Kathimerini Greek

Πολλά «γιατί», πολλά «δεν»

- Τησ Τασουλασ ΚαραϊσΚαΚη

Ενα χρόνο μετά την τραγωδία των Τεμπών και δεν έχει αλλάξει δραστικά η εικόνα του άρρωστου δημόσιου φορέα με τον ληθαργικό εγκέφαλο, η δημοσιοϋπα­λληλική ερμηνεία των κανονισμών ασφαλείας. Δεν έχει πλήρως αναταχθεί το σαλαμοποιη­μένο μέσο με τα ανάμεικτα σωθικά, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύν­η προς τους υπευθύνους για τις ζωές των ανθρώπων. Αντίθετα, στη μαύρη επέτειο της αδιανόητης τραγωδίας, από την ανοιχτή πληγή χύνονται αναπάντητα ερωτήματα, απορίες, καταγγελίε­ς για συγκάλυψη ευθυνών. Ενώ, ακόμη (το επαναλαμβά­νουμε σαν ξόρκι στη λήθη), δεν έχουν συμπληρωθε­ί όλα τα λειψά κομμάτια της πολυσυζητη­μένης σηματοδότη­σης και τηλεδιοίκη­σης ώστε να συγκροτηθε­ί ένα πλήρες σύστημα αυτόματης αποτροπής μοιραίου ανθρώπινου λάθους, δεν υφίσταται ένα ψηφιακό κύριο δίκτυο επικοινωνί­ας, δεν αξιολογείτ­αι η επίδοση του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις, παραμένουν ευάλωτα τα συστήματα σε βλάβες, δολιοφθορέ­ς, κλοπές. Δεν φωτίστηκαν όλα τα σκοτάδια του δράματος: ποια ήταν η εύφλεκτη ύλη που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχ­ία, γιατί δεν διασώθηκαν τα βίντεο της διαδικασία­ς φόρτωσης, γιατί απομακρύνθ­ηκαν τα διαλυμένα βαγόνια και μπαζώθηκε το σημείο του δυστυχήματ­ος. Πολιτική ενέργεια δαπανήθηκε σε πράξεις άλλες από τη συνδρομή στο ξερίζωμα όσων κρατάνε κομμάτια του κρατικού μηχανισμού σε καθυστέρησ­η.

Το ότι είναι δύσκολο –θέλει χρόνο να αφαιρεθούν τα κακοφορμισ­μένα, γραφειοκρα­τικά, αντιπαραγω­γικά μέλη της κρατικής μηχανής, τα γρανάζια που κινούνται με καύσιμο τον δόλο και παράγουν αγκυλώσεις, αυθαιρεσίε­ς, καθυστερήσ­εις, παραλείψει­ς– είναι μια πραγματικό­τητα που γίνεται συχνά πρόσχημα για αδράνεια. Μετά την ταραχή των πρώτων ημερών, τον πέλεκυ των πρώτων κινήσεων, τα παράτυπα δίκτυα σταδιακά αναβιώνουν, τα μικρά βασίλεια της ιδιοτέλεια­ς λίγο λίγο ανασυντάσσ­ονται. Και εξακολουθο­ύν, η αδιαφορία, η αμέλεια, η ανικανότητ­α, οι συμψηφισμο­ί, οι συνενοχές να υφαίνουν αντινομίες και τα επόμενα λάθη.

Προχθές, ο πόνος των συγγενών των θυμάτων έγινε ξανά κοινός πόνος. Τη μέρα σφράγισαν η υπενθύμιση της απώλειας, το βαρύ τραύμα των επιζώντων, οι φωνές για απόδοση δικαίου. Η χώρα που θέλουμε έχει ανάγκη από αλλαγή τροπαρίου, όχι από παύσεις ή ολιγωρίες μπρος στον πειραγμένο μοχλό του «τρένου». Η υπεκφυγή δεν αναζωογονε­ί κλονισμένο­υς θεσμούς, δεν αποκλείει άλλα Τέμπη. Ανάταξη σημαίνει έξοδος από τον κακό μας εαυτό, που απειλεί και σκιάζει το μέλλον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece