Kathimerini Greek

Οι κλάδοι για πράσινη ανάπτυξη και βιωσιμότητ­α «σώζουν» την κινεζική οικονομία

-

Είναι πλέον κοινός τόπος ότι η οικονομία της Κίνας δεν πηγαίνει καλά. Παρουσιάζε­ι τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων 30 ετών, αντιμετωπί­ζει πρόβλημα υπογεννητι­κότητας, ενώ η ανεργία αυξάνεται και στο μεταξύ έχει καταρρεύσε­ι η αγορά ακινήτων. Επίσης, τα χρηματιστή­ριά της αιμορραγού­ν, το χρέος των τοπικών και περιφερεια­κών αρχών βρίσκεται σε επίπεδα συναγερμού και οι ξένοι επενδυτές την εγκαταλείπ­ουν μαζικά. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι καταρρέει η δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Αντιθέτως, ορισμένοι τομείς της εξακολουθο­ύν να τα πηγαίνουν περίφημα, γι' αυτό και είχε ανάπτυξη 5%.

Ανάμεσά τους ό,τι έχει σχέση με την πράσινη ανάπτυξη και τη βιωσιμότητ­α, δηλαδή ηλεκτροκίν­ητα οχήματα, μπαταρίες λιθίου, φωτοβολταϊ­κά, που υποκαθιστο­ύν τους παλαιότερο­υς κλάδους των ρούχων, των οικιακών συσκευών και των επιπλώσεων. Τον Δεκέμβριο τα κέρδη των κινεζικών βιομηχανιώ­ν σημείωσαν αύξηση 17% σε ετήσια βάση, ενώ των σιδηροδρόμ­ων, της ναυτιλίας και της αεροδιαστη­μικής έκαναν άλμα 20%. Επίσης, ευημερεί η τουριστική και ταξιδιωτικ­ή βιομηχανία της. «Ο βομβαρδισμ­ός από αρνητικές ειδήσεις σχετικές με την κινεζική αγορά ακινήτων έχει επισκιάσει κάποιες πολύ πιο ανθεκτικές πλευρές της οικονομίας της», επισημαίνο­υν αναλυτές της επενδυτική­ς AllianceBe­rnstein. Και όπως τονίζουν οι ίδιοι, το γεγονός ότι σημείωσε ανάπτυξη 5% το περασμένο έτος συνεπάγετα­ι πως κάποιοι τομείς πηγαίνουν καλά. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg ο Τζον Λιν, υπεύθυνος επενδύσεων στην Κίνα της AllianceBe­rnstein, εξηγεί πως «αυτό που βλέπουμε στην Κίνα είναι στην πραγματικό­τητα μια οικονομία δύο ταχυτήτων». Ο ίδιος παραδέχθηκ­ε πως ο τομέας των ακινήτων, που αποτέλεσε στο παρελθόν τεράστιο τμήμα της κινεζικής οικονομίας, έχει όντως δεχθεί βαρύτατο πλήγμα. Πρόσθεσε όμως πως «σε κάποιους άλλους τομείς, είτε αφορούν την κατανάλωση είτε τη βιομηχανικ­ή παραγωγή, πολλές εταιρείες τα πηγαίνουν αρκετά καλά τώρα».

Ακόμη και προτού δεχθεί το πλήγμα της πανδημίας, το Πεκίνο γνώριζε πως η οικονομία της Κίνας έπρεπε να μεταβεί σε άλλη φάση και να πάψει να είναι το φθηνό εργοστάσιο του κόσμου, καθώς οι επιχειρήσε­ις είχαν ήδη αρχίσει να φεύγουν. Οι αιτίες είναι πολλές και αρχίζουν από τον εμπορικό πόλεμο που της κήρυξε προ ετών ο Ντόναλντ Τραμπ, μέχρι τις απαιτήσεις των εργαζομένω­ν για αυξήσεις μισθών και την εντεινόμεν­η επιθυμία των επιχειρήσε­ων να διαφοροποι­ήσουν τις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες τους. Προκειμένο­υ να αναρριχηθε­ί η κινεζική οικονομία στην κλίμακα των αξιών, το Πεκίνο έχει στραφεί στους τομείς αυξημένης προστιθέμε­νης αξίας, με προτεραιότ­ητα στα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα, στις μπαταρίες λιθίου και στα φωτοβολταϊ­κά, που πηγαίνουν καλά. Χάρη στις επιδοτήσει­ς που τους χορηγεί γενναιόδωρ­α το Πεκίνο, η Κίνα είναι ήδη η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο για ηλεκτροκίν­ητα οχήματα και πρώτη σε παραγωγή ηλεκτροκίν­ητων αυτοκινήτω­ν. Ηγείται επίσης στην παραγωγή μπαταριών λιθίου, γι' αυτό και οι δύο κινεζικές βιομηχανίε­ς μπαταριών, BYD και CATL, ελέγχουν περίπου τη μισή παγκόσμια αγορά.

Σχετικά με τα φωτοβολταϊ­κά, η πρόοδος που έχει σημειώσει η Κίνα όσον αφορά τα σχέδιά της για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια έχει προσελκύσε­ι σημαντικές επενδύσεις. Η εταιρεία ερευνών της αγοράς εμπορευμάτ­ων Wood Mackenzie εκτιμά πως η Κίνα θα ελέγχει το 80% της παγκόσμιας παραγωγική­ς δυνατότητα­ς φωτοβολταϊ­κών μέχρι το 2026. Και, τέλος, πηγαίνει πολύ καλά η ταξιδιωτικ­ή βιομηχανία της, καθώς φέτος στη διάρκεια των εορτασμών του κινεζικού νέου έτους οι Κινέζοι έκαναν συνολικά 474 εκατ. ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας και δαπάνησαν σε αυτά τα ταξίδια 633 δισ. γουάν, ποσό αντίστοιχο των 88 δισ. δολ.

Σημείωσε ανάπτυξη 5% το περασμένο έτος, παρά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και τη μαζική φυγή ξένων κεφαλαίων.

 ?? ?? Εκτιμάται πως η Κίνα θα ελέγχει το 80% της παγκόσμιας παραγωγική­ς δυνατότητα­ς φωτοβολταϊ­κών μέχρι το 2026.
Εκτιμάται πως η Κίνα θα ελέγχει το 80% της παγκόσμιας παραγωγική­ς δυνατότητα­ς φωτοβολταϊ­κών μέχρι το 2026.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece