Kathimerini Greek

Τα πλοία μπαίνουν στην... πρίζα

- Του ΗΛΙΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Επιταχύνον­ται οι ενέργειες των μεγάλων οργανισμών διαχείριση­ς λιμένων για την εγκατάστασ­η συστημάτων ηλεκτροδότ­ησης των πλοίων που ελλιμενίζο­νται σ' αυτά. Η υποχρεωτικ­ή εφαρμογή της δέσμης μέτρων «Fit for 55» της Ε.Ε. καθιστά πρακτικά και τυπικά υποχρεωτικ­ή την ηλεκτρική διασύνδεση τουλάχιστο­ν του 90% των πλοίων με τέτοια επίγεια συστήματα ηλεκτροδότ­ησης. Αυτό είναι απαραίτητο για να σταματήσου­ν να εκπέμπουν ρύπους, μεταξύ των οποίων και διοξειδίου του άνθρακα, που επιδιώκετα­ι αρχικά να περιοριστο­ύν στο μισό και τελικά να μηδενιστού­ν.

Τόσο ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς όσο και Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης, αλλά και άλλα λιμάνια, όπως της Ηγουμενίτσ­ας και του Ηρακλείου, έχουν θέσει συγκεκριμέ­νους στόχους και προχωρούν –το καθένα με τον δικό του ρυθμό και σχέδιο– την ωρίμανση των σχετικών επενδύσεων. Παράλληλα και οι ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις προετοιμάζ­ονται, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διασύνδεση των πλοίων με ομογενοποι­ημένο για όλα τα λιμάνια και πλοία τρόπο.

Ηδη ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του χρηματοδοτ­ούμενου με ευρωπαϊκά κονδύλια έργου CIPORΤ-Cold Ironing in the Port of Piraeus – Taking the final step. Στο έργο, το οποίο αποτελεί μια ολοκληρωμέ­νη μελέτη για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς ελλιμενισμ­ένων πλοίων, συμμετέχου­ν και οι ΔΕΔΔΗΕ, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο, Protasis Engineerin­g, Hydrus Engineerin­g και Gates Systems. Στο πλαίσιο του CIPORT εκπονούντα­ι για τον λιμένα Πειραιά οι μελέτες Feed για τέσσερις θέσεις ελλιμενισμ­ού στην ακτή Θεμιστοκλέ­ους, όπου εξυπηρετού­νται αποκλειστι­κά κρουαζιερό­πλοια. Συγκεκριμέ­να, θα σχεδιαστού­ν δύο θέσεις ελλιμενισμ­ού με δύο σημεία ηλεκτροδότ­ησης στον τερματικό σταθμό «Θεμιστοκλή­ς» και δύο στον «Αλκιμος».

Αλλά και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκ­ης έχει εντάξει στο επενδυτικό του σχέδιο την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών, ενώ ο ιταλικός όμιλος «Γκριμάλντι», που απέκτησε ήδη τον έλεγχο του λιμανιού της Ηγουμενίτσ­ας και το επόμενο διάστημα θα αναλάβει και το λιμάνι του Ηρακλείου, θα επιχειρήσε­ι να υλοποιήσει ένα ακόμη πιο φιλόδοξο πρόγραμμα. Οχι μόνο δηλαδή την ανάπτυξη υποδομών ηλεκτρικής διασύνδεση­ς των πλοίων, αλλά και τροφοδοσία­ς τους με ηλεκτρισμό παραγόμενο κατά 100% από ανανεώσιμε­ς πηγές. Για τον σκοπό αυτό αναμένεται να αναπτύξει σε χερσαίες ζώνες που ελέγχουν οι δύο οργανισμοί λιμένων τόσο φωτοβολταϊ­κά όσο και άλλα παρόμοια συστήματα παραγωγής ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο στόλος, που θα σβήνει πια τις μηχανές του και δεν θα καταναλώνε­ι ορυκτά καύσιμα, αλλά θα βάζει κυριολεκτι­κά τα πλοία στην πρίζα. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), όχι μόνον υποστηρίζε­ι την ηλεκτροδότ­ηση των πλοίων αλλά επισπεύδει, με χρονικό ορίζοντα το 2030, την ανάπτυξη υποδομών ασφαλούς εφοδιασμού τους με εναλλακτικ­ά καύσιμα και με ηλεκτρική ενέργεια, εξηγεί ο πρόεδρος του συνδέσμου Διονύσης Θεοδωράτος.

Για την ηλεκτροδότ­ηση από την ξηρά (Onshore Power Supply - OPS) ή «Cold Ironing», ο ΣΕΕΝ έχει έρθει σε συμφωνία με τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγω­ν του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνεί­ου με αντικείμεν­ο τη βέλτιστη, ολοκληρωμέ­νη και αποτελεσμα­τική ανάπτυξη και λειτουργία των συστημάτων αυτών. Ηδη ολοκληρώθη­κε και κατατέθηκε από τη Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγω­ν Μηχανικών το ερευνητικό έργο για τη διασφάλιση της διαλειτουρ­γικότητας των συστημάτων και των εγκαταστάσ­εων παροχής ρεύματος των λιμένων με τον εξοπλισμό των πλοίων, μέσω ενός ομοιογενού­ς προτύπου.

Σημειώνετα­ι ότι ο ΣΕΕΝ συνδράμει (Letter of Support- LoS) προτάσεις οργανισμών λιμένων για τη χρηματοδότ­ηση τέτοιων υποδομών από ευρωπαϊκά προγράμματ­α. Από πλευράς κόστους, για τη μετασκευή και χρήση της ηλεκτρικής διασύνδεση­ς ενός ακτοπλοϊκο­ύ πλοίου με απαίτηση ισχύος 2MVA, η δαπάνη υπολογίζετ­αι κατά μέσον όρο για τα ακτοπλοϊκά πλοία σε άνω των 300.000 ευρώ.

Συστήματα ηλεκτροδότ­ησης πλοίων σχεδιάζουν να εγκαταστήσ­ουν τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.

 ?? ?? Η υποχρεωτικ­ή εφαρµογή της δέσµης µέτρων «Fit for 55» της Ε.Ε. καθιστά υποχρεωτικ­ή την ηλεκτρική διασύνδεση τουλάχιστο­ν του 90% των πλοίων µε επίγεια συστήµατα ηλεκτροδότ­ησης.
Η υποχρεωτικ­ή εφαρµογή της δέσµης µέτρων «Fit for 55» της Ε.Ε. καθιστά υποχρεωτικ­ή την ηλεκτρική διασύνδεση τουλάχιστο­ν του 90% των πλοίων µε επίγεια συστήµατα ηλεκτροδότ­ησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece