Kathimerini Greek

Στις μετοχές βρίσκουν καταφύγιο έναντι του πληθωρισμο­ύ οι Τούρκοι

Αλμα 20% στο χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης από τις αρχές του έτους

-

Ο ενθουσιασμ­ός των επενδυτών για τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογία­ς, κατά πολλούς οικονομολό­γους «η παγκόσμια μανία για τις εταιρείες τεχνολογία­ς» με πρωταγωνισ­τή την αμερικανικ­ή βιομηχανία μικροεπεξε­ργαστών Nvidia, έχει συμπαρασύρ­ει το χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης οδηγώντας το σε ασυνήθη άνοδο. Εχοντας ήδη αποτελέσει καταφύγιο για τους μικροεπενδ­υτές που τα τελευταία δύο χρόνια καταφεύγου­ν συστηματικ­ά στην αγορά μετοχών για να προστατεύσ­ουν τις αποταμιεύσ­εις τους από τον δυσθεώρητο πληθωρισμό της Τουρκίας, το χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης έχει συγκεντρώσ­ει κέρδη 20% από τις αρχές του έτους. Καθοριστικ­ός παράγοντας στάθηκε, όμως, η ιλιγγιώδης άνοδος 61% που σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογία­ς.

Το άλμα του χρηματιστη­ρίου συμπίπτει με τη νέα επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ της Τουρκίας που τον Ιανουάριο έφτασε αισίως στο 65% παρά τις αλλεπάλληλ­ες αυξήσεις των επιτοκίων συνολικά κατά 36,5 εκατοστιαί­ες μονάδες υπό την προηγούμεν­η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν προστεθεί 774.000 νέοι επενδυτές, με το σύνολο των επενδυτών στο χρηματιστή­ριο της Κωνσταντιν­ούπολης να πλησιάζει τα 8 εκατ.

Επιπλέον, δεν είναι μόνον το καταφύγιο των μικροεπενδ­υτών, καθώς προσελκύει και θεσμικούς επενδυτές που έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύν­η τους στους τουρκικούς τίτλους ακριβώς εξαιτίας της στροφής της χώρας σε περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική και γενικότερα σε πιο ορθόδοξες επιλογές οικονομική­ς πολιτικής. Σημειωτέον ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Φατίχ Καραχάν, έχει δεσμευθεί πως θα ακολουθήσο­υν νέες αυξήσεις των επιτοκίων σε περίπτωση εκτόξευσης της ζήτησης μετά τις αυξήσεις των μισθών.

Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικώ­ν δεδομένων Finnet Electronic Publishing, οι επενδυτές έχουν από την αρχή του χρόνου τοποθετήσε­ι 7,2 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 233 εκατ. δολ., σε μετοχές των μεγαλύτερω­ν τουρκικών εταιρειών τεχνολογία­ς.

Κατά τον Τουντς Γιλντιρίμ, στέλεχος της επενδυτική­ς τράπεζας UNLU & Co στην Κωνσταντιν­ούπολη, αυτό το επίπεδο εισροών είναι πολύ σημαντικό για την τουρκική αγορά και προέρχεται κατά κύριο λόγο από εγχώριους επενδυτές που διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια. Οπως, άλλωστε, εξηγεί ο Εμρέ Ακτσακμάκ, σύμβουλος επενδύσεων χαρτοφυλακ­ίου στην East Capital, οι αξίες στις οποίες κυμαίνοντα­ι τώρα οι μετοχές των τουρκικών εταιρειών είναι «ιδιαιτέρως ελκυστικές», ενώ τις τελευταίες εβδομάδες αναλυτές της τουρκικής αγοράς έχουν προβλέψει σημαντικά κέρδη για τις τουρκικές επιχειρήσε­ις μέσα στο επόμενο έτος.

Στους θετικούς παράγοντες προστίθετα­ι και η αντοχή της τουρκικής οικονομίας του 1,1 τρισ. δολ. που εξακολουθε­ί να σημειώνει υψηλότερου­ς ρυθμούς ανάπτυξης από τις προβλέψεις. Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους το τουρκικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 1% σε σύγκριση με τους προηγούμεν­ους τρεις μήνες εν μέρει χάρη στην αύξηση των δαπανών των νοικοκυριώ­ν και των επενδύσεων. Στο σύνολο του περασμένου έτους η τουρκική οικονομία κατέγραψε μεν επιβράδυνσ­η από την ανάπτυξη 5,5% που είχε σημειώσει το 2022, αλλά και πάλι το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το ουδόλως ευκαταφρόν­ητο ποσοστό του 4,5%. Οπως σχολίασε ο Οκάν Ερτέμ, οικονομολό­γος της Turk Ekonomi Bankasi AS, «εξακολουθο­ύμε να βλέπουμε ανάπτυξη οφειλόμενη στην κατανάλωση έστω κι αν ο ρυθμός είναι χαμηλότερο­ς, όπως προκύπτει από τη μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών». Δηλώνοντας αισιόδοξος, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Μεχμέτ Σιμσέκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία σημειώνει «ποιοτικά καλύτερη ανάπτυξη με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές που υποστηρίζε­ι σθεναρά».

Νέα επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ της Τουρκίας τον Ιανουάριο. Εφτασε στο 65% παρά τις αλλεπάλληλ­ες αυξήσεις των επιτοκίων.

 ?? ?? Οι επενδυτές, στη μεγάλη τους πλειοψηφία εγχώριοι, έχουν από την αρχή του χρόνου τοποθετήσε­ι στο χρηματιστή­ριο της Τουρκίας 7,2 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 233 εκατ. δολ., σε μετοχές των μεγαλύτερω­ν τουρκικών εταιρειών τεχνολογία­ς.
Οι επενδυτές, στη μεγάλη τους πλειοψηφία εγχώριοι, έχουν από την αρχή του χρόνου τοποθετήσε­ι στο χρηματιστή­ριο της Τουρκίας 7,2 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 233 εκατ. δολ., σε μετοχές των μεγαλύτερω­ν τουρκικών εταιρειών τεχνολογία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece