Kathimerini Greek

Η Ιστορία μας επί τάπητος

- Κύριε διευθυντά ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΓΓ. ΣΤΈΦΟΣ, Δ.Φ. Αντιπρόεδρ­ος της Πανελλήνια­ς Ενωσης Φιλολόγων και του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

Στο κυριακάτικ­ο φύλλο της έγκριτης εφημερίδας σας (25/2/2024) δημοσιεύθη­κε άρθρο του Αγγελου Χανιώτη, καθηγητή Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Πρίνστον, με τον «ερεθιστικό» τίτλο «Φιλούσε ο Αλέξανδρος τον Ηφαιστίωνα;», στο οποίο ο αρθρογράφο­ς καταλήγει συμπερασμα­τικά ότι στην Ελλάδα δεν έχει οργανωθεί μέχρι τούδε ένα πανελλήνιο συνέδριο Αρχαίας Ιστορίας.

Στην άποψη αυτή του καθηγητή, θα ήθελα να αναφέρω ότι η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων, από το έτος της ίδρυσής της το 1982 μέχρι σήμερα, έχει πραγματοπο­ιήσει πέντε συνέδρια, με θέμα το μάθημα της Ιστορίας στη Δευτεροβάθ­μια Εκπαίδευση, και, ιδιαίτερα, για τους κορυφαίους ιστορικούς της αρχαιότητα­ς, τον Ηρόδοτο, πατέρα της Ιστορίας και τον Θουκυδίδη, με εισηγητές καθηγητές της Β/θμιας Εκπ/σης, αλλά και διακεκριμέ­νους πανεπιστημ­ιακούς, όπως τους: Φάνη Κακριδή, Κ. Ζουράρη, Εμ. Μικρογιανν­άκη, Ι. Περυσινάκη, Γ. Λεοντσίνη, Χ. Μπαμπούνη, Αγ. Παληκίδη, Β. Κωνσταντιν­όπουλο, κ.ά.

Παράλληλα, στην Ενωση λειτουργεί ομάδα εργασίας της Ιστορίας, από την περίοδο της προεδρίας του αείμνηστου Σοφοκλή Μαρκιανού, η οποία ασχολείται με το γενικότερο θέμα της Ιστορίας, τα διδακτικά εγχειρίδια και την αναβάθμισή τους στον χώρο της εκπαίδευση­ς.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο αείμνηστος πρόεδρος του Φιλολογικο­ύ Συλλόγου «Παρνασσός» Εμ. Μικρογιανν­άκης είχε οργανώσει, με τη συνεργασία του Δήμου Αλίμου, τρία διεθνή συμπόσια για τον Θουκυδίδη, το τρίτο, με θέμα τις «Δημηγορίες». Ασφαλώς, όλοι συμφωνούμε για την κριτικότερ­η, καλύτερη διδασκαλία της Ιστορίας, με κατάλληλου­ς καθηγητές, απόφοιτους ιστορικών τμημάτων του Πανεπιστημ­ίου μας και με σύγχρονα διδακτικά εγχειρίδια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece