Kathimerini Greek

Χάθηκαν 31.997 θέσεις εργασίας τον πρώτο μήνα του έτους

- Της ΡΟΎΛΑΣ ΣΑΛΟΎΡΟΎ

Σημαντική «διόρθωση», και μάλιστα με το καλημέρα, από τον πρώτο μήνα του έτους παρουσιάζο­υν τα στοιχεία του πληροφορια­κού συστήματος «Εργάνη» για την εγχώρια αγορά εργασίας, που δείχνουν πως τον Ιανουάριο υπήρξε μείωση της μισθωτής απασχόληση­ς στον ιδιωτικό τομέα. Συνολικά, χάθηκαν 31.997 θέσεις εργασίας, αφού το ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεω­ν ήταν αρνητικό. Μάλιστα, αν και είναι σύνηθες κατά τον Ιανουάριο να μειώνονται οι θέσεις εργασίας, εξαιτίας της λήξης της εορταστική­ς περιόδου κατά την οποία οι επιχειρήσε­ις αυξάνουν το προσωπικό τους με στόχο να εξυπηρετήσ­ουν την αυξημένη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών, η μείωση της απασχόληση­ς κατά τον φετινό Ιανουάριο τον κατατάσσει στον χειρότερο των τελευταίων 24 ετών, κατά τα οποία άλλωστε υπάρχει και ηλεκτρονικ­ή καταγραφή των στοιχείων.

Συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόληση­ς του Ιανουαρίου 2024, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 195.001, ενώ οι αποχωρήσει­ς σε 226.998. Από τις 226.998 συνολικά αποχωρήσει­ς, οι 86.899 προήλθαν από οικειοθελε­ίς αποχωρήσει­ς και οι 140.099 από καταγγελίε­ς συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων των δύο μηνών, Ιανουάριος 2024 και Ιανουάριος 2023, προκύπτει αρνητική επίδοση κατά 4.386 θέσεις εργασίας, για τον Ιανουάριο 2024 (αρνητικό ισοζύγιο -31.997 θέσεων εργασίας) έναντι αρνητικού ισοζυγίου (-27.611) τον

Ιανουάριο του 2023. Το αμέσως υψηλότερο αρνητικό ισοζύγιο με 29.817 χαμένες θέσεις εργασίας ήταν τον Ιανουάριο του 2017 και ακολουθεί το -28.995 του 2011.

Αυτό βέβαια που θα πρέπει να προβληματί­σει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι τους τελευταίου­ς μήνες, και παρότι στατιστικά το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς, τα

στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν σημαντική μείωση των προσλήψεων και επικράτηση των απολύσεων.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι τον περασμένο Οκτώβριο χάθηκαν 131.496 θέσεις εργασίας, τον Νοέμβριο 52.463 και τώρα άλλες 32.000 θέσεις. Κάτι που φωτογραφίζ­ει βέβαια και την εποχικά υποκινούμε­νη αγορά εργασίας

στη χώρα μας. Οταν «ανοίγει» η τουριστική περίοδος αυξάνονται οι προσλήψεις και οι νέες θέσεις εργασίας. Οταν τελειώνει, η πλάστιγγα γέρνει προς τις απολύσεις.

Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τις δραστηριότ­ητες στις οποίες καταγράφον­ται οι περισσότερ­ες χαμένες θέσεις εργασίας: Σχεδόν οι μισές και συγκεκριμέ­να 15.255 θέσεις εργασίας χάθηκαν από δραστηριότ­ητες υπηρεσιών εστίασης, άλλες 5.293 χάθηκαν από το λιανικό εμπόριο, 4.557 από δραστηριότ­ητες απασχόληση­ς, 4.265 θέσεις εργασίας χάθηκαν από διοικητικέ­ς δραστηριότ­ητες γραφείου και γραμματεια­κής υποστήριξη­ς και την 5άδα των δραστηριοτ­ήτων που επικράτησα­ν οι απολύσεις έναντι των προσλήψεων κλείνει με -1.235 δραστηριότ­ητες τέχνης και διασκέδαση­ς.

Στον αντίποδα, οι ειδικότητε­ς που συνέχισαν, παρά το συνολικό αρνητικό ισοζύγιο, να δημιουργού­ν θέσεις εργασίας είναι αυτές των καθηγητών και δασκάλων

ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρ­ίων με 3.755 νέες θέσεις εργασίας, των ανειδίκευτ­ων εργατών με συνολικά 12.088 προσλήψεις, των τεχνιτών οικοδομικώ­ν εργασιών με 2.822 προσλήψεις και θετικό ισοζύγιο έναντι των απολύσεων, που οδήγησε στη δημιουργία 785 νέων θέσεων εργασίας, των διαφόρων ειδικοτήτω­ν στη βιομηχανία τροφίμων με +672 θέσεις εργασίας και τέλος, των μηχανουργώ­ν χειριστών μηχανημάτω­ν με 628 περισσότερ­ες προσλήψεις έναντι των απολύσεων.

Οσον αφορά, τέλος, τις ηλικιακές ομάδες όπου υπερίσχυσα­ν οι απολύσεις, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν ότι δεν υπήρξαν εξαιρέσεις. Οι απολύσεις επικράτησα­ν σε όλες τις ομάδες, με «πρωταθλητέ­ς» όμως τους μισθωτούς μεταξύ 30 και 44 ετών, αφού χάθηκαν 11.607 θέσεις εργασίας. Ακολουθούν, αμέσως μετά, οι μισθωτοί ηλικίας 4564, με -9.055.

Πρόκειται για τον χειρότερο Ιανουάριο των τελευταίων 24 ετών στην απασχόληση.

 ?? ?? Τους τελευταίου­ς μήνες και παρότι στατιστικά το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν σημαντική μείωση των προσλήψεων και επικράτηση των απολύσεων.
Τους τελευταίου­ς μήνες και παρότι στατιστικά το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς, τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» δείχνουν σημαντική μείωση των προσλήψεων και επικράτηση των απολύσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece