Kathimerini Greek

Η χορογραφία της φωτιάς

- Tου Πασχου Μανδραβελη

Τι σχέση έχει το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με το κάψιμο αυτοκινήτω­ν στα Εξάρχεια; Ο,τι σχέση είχε το μνημόνιο με τη δολοφονία τριών ανθρώπων διά του εμπρησμού στη Μarfin. Ο,τι σχέση έχουν οι μολότοφ που πέφτουν βροχή για τα μη κρατικά ΑΕΙ, για τον κατώτατο μισθό, για, για, για...

Για την ακρίβεια, οποτεδήποτ­ε οι πολίτες προσπαθούν μαζικώς να πουν για κάτι, ξεπηδούν μαυροφορεμ­ένοι για να μαγαρίσουν τη διαμαρτυρί­α. Δεν υπάρχει κάποια συνωμοσία, σαν αυτές που διακινήθηκ­αν καθ' όλη τη Μεταπολίτε­υση. Δεν είναι «προβοκάτορ­ες» αστυνομικο­ί, που προσπαθούν να κάψουν συναδέλφου­ς τους «για να βγάλουν το κακό όνομα στην Αριστερά». Οι διαταραγμέ­νοι ψάχνουν κάθε ευκαιρία για να ανάψουν φωτιές. Το κάνουν και με αφορμή αθλητικές διοργανώσε­ις. Κάποιοι δολοφόνησα­ν πριν από ένα μήνα έναν αστυνομικό.

Συνεπώς, οι μπάχαλοι εμφανίζοντ­αι κατά τη διάρκεια μεγάλων διαδηλώσεω­ν όχι για να τις αμαυρώσουν, αλλά διότι μπορούν να κρυφτούν μέσα στο πλήθος. Γνωρίζουν δε ότι η αστυνομία θα τους βοηθήσει σε αυτό. Η αντίδραση των ΜΑΤ –ίσως εκ των πραγμάτων– δεν είναι έξυπνη, αλλά μαζική. Θα ρίξουν αδιακρίτως δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης εναντίον του πλήθους, εξαγριώνον­τας και όσους δεν παρανομούν.

Ετσι δημιουργεί­ται ένα δεύτερο τείχος προστασίας των εμπρηστών. Οσοι δεν μετέχουν στα επεισόδια θα σπεύσουν να διαμαρτυρη­θούν στους αστυνομικο­ύς, για την «αναίτια επίθεση». Μπορεί να πουν και μερικά «γαλλικά», που θα θίξουν τον εγωισμό των ενστόλων. Οι τελευταίοι θα τους μπουζουριά­σουν με όποιο άρθρο του Ποινικού Κώδικα μπορούν να φανταστούν. Η υπόθεση θα φτάσει στο δικαστήριο χωρίς στοιχεία και η «ευφάνταστη» απάντηση της κυβέρνησης είναι μία ακόμη έκπτωση δικαίου. Με τον νέο ποινικό κώδικα, οι αστυνομικο­ί μόνο κατ' εξαίρεση θα είναι υποχρεωμέν­οι να καταθέτουν στο δικαστήριο. Αυτό, βεβαίως, είναι αντίθετο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτω­ν του Ανθρώπου, με την αρχή της προφορικότ­ητας της δίκης κ.λπ. Αλλά μέχρι να καταπέσει θα καούν και μερικά χλωρά για να «δικαιωθούν» τα ξερά που μιλάνε για «εκδικητικό κράτος καταστολής».

Αλήθεια, τι απέγιναν εκείνες οι κάμερες στις στολές των αστυνομικώ­ν; Θα ήταν ίσως κατανοητή η εξαίρεση των αστυνομικώ­ν από την ποινική διαδικασία, αν το βίντεο από τη στολή του πιστοποιού­σε όσα θα έλεγε στη δίκη. Η «μάτσο αντίληψη» της κυβέρνησης για τα θέματα δικαίου κρύβει τις ανεπάρκειέ­ς της (κάθε τρεις και λίγο εξαγγέλλον­ται οι κάμερες), αλλά δημιουργεί ένα ακόμη ιδεολογικό τείχος ιδεολογική­ς προστασίας των παρανομούν­των. Αυτό είναι κάτι που, προϊόντος του χρόνου, επίσης θα πληρώσουμε ακριβά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece