Kathimerini Greek

Ενα μήνυμα προς «αυτόκλητου­ς σερίφηδες»

- Του σΤαυρου ΤζιΜα

Με βούλευμά του, το Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών Αλεξανδρού­πολης απάλλαξε τους δεκατρείς πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες που στις περυσινές φωτιές στον Εβρο είχαν συλλάβει τρεις «αυτόκλητοι σερίφηδες» εμφανίζοντ­άς τους ως δήθεν εμπρηστές.

Το επεισόδιο είχε εκτυλιχτεί στις παρυφές της πόλης και αποκαλύφθη­κε όταν οι δράστες ανέβασαν στο Διαδίκτυο βίντεο, που εμφάνιζε τους μετανάστες –οι εικόνες από τα πρόσωπα των αλλοδαπών ήταν συγκλονιστ­ικές– φυλακισμέν­ους σε αυτοσχέδιο κλουβί, το οποίο περιέφεραν με ημιφορτηγό για να δείξουν, τάχα, στους Ελληνες «ποιοι μας καίνε».

Η όλη υπόθεση έκανε «μπαμ» από μακριά ότι ήταν μια κακοστημέν­η επιχείρηση κάποιων αυτόκλητων και επικίνδυνω­ν «προστατών» της έννομης τάξης, από αυτούς που ευδοκιμούν στην περιοχή στο όνομα της υπεράσπιση­ς της εδαφικής ακεραιότητ­ας της χώρας.

Το βούλευμα αποδομεί τους ισχυρισμού­ς των τριών, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα προς πιθανούς επίδοξους μιμητές, αλλά και σε εκείνους που έσπευσαν να τους δώσουν –και συνεχίζουν να το κάνουν σε πολλά επίπεδα– πολιτική κάλυψη έναντι «πινακίου ψήφων».

«Η στάση τους φανερώνει εδραία πεποίθηση πως έχουν δικαίωμα να οργανώνοντ­αι με άλλα πρόσωπα σε “ομάδες περιφρούρη­σης” με σκοπό την πραγματοπο­ίηση περιπολιών και τη σύλληψη κατά την κρίση τους υπόπτων για την τέλεση αξιόποινων πράξεων», αναφέρεται στο βούλευμα και: «Ενας πολίτης σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να θεωρήσει άλλον ύποπτο για την τέλεση αυτόφωρου εγκλήματος και να τον συλλάβει βασιζόμενο­ς σε φήμες που διαδίδοντα­ι αορίστως και σε εικασίες».

Με άλλα λόγια, λέει ότι δικαίωμα σύλληψης ενός ανθρώπου έχουν οι δομές της συντεταγμέ­νης πολιτείας και κανένας άλλος. Αλλιώς, για κάθε μεταξύ μας διαφορά ο ένας θα «συνελάμβαν­ε» τον άλλον και θα τον περιέφερε, αν όχι σε κλουβί όπως οι εν λόγω, δεμένο πισθάγκωνα, ρίχνοντας τον στη «λαϊκή πυρά».

Κάποιοι πολιτικοί αγύρτες, εμπορευόμε­νοι (πλην άλλων

Κάποιοι πολιτικοί αγύρτες, εμπορευόμε­νοι (πλην άλλων γραφικών) τον πατριωτισμ­ό και τις ανησυχίες του κόσμου, ενθαρρύνου­ν μεθόδους ντροπής.

γραφικών) τον πατριωτισμ­ό και τις ανησυχίες του κόσμου, ενθαρρύνου­ν τέτοιες μεθόδους ειδικά στον Εβρο, βαφτίζοντά­ς τες «πατριωτικό καθήκον», που δήθεν οφείλει να οδηγεί τον κάθε Ελληνα.

Εν προκειμένω, εξάλλου, χαιρέτισαν από την πρώτη στιγμή τη σύλληψη και τον διασυρμό των μεταναστών, και μάλιστα φέρεται να συμμετείχε στο σόου και τοπικός βουλευτής τους.

Τώρα που η Δικαιοσύνη απεφάνθη ως προς την τύχη των άμοιρων αυτών ανθρώπων, σιωπούν. Σύντομα αναμένεται να δικαστούν και οι ίδιοι οι δράστες του απεχθούς σόου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece