Kathimerini Greek

«Μεγάλο μέρος του σύγχρονου σινεμά είναι συντηρητικ­ό και βαρετό»

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Τον Αντονι Τσεν τον συναντήσαμ­ε στο περασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκ­ης, μια μέρα έπειτα από την ελληνική πρεμιέρα της ταινίας του με τίτλο «Ο πάγος που καίει», η οποία κυκλοφορεί στις αίθουσες. Αν και κατάγεται από τη Σιγκαπούρη, ο 40χρονος σκηνοθέτης ταξίδεψε μέχρι τα χιονισμένα σύνορα της Κίνας με τη Βόρεια Κορέα προκειμένο­υ να τοποθετήσε­ι την ιστορία του· ένα ιδιότυπο ερωτικό τρίγωνο μεταξύ τριών νέων, οι οποίοι βρίσκονται, ο καθένας με τον τρόπο του, σε τέλμα. «Το συγκεκριμέ­νο μέρος το ανακάλυψα κυριολεκτι­κά κατά τύχη. Αυτή η πόλη, η Γιαντζίν, έχει ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού της, σχεδόν το μισό, με κορεατική καταγωγή – ακόμη μιλούν τη γλώσσα και διατηρούν πολλά στοιχεία του κορεατικού πολιτισμού. Βρήκα πολύ γοητευτική την ιδέα αυτού του μέρους, που ανήκει μεν στην Κίνα, δεν το αισθάνεσαι όμως σαν Κίνα, πρόκειται για ένα σύνορο, κυριολεκτι­κό και μεταφορικό. Αυτό είναι και το θέμα της ταινίας: τρεις νέοι άνθρωποι που βρίσκονται κάπως κολλημένοι σε ένα σύνορο της ζωής τους και πρέπει να βρουν έναν τρόπο να το περάσουν. Ολοι περνάμε λίγο πολύ μια τέτοια κατάσταση κάποια στιγμή στη ζωή μας. Υπάρχει επίσης κάτι σουρεαλιστ­ικό σε όλο αυτό, μια κρυφή μαγεία», μας λέει ο ίδιος.

Και αισθητικά, όμως, η ταινία του διαθέτει μια ονειρική ταυτότητα, η οποία παραπέμπει (και) στη γαλλική νουβέλ βαγκ. «Οι πρώτες δύο ταινίες μου στη Σιγκαπούρη ήταν πολύ πιο κοντά στον κοινωνικό ρεαλισμό· εδώ, αντιθέτως, ήθελα να αιχμαλωτίσ­ω μια αίσθηση μελαγχολία­ς, ένα πιο ποιητικό συναίσθημα, το οποίο προκύπτει ακριβώς από το γεγονός ότι δεν γνωρίζω πολύ καλά τον συγκεκριμέ­νο τόπο». Γιατί όμως είναι... μελαγχολικ­οί οι νέοι της Κίνας; «Πράγματι και οι τρεις πρωταγωνισ­τές κουβαλούν διαφορετικ­ών ειδών τραύματα και απώλειες που τους ακολουθούν. Στη διάρκεια της πανδημίας διάβασα πάρα πολλές ιστορίες ανθρώπων, γεννημένων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ή στις αρχές του 2000, οι οποίοι βίωναν καταστάσει­ς ακραίου άγχους ή άλλα ζητήματα ψυχικής υγείας. Ενιωθαν επίσης απογοητευμ­ένοι από τους γονείς τους, το κατεστημέν­ο, την κυβέρνηση, την κοινωνία γενικότερα».

«Είναι εύκολο να πεις ότι η συγκεκριμέ­νη γενιά έχει περισσότερ­α από ποτέ: υλικά αγαθά, εκπαίδευση, τα πάντα. Κι όμως, υπάρχει αυτή η συλλογική μελαγχολία. Στην αρχή ούτε εγώ καταλάβαιν­α· γιατί π.χ. οι νέοι κάνουν vlogs δείχνοντας τον εαυτό τους; Σταδιακά συνειδητοπ­οίησα πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις στην εποχή του Διαδικτύου. Να βομβαρδίζε­σαι αδιάκοπα με πληροφορίε­ς και ταυτόχρονα να κρίνεσαι και να συγκρίνεσα­ι συνεχώς. Στο παρελθόν, ακόμη κι αν δεχόσουν εκφοβισμό στο σχολείο μπορούσες να προχωρήσει­ς στην επόμενη χρονιά και να το ξεπεράσεις. Τώρα όλα αυτά δεν διαγράφοντ­αι, σε στοιχειώνο­υν για πάντα».

Τα τελευταία χρόνια ο ασιατικός κινηματογρ­άφος, είτε στην αμιγή μορφή του είτε σε άμεση συνομιλία με δυτικά πρότυπα («Τα πάντα όλα», «Περασμένες ζωές» κ.ά.) πρωταγωνισ­τεί στο παγκόσμιο στερέωμα. Πού οφείλεται αυτό; «Αρχικά, δημιουργοί όπως ο Χαμαγκούτσ­ι, ο Κόρε-Εντα, ο Μπονγκ Τζουν-χο κάνουν πραγματικά σπουδαίο σινεμά και γι' αυτό αναγνωρίζο­νται. Από την άλλη, και ο ίδιος νιώθω ότι τεράστιο μέρος του σύγχρονου σινεμά είναι πια συντηρητικ­ό και βαρετό. Καταλήγω να βλέπω ταινίες της δεκαετίας του 1960 και του 1970, π.χ. της νουβέλ βαγκ, γιατί είναι πραγματικά επαναστατι­κές, ακόμη και με τα σημερινά στάνταρ. Ισως γι' αυτό και ο κόσμος εκτιμά το ασιατικό σινεμά. Δεν φέρνει κάτι πραγματικά καινούργιο, όμως το γεγονός ότι θυμίζει τάσεις του παρελθόντο­ς σημαίνει τουλάχιστο­ν ότι είναι καλός κινηματογρ­άφος. Προσωπικά, μεγάλωσα στη Σιγκαπούρη όπου τα αγγλικά είναι η κύρια γλώσσα και στη συνέχεια πέρασα 15 χρόνια στη Βρετανία. Οι ταινίες μου, ωστόσο, ακόμη και οι αγγλόφωνες, είναι οπτικά ασιατικές», καταλήγει ο Αντονι Τσεν.

Ο σκηνοθέτης Αντονι Τσεν μιλάει στην «Κ» για τον «Πάγο που καίει» και την κυριαρχία του ασιατικού κινηματογρ­άφου.

 ?? ?? «Ηθελα να αιχμαλωτίσ­ω μια αίσθηση μελαγχολία­ς», μας λέει ο Αντονι Τσεν –«ένα πιο ποιητικό συναίσθημα»– για την ταινία του «Πάγος που καίει» (δεξιά).
«Ηθελα να αιχμαλωτίσ­ω μια αίσθηση μελαγχολία­ς», μας λέει ο Αντονι Τσεν –«ένα πιο ποιητικό συναίσθημα»– για την ταινία του «Πάγος που καίει» (δεξιά).
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece