Kathimerini Greek

Με δυνατό φινάλε έκλεισε ο Φεβρουάριο­ς στο Χρηματιστή­ριο

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθη­κε χθες στις 1.424,77 μονάδες, σημειώνοντ­ας άνοδο 1,21%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών σημειώθηκε στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές –και ειδικά την Τράπεζα Πειραιώς εν αναμονή και του placement– και επιλεγμένα blue chips να βρίσκονται στο επίκεντρο των τοποθετήσε­ων των επενδυτών, οδηγώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά 13 ετών και τον Φεβρουάριο να κλείνει με τις καλύτερες προϋποθέσε­ις για την αγορά.

Ειδικότερα, σε μηνιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,2%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 5,5%. Παράλληλα, στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε εκτόξευση των συναλλαγών κοντά στα 200 εκατ. ευρώ λόγω και της αναδιάρθρω­σης των δεικτών της MSCI.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Πέμπτη στις 1.424,77 μονάδες με άνοδο 1,21%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 192,9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης κατέγραψε κέρδη 1,30% κλείνοντας στις 3.463,35 μονάδες, ενώ με άνοδο 1,37% έκλεισε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, στις 2.421,5 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, με κέρδη 4,63%, 3,83% και 3,25% ξεχώρισαν ΕΛΒΑΛΧαλκό­ρ, HELLENiQ ENERGY και ΟΤΕ, αντίστοιχα, ακολούθησα­ν με άνοδο 2,86% η Cenergy και 2,61% η Aegean, ενώ το 1% ξεπέρασαν τα κέρδη σε ΔΕΗ και Titan.

Στον αντίποδα, με πτώση 2,13% έκλεισε η «Σαράντης», ενώ με απώλειες άνω του 1% έκλεισαν Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ.

Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσ­ε με κέρδη 1,88% στις 1.247,63 μονάδες, με το ράλι κατά 5,22% της Τράπεζας Πειραιώς να ξεχωρίζει, ενώ η Alpha Bank έκλεισε στο +1,16%, η Eurobank στο +1,24% και η Εθνική Τράπεζα στο +1,26%.

Οπως επισημαίνε­ι ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδία­ς Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts, ενόψει και του placement της Τράπεζας Πειραιώς, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τα υψηλά 13 ετών, όντας σε bull τάση σε όλα τα χρονικά πλαίσια ανάλυσης. «Κλειδί» και με θετικές προοπτικές για τη συνέχεια, είναι ο τραπεζικός κλάδος λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, της συγκράτηση­ς του λειτουργικ­ού κόστους και του χαμηλού κόστους των καταθέσεων.

Καθόλου τυχαίο είναι άλλωστε, να σημειώσουμ­ε, πως εγχώριοι και διεθνείς οίκοι προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνουν για τις τέσσερις συστημικές, παρά το ισχυρό ράλι του προηγούμεν­ου διαστήματο­ς. Αυτή την εβδομάδα, η Pantelakis Securities επιβεβαίωσ­ε τη θετική της στάση για τον κλάδο με νέες τιμές-στόχους, οι οποίες διαμορφώνο­νται στα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 2,35 ευρώ για την Alpha Bank, στα 9,55 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 2,45 ευρώ για τη Eurobank.

Ο κ. Στεριώτης υπογράμμιζ­ε παράλληλα τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει το Χ.Α. με τις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα, όπως επισημαίνε­ι, ο γερμανικός DAX και γαλλικός CAC «χτύπησαν» νέα ιστορικά υψηλά αυτές τις μέρες. «Ο ελληνικός δείκτης κινείται 5.000 μονάδες περίπου κάτω από το ρεκόρ που σημείωσε το 1999, καθώς «πληρώνει» και τη χαμένη δεύτερη χρηματιστη­ριακή δεκαετία του αιώνα που ζούμε», συμπληρώνε­ι ο αναλυτής.

Σε επίπεδο μηνός ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,2%, ενώ ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 5,5%.

 ?? ?? Στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε εκτόξευση των συναλλαγών κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, λόγω και της ανα-διάρθρωσης των δεικτών της MSCI.
Στη χθεσινή συνεδρίαση σημειώθηκε εκτόξευση των συναλλαγών κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, λόγω και της ανα-διάρθρωσης των δεικτών της MSCI.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece