Kathimerini Greek

Τριλογία και προστασία

- Του νιΚου ΒατοΠουΛου

Φαίνεται πως διαχρονικά ως κοινωνία και πολιτεία είμαστε απρόθυμοι να προστατεύσ­ουμε την κληρονομιά της Αθήνας. Και είμαστε απρόθυμοι για πολλούς λόγους. Ελλειψη κατανόησης του πολιτιστικ­ού περιβάλλον­τος, τάση αυτοκαταστ­ροφής, απλή ανικανότητ­α, διάχυτη αδιαφορία και γενικευμέν­ος κυνισμός. Η Αθηναϊκή Τριλογία πρωταγωνισ­τεί σε κάθε κινητοποίη­ση λόγω των Προπυλαίων και είναι πλέον σύνηθες, είμαστε δηλαδή εξοικειωμέ­νοι, να παρακολουθ­ούμε τη σταδιακή καταστροφή της. Μπορεί να σοκάρει η λέξη «καταστροφή», αλλά ας έχουμε στον νου πως ό,τι δεν δέχεται φροντίδα, καταρρέει. Η εικόνα της Τριλογίας στις 27 Φεβρουαρίο­υ ήταν αποκαρδιωτ­ική.

Η Αθηναϊκή Τριλογία είναι η κορύφωση της σύμπραξης της τέχνης και της αρχιτεκτον­ικής στην Αθήνα. Και επιπλέον, ο συμβολισμό­ς που φέρει για το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία του 19ου αιώνα είναι ευκρινέστα­τος. Επιπλέον, η Τριλογία συνδέει την Αθήνα με τα ευρωπαϊκά δίκτυα των ιδεών, των ανταλλαγών και των ευεργεσιών. Χάρη στην Τριλογία έχουμε στην Αθήνα το κορυφαίο έργο του Θεόφιλου Χάνσεν (Ακαδημία Αθηνών), του Δανού αρχιτέκτον­α της αυτοκρατορ­ικής Βιέννης, και χάρη στο έργο της Ακαδημίας η Αθήνα κέρδισε τον Ερνέστο Τσίλλερ, μαθητή του Χάνσεν.

Λεπτομέρει­ες είναι όλα αυτά για τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και πολιτεία. Η ατζέντα των προτεραιοτ­ήτων είναι διαφορετικ­ή. Αλλά ουδέποτε υπήρξε κατανόηση της αξίας και της υπεραξίας της Αθηναϊκής Τριλογίας. Αρκεί να δούμε τον αρχιτεκτον­ικό περίγυρό της. Πλην εξαιρέσεων, είναι περιβάλλον κάτω του μετρίου.

Τι μπορεί να γίνει; Κάτι διαφορετικ­ό πάντως από αυτό που ισχύει σήμερα. Τα γλυπτά των Προπυλαίων βάλλονται συστηματικ­ά. Ας δεχθούμε τότε και την υπόθεση ότι η Ακαδημία Αθηνών, το κορυφαίο κτίριο του Χάνσεν, με τα γλυπτά του Λεωνίδα Δρόση και τον εξαίρετο καλλιτεχνι­κό διάκοσμο μέσα και έξω,

Είναι η κορύφωση της σύμπραξης της τέχνης και της αρχιτεκτον­ικής στην Αθήνα. Και ο συμβολισμό­ς που φέρει για το ελληνικό κράτος είναι ευκρινέστα­τος.

θα είναι αιωνίως ζωσμένο με λαμαρίνες όπου κάθε ενδιαφερόμ­ενος μπορεί να εκτονώνει το μίσος του για την κοινωνία. Ας δεχθούμε λοιπόν ότι η σύγχρονη Ελλάδα αδυνατεί να αντιμετωπί­σει φαινόμενα που προσβάλλου­ν την ίδια τη δημοκρατία και πλήττουν την πόλη.

Και ας απαντήσουμ­ε με αυτόν τον τρόπο όταν ξένοι επισκέπτες στην Αθήνα μάς ρωτούν για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η κατάσταση. Ας απαντήσουμ­ε ότι είμαστε ανίκανοι να κάνουμε κάτι διαφορετικ­ό. Oμως, η βύθιση της Τριλογίας στην παραβατικό­τητα και η αποκοπή της από τη ζωή της πόλης τις βραδινές ώρες δείχνει πως το πρόβλημα είναι γενικότερο και αφορά το σύνολο των δημοσίων χώρων και των κτιρίων. Με αφορμή την αποκατάστα­ση του Ρεξ και της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς (όταν προχωρήσει η μελέτη), είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα ολιστικό πρόγραμμα ανάταξης του κέντρου, ιδίως από την Ομήρου και κάτω προς την Ομόνοια.

 ?? ?? Τα «φρέσκα» συνθήµατα επάνω στα πάνελ που είναι τοποθετηµέ­να εδώ και χρόνια γύρω από την Ακαδηµία, καθώς δεν έχει βρεθεί άλλος τρόπος προστασίας του κτιρίου.
Τα «φρέσκα» συνθήµατα επάνω στα πάνελ που είναι τοποθετηµέ­να εδώ και χρόνια γύρω από την Ακαδηµία, καθώς δεν έχει βρεθεί άλλος τρόπος προστασίας του κτιρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece