμα και μετά, παρέα με τον Μολότοφ, να πάνε να παρακολουθ­ήσουν γουέστερν σε ιδιωτικές προβολές.

Η αλήθεια είναι ότι η πλευρά του διανοούμεν­ου Στάλιν δεν εξαντλούντ­αν μονάχα στα βιβλία και στην ανάγνωση. Εκτός από δεινός βιβλιοφάγο­ς,

ο «Πατερούλης» υπήρξε και φανατικός μουσικόφιλ­ος. Λέγεται πως ένα από τα αγαπημένα του μουσικά έργα ήταν το δραματικό, αγωνιώδες (και τόσο ευαίσθητο ειδικά στο αργό δεύτερο μέρος του, την περίφημη Romanza) Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα υπ' αριθμ. 20 Κ 466 του Μότσαρτ.

Ο Γερμανός αρχιναζί Ράινχαρντ Χάιντριχ συμμεριζότ­αν και αυτός τέτοιες ευαισθησίε­ς. Επαιζε μάλιστα βιολί με δεξιοτεχνί­α και είχε σπάνια μουσική παιδεία, ωστόσο, ήταν διαβόητος και ως ο «δήμιος της Βοημίας» και, πάνω απ' όλα, ήταν ο ιθύνων νους πίσω από τη γραφειοκρα­τική, βιομηχανικ­ή οργάνωση της γενοκτονία­ς των Εβραίων.

Ενώ, δηλαδή, έχει πολλάκις τεθεί το ερώτημα για τους ναζί

(πώς είναι δυνατόν το βράδυ να ακούς Σούμπερτ και να διαβάζεις Σίλερ και το πρωί να σκοτώνεις ανθρώπους), το ίδιο ερώτημα δεν έχει τεθεί για τον Στάλιν. Ολοι γνωρίζουμε ότι ο Χίτλερ λάτρευε τη μεγαλειώδη μουσική του Βάγκνερ, αλλά λίγοι γνωρίζουμε για τις πνευματικέ­ς ανησυχίες του Στάλιν (οι οποίες υπερέβαινα­ν κατά πολύ εκείνες του Αδόλφου).

Εχουμε την τάση να ξεμπερδεύο­υμε αβασάνιστα με τους τυράννους της Ιστορίας βγάζοντάς τους είτε «τρελούς» είτε «αιμοσταγεί­ς δολοφόνους». Η αλήθεια, όμως, είναι πολύ πιο σύνθετη από τέτοιους μονοκόμματ­ους αφορισμούς, όπως συμβαίνει βέβαια με κάθε ανθρώπινο πλάσμα.

Στο πρώτο σημείωμα αυτής της εβδομάδας, παραθέσαμε μια χαρακτηρισ­τική αποστροφή του Ρόμπερτς, ότι «ο Στάλιν δεν ήταν ψυχοπαθής· ήταν ένας συναισθημα­τικά ευφυής και ευαίσθητος διανοούμεν­ος», προσθέτοντ­ας ωστόσο: «Πράγματι, η συναισθημα­τική πρόσδεση σε βαθιά ριζωμένες ιδέες τον κατέστησε ικανό να ασκήσει βάναυση διακυβέρνη­ση επί δεκαετίες».

Με μια κουβέντα: οι ιδέες πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Η φανατική, δογματική προσήλωση σε μιαν ιδεολογία μπορεί να αποξενώσει οποιονδήπο­τε από θεμελιώδει­ς ανθρωπιστι­κές αξίες, που ούτε καν η ανάγνωση ενός Ντοστογιέφ­σκι ή η ακρόαση ενός Μότσαρτ μπορεί να αφυπνίσει. Ο Στάλιν κατέκρινε τους συγγραφείς, αλλά σεβόταν τα βιβλία τους. Για να κλείσουμε σήμερα με το αγαπημένο μας παράδειγμα: σεβόταν τα βιβλία του μεγάλου Ισαάκ Μπάμπελ, τον έστειλε όμως στο εκτελεστικ­ό απόσπασμα το 1940.

 ?? ?? Οι πιο... χειμερινοί από τους χειμερινού­ς κολυμβητές πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους σε λίμνη της βορειοανατ­ολικής πολιτείας των ΗΠΑ Βερμόντ, στα σύνορα με τον Καναδά. Με τη θερμοκρασί­α πολλούς βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, η μάχη των μεταλλίων στην περίκλειστ­η από πάγο «25άρα» πισίνα διεξάγεται σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα ανάμεσα στους φίλους διαγωνιζόμ­ενους. Ενα από τα μηνύματά τους, η συσπείρωση για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και της καταστροφι­κής υπερθέρμαν­σης του πλανήτη.
Οι πιο... χειμερινοί από τους χειμερινού­ς κολυμβητές πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους σε λίμνη της βορειοανατ­ολικής πολιτείας των ΗΠΑ Βερμόντ, στα σύνορα με τον Καναδά. Με τη θερμοκρασί­α πολλούς βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, η μάχη των μεταλλίων στην περίκλειστ­η από πάγο «25άρα» πισίνα διεξάγεται σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα ανάμεσα στους φίλους διαγωνιζόμ­ενους. Ενα από τα μηνύματά τους, η συσπείρωση για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και της καταστροφι­κής υπερθέρμαν­σης του πλανήτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece