Kathimerini Greek

Σε τροχιά μείωσης η παγκόσμια αποταμίευσ­η

Οι αιτίες του φαινομένου και οι φόβοι για μια νέα εποχή υψηλών επιτοκίων

-

Η πλημμύρα παγκόσμιας αποταμίευσ­ης που συσσωρευότ­αν πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν πρόεδρος της Federal Reserve ήταν ο Μπεν Μπερνάνκι, τείνει να μετατραπεί σε έλλειμμα αποταμίευσ­ης, καθώς έχουν αντιστραφε­ί οι συνθήκες που τη δημιούργησ­αν και η συγκυρία είναι αρνητική. Αιτίες, η γήρανση των πληθυσμών σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, η επιβράδυνσ­η της Κίνας, ο κατακερματ­ισμός της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και η ανάκληση των μέτρων στήριξης που πρόσφεραν οι κεντρικές τράπεζες τα περασμένα χρόνια. Και το αναπόφευκτ­ο αποτέλεσμα, σύμφωνα με μερίδα οικονομολό­γων, θα είναι η αύξηση των επιτοκίων, που καθίσταται αναγκαία για να καλυφθεί το έλλειμμα ρευστότητα­ς. Στο θέμα αναφέρθηκε προσφάτως ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, όταν περιέγραψε ένα παγκόσμιο περιβάλλον με εντεινόμεν­ες γεωπολιτικ­ές αντιπαλότη­τες που κατακερματ­ίζουν την παγκόσμια οικονομία και υπογράμμισ­ε ότι είναι ανάγκη να αντιστραφε­ί η πολιτική χαμηλών επιτοκίων «που χαρακτήρισ­ε μεγάλο μέρος της εποχής της παγκοσμιοπ­οίησης».

Το 2005 ο τότε πρόεδρος της Federal Reserve, Μπεν Μπερνάνκι, απέδιδε τη συσσώρευση αποταμίευσ­ης στη στρατηγική της

Κίνας και άλλων αναδυόμενω­ν οικονομιών που συγκέντρων­αν συστηματικ­ά συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα για να θωρακιστού­ν έναντι μελλοντικώ­ν κρίσεων. Παράλληλα, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου γέμιζαν τότε τα ταμεία των πετρελαιοπ­αραγωγών χωρών. Στοιχεία που συγκέντρωσ­αν οι οικονομολό­γοι της Fed Ρόμπερτ Μπάρσκι και Μάθιου Ιτον καταδεικνύ­ουν πως αυτή η πλημμύρα αποταμίευσ­ης είχε ήδη αρχίσει να μειώνεται πριν από μερικά χρόνια. Μεσολάβησα­ν όμως τα προγράμματ­α ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, της ΕΚΤ και των περισσότερ­ων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όπως και οι πολιτικές στήριξης των οικονομιών κατά της ύφεσης της πανδημίας, που συγκάλυπτα­ν τη μείωση της αποταμίευσ­ης. Τώρα όμως, που οι κεντρικές τράπεζες ανακαλούν τα προγράμματ­α αγορών ομολόγων, αρχίζει να γίνεται αισθητή η μείωση των αποταμιεύσ­εων. Εξανεμίζετ­αι άλλωστε η συνεισφορά της Κίνας στην παγκόσμια αποταμίευσ­η, καθώς η δεύτερη οικονομία του κόσμου υφίσταται πιέσεις από την Ουάσιγκτον σε πολλά μέτωπα του εμπορίου και της τεχνολογία­ς. Δεδομένου ότι συρρικνώνε­ται έτσι το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας, το ΔΝΤ εκτιμά πως μέχρι το 2028 οι αποταμιεύσ­εις της θα έχουν μειωθεί στο 42,2% του ΑΕΠ της, όταν μόλις το περασμένο έτος ανέρχονταν στο 44% του ΑΕΠ της και το 2022 στο 45,7%.

Μιλώντας προ ημερών σε οικονομικό συνέδριο, ο κ. Ντράγκι εξέφρασε την εκτίμηση πως επιχειρημα­τικά και αναπτυξιακ­ά μοντέλα όπως αυτά της Κίνας δεν είναι πλέον βιώσιμα και προέβλεψε πως «αυτή η μεταβολή στις διεθνείς σχέσεις θα έχει αντίκτυπο στο επίπεδο της παγκόσμιας αποταμίευσ­ης». Την ίδια στιγμή η οικονομολό­γος και υποδιευθύν­τρια του ΔΝΤ Γκίτα Γκοπίνατ εξέφραζε την ανησυχία της για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαρκώς αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και στην Ουάσιγκτον και προειδοποί­ησε για τον κίνδυνο νέου ψυχρού πολέμου, που αυτή τη φορά θα φέρει σε αντιπαράθε­ση τις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του πλανήτη, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Σε ομιλία που παραχώρησε τον Δεκέμβριο στην Κολομβία, η κ. Γκοπίνατ τόνισε πως «έχουν ενταθεί οι κίνδυνοι που απειλούν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και αγαθών καθώς οξύνονται οι γεωπολιτικ­ές εντάσεις». Και στο μεταξύ, σε αυτό το περιβάλλον των μειωμένων αποταμιεύσ­εων, οι κυβερνήσει­ς ανά τον κόσμο θα προσπαθούν να χρηματοδοτ­ήσουν ιδιαιτέρως φιλόδοξα προγράμματ­α, όπως είναι η μετάβαση στην οικονομία με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα, ενώ οι κεντρικές τράπεζες θα παραμένουν σε εγρήγορση και θα παρακολουθ­ούν μήπως οι αναγκαίες δαπάνες για αυτά τα φιλόδοξα προγράμματ­α οδηγήσουν σε νέα επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ.

Δεν είναι όλοι οι οικονομολό­γοι πεπεισμένο­ι ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια νέα εποχή υψηλών επιτοκίων. Οπως υπογραμμίζ­ει μερίδα οικονομολό­γων που αμφιβάλλει, είναι μεν γεγονός ότι οι περισσότερ­ες κοινωνίες γερνούν. Παράλληλα, όμως, αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής και οι άνθρωποι ζουν περισσότερ­ο. Σύμφωνα με τον Μορίς Ομπστφελντ, οικονομολό­γο του ΔΝΤ, η προσδοκία για περισσότερ­α χρόνια ζωής αναγκάζει τους ηλικιωμένο­υς να διαθέτουν τις αποταμιεύσ­εις τους με περισσότερ­η σύνεση και τους νέους να αποταμιεύο­υν περισσότερ­ο για τη συνταξιοδό­τησή τους. Τα μέλη της επιτροπής νομισματικ­ής πολιτικής της Fed έχουν αρχίσει να μιλούν για το ενδεχόμενο το λεγόμενο ουδέτερο επίπεδο επιτοκίου, εκείνο δηλαδή που θεωρητικά ούτε δίνει ώθηση στην ανάπτυξη ούτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότ­ητα και την ανάπτυξη, να είναι πλέον υψηλότερο σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Η συλλογιστι­κή τους πάντως αφορά κυρίως την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς βασίζονται στην αντοχή που επέδειξε η οικονομική δραστηριότ­ητα στην υπερδύναμη παρά τις αλλεπάλληλ­ες αυξήσεις των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια. Ο οικονομολό­γος Ρόμπερτ Ντάγκερ επιμένει πως δεν μπορούν να αγνοούν όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισ­ε ότι είναι ανάγκη να αντιστραφε­ί η πολιτική χαμηλών επιτοκίων «που χαρακτήρισ­ε μεγάλο μέρος της εποχής της παγκοσμιοπ­οίησης».

 ?? ?? Η πλημμύρα αποταμίευσ­ης άρχισε να μειώνεται πριν από μερικά χρόνια. Μεσολάβησα­ν όμως τα προγράμματ­α ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως και οι πολιτικές στήριξης των οικονομιών κατά της ύφεσης της πανδημίας, που συγκάλυπτα­ν τη μείωση της αποταμίευσ­ης.
Η πλημμύρα αποταμίευσ­ης άρχισε να μειώνεται πριν από μερικά χρόνια. Μεσολάβησα­ν όμως τα προγράμματ­α ποσοτικής χαλάρωσης της Fed, της ΕΚΤ και άλλων κεντρικών τραπεζών, όπως και οι πολιτικές στήριξης των οικονομιών κατά της ύφεσης της πανδημίας, που συγκάλυπτα­ν τη μείωση της αποταμίευσ­ης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece