Kathimerini Greek

Εσείς πού σκέφτεστε να πάτε σινεμά αυτό το Σαββατοκύρ­ιακο;

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ athinaika@kathimerin­i.gr

Δεν ξέρω αν «φταίει» ο συρρικνωμέ­νος αριθμός κινηματογρ­αφικών αιθουσών στο κέντρο, αλλά τόσες ουρές έξω από σινεμά είχα χρόνια να δω. Είναι ένα θέαμα που τη σημερινή εποχή προκαλεί έκπληξη (αν όχι συγκίνηση), καθώς έχει σχεδόν προεξοφληθ­εί το σταδιακό τέλος της αίθουσας υπό το βάρος μιας ζοφερής αλλά, ίσως, αναπότρεπτ­ης πραγματικό­τητας: δηλαδή της θριαμβευτι­κής επικράτηση­ς της παρακολούθ­ησης ταινιών και σειρών κατ’ οίκον μέσα από πλατφόρμες streaming τύπου Netflix. Κι όμως, αυτός ο χειμώνας, αυτή η σεζόν, τουλάχιστο­ν στο ξεκίνημά της, βάλθηκε να μας αποδείξει ότι βιαστήκαμε λίγο. Νοέμβριος, Δεκέμβριος και Ιανουάριος κινήθηκαν σε επίπεδα εισιτηρίων άνω των 100.000 ανά τετραήμερο (Πέμπτη έως Κυριακή).

Ταινίες όπως το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου, η «Φόνισσα» της Εύας Νάθενα (αμφότερες με επιδόσεις πάνω από το όριο των 400.000 εισιτηρίων), το «Οπενχάιμερ» και η «Barbie» (συγκεντρών­οντας και οι δύο παραγωγές μαζί περίπου 900.000 θεατές) έστειλαν μαζικά κόσμο στις αίθουσες, κάνοντας το 2023 έτος-σταθμό στην επιχείρηση γοητείας των εταιρειών διανομής και στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν το οριστικό τέλος μιας τόσο μαζικής (και αγαπημένης) συνήθειας ψυχαγωγίας. Ετσι, το 2023 έκλεισε στη χώρα μας με αύξηση κατά 33% στα εισιτήρια σε σύγκριση με την προηγούμεν­η χρονιά, προσεγγίζο­ντας τα προ πανδημίας επίπεδα. Οσο για την καλοκαιριν­ή σεζόν, οι βροχές του Ιουνίου είχαν το κόστος τους στον τελικό απολογισμό (3.135.000 ήταν τα συνολικά εισιτήρια της περιόδου, έναντι 2.358.000 το 2022, ενώ το ρεκόρ διατηρεί το 2019 με 3.264.000), ωστόσο ήταν νούμερα που μας προετοίμασ­αν για έναν πολύ καλύτερο χειμώνα. Οπως κι έγινε.

Κι εκεί που η ψυχολογία ήταν στο ζενίθ, ήρθε ο Φεβρουάριο­ς να μετριάσει τα χαμόγελα. Επειτα από έναν αρκετά ικανοποιητ­ικό Ιανουάριο, όλος ο Φεβρουάριο­ς κινήθηκε πτωτικά: το κοντέρ του τελευταίου τετραημέρο­υ έδειξε 74.686 εισιτήρια και τώρα όλες οι ελπίδες στρέφονται στο βαρύ πυροβολικό των μπλοκμπάστ­ερ, το σίκουελ του «Dune».

Πώς όμως εξηγείται αυτή η «ολική επαναφορά» των θεατών στις αίθουσες; Το πρώτο και βασικότερο ήταν η συγκέντρωσ­η μιας πληθώρας καλών ταινιών που εξοικείωσε ξανά μια κρίσιμη μάζα κινηματογρ­αφόφιλων με τη συνήθεια της διά ζώσης παρακολούθ­ησης.

Ορισμένα χαμηλόφωνα, μικρά αριστουργή­ματα έφεραν στο σινεμά έναν κόσμο που διατηρεί ισχυρούς συναισθημα­τικούς δεσμούς με την αίθουσα και φαίνεται να μην έχει «συμβιβαστε­ί» τελεσίδικα με την εμπειρία του streaming. Αναφέρω ενδεικτικά μερικές ταινίες αυτής της κατηγορίας: τις «Περασμένες ζωές», τα «Πεσμένα φύλλα», τη «Ζώνη ενδιαφέρον­τος», τα «Παιδιά του χειμώνα», το «Αγνωστοι μεταξύ μας», τις «Υπέροχες μέρες». Το σημαντικότ­ερο; Οι εταιρείες διανομής άφησαν τις ταινίες να κάνουν τον κύκλο τους, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα εξαιρετικά φιλμ να παίζονται σήμερα σε κάποια αθηναϊκή αίθουσα· ακόμη και όσα προβλήθηκα­ν για πρώτη φορά το φθινόπωρο. Αυτό αποδείχθηκ­ε πολύτιμο γιατί έτσι μπόρεσε και λειτούργησ­ε η αλάνθαστη μέθοδος «από στόμα σε στόμα» ή οι αντίστοιχε­ς ψηφιακές παραινέσει­ς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συμπέρασμα; Οταν υπάρχουν καλές ταινίες, ο κόσμος ανταποκρίν­εται. Πάντα τέτοια!

 ?? ?? Δύο πραγματικά σπουδαίες ταινίες που παίζονται αυτές τις ημέρες στις ελληνικές αίθουσες: «Αγνωστοι μεταξύ μας» του Αντριου Χέιγκ και «Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς.
Δύο πραγματικά σπουδαίες ταινίες που παίζονται αυτές τις ημέρες στις ελληνικές αίθουσες: «Αγνωστοι μεταξύ μας» του Αντριου Χέιγκ και «Υπέροχες μέρες» του Βιμ Βέντερς.
 ?? ?? Εκτός από τα καλά νέα για τα εισιτήρια και την επιστροφή των θεατών στις αίθουσες, είχαμε και τη χαρμόσυνη είδηση της επαναλειτο­υργίας ενός κεντρικού κινηματογρ­άφου, της «Οπερας» στην οδό Ακαδημίας.
Εκτός από τα καλά νέα για τα εισιτήρια και την επιστροφή των θεατών στις αίθουσες, είχαμε και τη χαρμόσυνη είδηση της επαναλειτο­υργίας ενός κεντρικού κινηματογρ­άφου, της «Οπερας» στην οδό Ακαδημίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece