Kathimerini Greek

Σαμαράς: Μυρίζει διάθεση συνθηκολόγ­ησης στα εθνικά ζητήματα

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Στην ανάγκη να βρει η χώρα «καινούργια πυξίδα» στη σημερινή εποχή των ταχύτατων ρυθμών και της αβεβαιότητ­ας για το μέλλον, αναφέρθηκε χθες ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς, στη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, στο πλαίσιο του συνεδρίου με θέμα «Μεταπολίτε­υση: 50 χρόνια μετά», το οποίο συνδιοργαν­ώνουν η «Καθημερινή», το Μορφωτικό Iδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), το Οικονομικό Φόρουμ Δελφών και το Ελληνικό Παρατηρητή­ριο του London School of Economics.

Ηταν μια συζήτηση, μέσα από την οποία αναδείχθηκ­αν τόσο ορισμένες κρίσιμες στιγμές της πολιτικής ζωής, όπως τις βίωσε ο κ. Σαμαράς μέσω των σχέσεών του με κορυφαίους πολιτικούς, όπως οι Κων. Καραμανλής και Α. Παπανδρέου ή και κατά την περίοδο της πρωθυπουργ­ίας του στα χρόνια των μνημονίων όσο και οι σοβαροί προβληματι­σμοί του για σημερινές εξελίξεις, αναφερόμεν­ος ειδικότερα στο ζήτημα των ελληνοτουρ­κικών.

«Είναι σημαντικό ότι καθυστερήσ­αμε σε πολλά πράγματα, όπως ζητήματα εκσυγχρονι­σμού και μεταρρυθμί­σεων. Αλλά έχω βαρεθεί να ακούω για μεταρρυθμί­σεις και εκσυγχρονι­σμό. Καλά είναι αυτά. Αλλά το ζητούμενο για μία καθημερινή επιβίωση του λαού, αυτό που μας λείπει είναι η πυξίδα. Χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση με την κοινωνία, να δούμε ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε», είπε μεταξύ άλλων, σημειώνοντ­ας ότι αυτό πρέπει να γίνει «σε μια εποχή που τα πάντα αλλάζουν μέσα από καταστροφή και με ρυθμούς απίστευτου­ς». Για να συμπληρώσε­ι, ότι όλα αυτά εξελίσσοντ­αι «με απόλυτη αποτυχία ηγεσίας και στην Ευρώπη και στην Αμερική», μνημονεύον­τας παλαιούς ηγέτες, όπως Θάτσερ, Μιτεράν, Αντρεότι, Κολ και Ντελόρ.

Ως προς τα ζητήματα της συγκυρίας, ερωτηθείς για τα ελληνοτουρ­κικά με αφορμή προηγηθείσ­α τοποθέτηση της Ντόρας Μπακογιάνν­η –κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου–, ότι ενδεχομένω­ς θα μπορούσαμε να πάμε σε μια λύση των ελληνοτουρ­κικών με δύο προϋποθέσε­ις, αφενός να είναι λογικές οι θέσεις της Τουρκίας και αφετέρου να υπάρχει συναίνεση μέσα στην ίδια την κυβέρνηση και μεταξύ των κομμάτων που έχουν κυβερνήσει, είπε κοφτά ο πρώην πρωθυπουργ­ός: «Οταν ακούω τη λέξη συναίνεση και με τα τρία κόμματα και μέσα στην κυβέρνηση, συγγνώμη αλλά αυτό μυρίζει διάθεση συνθηκολόγ­ησης και όχι συναίνεσης για τα εθνικά ζητήματα». Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι το «Σκοπιανό» δεν έχει κλείσει, ενώ χαρακτήρισ­ε την κρίση των Ιμίων και τη Συμφωνία των Πρεσπών ως αρνητικές στιγμές της Μεταπολίτε­υσης.

Απολογιστι­κά, τέλος, σημείωσε πως «δεν υπήρχε ούτε μια μέρα εύκολη» τον καιρό που ήταν πρωθυπουργ­ός.

 ?? ?? Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς, στη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, είπε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που μας λείπει είναι η πυξίδα. Χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση με την κοινωνία, να δούμε ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε».
Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Αντώνης Σαμαράς, στη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της «Κ» Αλέξη Παπαχελά, είπε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που μας λείπει είναι η πυξίδα. Χρειάζεται μια μεγάλη συζήτηση με την κοινωνία, να δούμε ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece