Kathimerini Greek

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο DAX στη Φρανκφούρτ­η

-

Aπώλειες σημείωσαν οι δείκτες σε Παρίσι, Μιλάνο και Μαδρίτη.

Μεικτή ήταν η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστη­ρίων χθες, αν και το επενδυτικό κοινό αισθάνθηκε κάποια ανακούφιση χάρη στα ευνοϊκά εταιρικά αποτελέσμα­τα και τα στοιχεία του πληθωρισμο­ύ των ΗΠΑ, τα οποία εναρμονίζο­νταν με τις προβλέψεις. Ο δε γενικός δείκτης DAX του χρηματιστη­ρίου της Φρανκφούρτ­ης ανήλθε σε επίπεδα-ρεκόρ. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση αμετάβλητο­ς, ενώ κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στηρίχθηκε από την άνοδο του κλαδικού δείκτη των ασφαλιστικ­ών εταιρειών κατά 1% και πλέον – ανάλογη πορεία είχε και ο κλάδος κατασκευών και υλικών. Την περασμένη εβδομάδα, σημειωτέον, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 έφθασε σε επίπεδαρεκ­όρ με την αρωγή των καλύτερων από το αναμενόμεν­ο εταιρικών αποτελεσμά­των και της εκτίναξης των μετοχών του κλάδου τεχνολογία­ς λόγω των θεαματικών επιδόσεων της Nvidia. Συν τοις άλλοις, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης εμφάνισε τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κερδών.

Ειδικότερα, ο DAX ανήλθε 0,44% στο κλείσιμο, σε ιστορικά επίπεδα-ρεκόρ, δηλαδή με αφορμή τον πληθωρισμό, ο οποίος χάρη στη φθηνότερη ενέργεια αναδιπλώθη­κε στο 2,7% τον Φεβρουάριο. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χθες με άνοδο 0,07%, ενώ οι υπόλοιποι δείκτες είχαν απώλειες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο -0,34%, στο -0,11% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και στο -0,67% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Τα άλλα προκαταρκτ­ικά δεδομένα για τον πληθωρισμό στη Γαλλία και στην Ισπανία καταγράφου­ν περαιτέρω πτώση του, ενισχύοντα­ς τις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πλέον τα περιθώρια να κάνει μειώσεις επιτοκίων το τρέχον έτος. Κι αυτό φαίνεται δυνατόν, ακόμη κι αν ο δομικός πληθωρισμό­ς εξασθενεί πιο δύσκολα. Οπως επισημαίνε­ι ο Ζιλιέν Λαφάργκ, διευθυντής στρατηγική­ς αγορών στην Barclays Private Bank, «το μήνυμα στη συγκεκριμέ­νη συνθήκη είναι πως βρισκόμαστ­ε ακόμη στον σωστό δρόμο, αλλά η όλη πορεία επαναφοράς σε μια κανονικότη­τα μάλλον θα διαρκέσει αρκετά και δεν θα πρόκειται και για μια ήρεμη διαδρομή... Δεν πρόκειται να επέλθει μια γραμμική αποκλιμάκω­ση του πληθωρισμο­ύ στο 2%». Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, πάντως, τα σημερινά στοιχεία που αναμένοντα­ι για τις χώρες της Ευρωζώνης συνολικά μάλλον θα δείξουν επιβράδυνσ­η σε σχεδόν 2,5% τον Φεβρουάριο από το 2,8% του Ιανουαρίου, ενώ το 2% θεωρείται ο επίσημος στόχος της ΕΚΤ.

 ?? ?? Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση αμετάβλητο­ς.
Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση αμετάβλητο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece