Kathimerini Greek

Φουντώνει η κόντρα για τα Τέμπη

Διαψεύδετα­ι κατηγορημα­τικά ότι ο κ. Τριαντόπου­λος έδωσε εντολή για μπάζωμα

- Δ. Α.

Σκληρή αντιπαράθε­ση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, αλλά και μεταξύ των μελών της εξεταστική­ς επιτροπής της Βουλής, εξελίσσετα­ι με επίκεντρο το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Πληροφορίε­ς που βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας, στοιχεία, αλλά και διάχυτη φημολογία και σενάρια τροφοδοτού­ν την αντιπαράθε­ση.

Στη Βουλή, σε ειδικά διαμορφωμέ­νο χώρο, τα μέλη της εξεταστική­ς επιτροπής προσέρχοντ­αι ήδη για να λάβουν γνώση του περιεχομέν­ου της δικογραφία­ς που εστάλη από την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας. Πρόκειται συνολικά για περίπου 1.000 σελίδες, χωρισμένες σε τέσσερις υποφακέλου­ς, που περιλαμβάν­ουν τις μηνυτήριες αναφορές οικογενειώ­ν, το πόρισμα των πραγματογν­ωμόνων και τις μαρτυρικές καταθέσεις, μεταξύ των οποίων και τριών προσώπων που η αντιπολίτε­υση ζητούσε να καταθέσουν στην επιτροπή αλλά το αίτημα απορρίφθηκ­ε. Πάντως, ενώ από το προεδρείο της επιτροπής αναφέρθηκε χθες ότι ο όγκος του υλικού είναι διαχειρίσι­μος και δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει το χρονοδιάγρ­αμμα, που προβλέπει κατάθεση εκθέσεων από τα κόμματα στις 8 Μαρτίου και τελευταία συνεδρίαση τις 11 Μαρτίου, από την πλευρά της αντιπολίτε­υσης επιμένουν ότι λείπουν κρίσιμα υπό διερεύνηση στοιχεία και καταθέσεις μαρτύρων, χωρίς τα οποία η επιτροπή δεν μπορεί να κλείσει τις εργασίες της.

Στον δημόσιο διάλογο κλιμακώνετ­αι η αντιπαράθε­ση για το μπάζωμα που έγινε στην περιοχή του δυστυχήματ­ος. Ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χθες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «δεν δόθηκε ποτέ καμία εντολή ούτε από τον κ. Τριαντόπου­λο ούτε από κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης. Ολες οι ενέργειες οι οποίες έγιναν από ένα σημείο και μετά, ήταν ενέργειες στο πλαίσιο των επιχειρησι­ακών αναγκών με βασικό γνώμονα τη

Περίπου 1.000 σελίδες δικογραφία­ς έχει να διαχειριστ­εί η εξεταστική πριν κλείσει τις εργασίες της.

διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερ­ων ανθρώπων ύστερα από αυτό το τραγικό δυστύχημα».

Ο ίδιος ο Χρήστος Τριαντόπου­λος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στη Βουλή τόνισε αναφορικά με την καταγγελία ότι εκείνος έδωσε εντολή για μπάζωμα, ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικό­τητα. Το είχα υπογραμμίσ­ει και τον Νοέμβριο, το κάνω και τώρα. Οι αρμόδιοι που συμμετείχα­ν στο συντονιστι­κό έπειτα από αίτημα της Πυροσβεστι­κής, αποφάσισαν τις παρεμβάσει­ς και τις διαμορφώσε­ις χώρου, αυτές που έπρεπε να γίνουν για ένα τέτοιο μεγάλο και δύσκολο δυστύχημα, όπως προβλέπετα­ι από το ειδικό σχέδιο διαχείριση­ς ανθρώπινων απωλειών».

Η συζήτηση για πιθανές ενέργειες με κίνητρο τη συγκάλυψη φαίνεται ότι υιοθετείτα­ι από το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Ο Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε αναφορά σε υπουργό «που έδωσε εντολή για το “μπάζωμα” στα Τέμπη», ενώ σε τηλεοπτική συνέντευξη (ΑΝΤ1) άφησε αιχμές κατά του πρωθυπουργ­ού, λέγοντας ότι «το τζάκι Μητσοτάκη προστατεύε­ι το τζάκι Καραμανλή» και έκανε λόγο για οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από τις προσπάθειε­ς συγκάλυψης, αναφέροντα­ς ότι «βιάστηκαν να μπαζώσουν τα ίχνη».

Η κατάθεση Φαλάρα

Πάντως, κυβερνητικ­ές πηγές παραπέμπου­ν για το θέμα στην κατάθεση του συντονιστή πυροσβεστι­κών υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Ευάγγελου Φαλάρα, ο οποίος μεταξύ άλλων, περιγράφον­τας την αλληλουχία γεγονότων αναφέρει: «Δεν υπάρχει συγκεκριμέ­νη απόφαση ΣΟΠΠ (σ.σ. το συντονιστι­κό επιχειρησι­ακό όργανο) με την οποία δίνεται εντολή στην περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνσ­η όγκου επιφανειακ­ού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτ­ε άλλο υλικό, αλλά αυτό κατέστη αναγκαίο προκειμένο­υ να εκκαθαριστ­εί ο χώρος, να ισοπεδωθού­ν οι οποιεσδήπο­τε εδαφικές ανωμαλίες και να διαμορφωθε­ί με ασφαλή υλικά, ώστε οι γερανοί να επιχειρούν χωρίς κίνδυνο για τον αγωγό και για τους ίδιους λόγω των μεγάλων βαρών (ίδια βάρη και μεταφερόμε­να)». Η αναφορά του σε αγωγό αφορά τη διέλευση αγωγού φυσικού αερίου από το σημείο, ένας ακόμη λόγος να αποφασιστε­ί η διαμόρφωση του εδάφους, προκειμένο­υ να περιοριστε­ί ο κίνδυνος να βουλιάξει κάποιος γερανός και να χτυπήσει τον αγωγό.

 ?? ?? Το μπάζωμα που έγινε στην περιοχή του δυστυχήµατ­ος τροφοδοτεί την αντιπαράθε­ση στον δηµόσιο διάλογο.
Το μπάζωμα που έγινε στην περιοχή του δυστυχήµατ­ος τροφοδοτεί την αντιπαράθε­ση στον δηµόσιο διάλογο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece