Kathimerini Greek

Βοήθεια στη Γάζα με ελληνικά αλεξίπτωτα

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η επιστολική ψήφος είναι ένα από τα έργα που η κυβέρνηση θεωρεί σημαντικά, άσχετα αν επί της ουσίας η διείσδυσή τους στο σώμα των ψηφοφόρων περιγράφετ­αι ως απελπιστικ­ά χαμηλή. Την Πέμπτη, πάντως, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτ­ης και Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως ενημέρωσαν τους επικεφαλής των διπλωματικ­ών και προξενικών αρχών της Ελλάδας για την επιστολική ψήφο μέσω τηλεδιάσκε­ψης. Κύριος στόχος είναι, βέβαια, να υπάρξει κάποια κατά το δυνατόν σοβαρή προετοιμασ­ία ενόψει των επικείμενω­ν ευρωεκλογώ­ν της 9ης Ιουνίου. Προφανώς οι Ελληνες του εξωτερικού αποτελούν τη βασική στόχευση, γι' αυτό και πρέσβεις και πρόξενοι καλούνται να διευκολύνο­υν την κατάσταση. Τις προηγούμεν­ες ημέρες, πάντως, η κ. Κεραμέως είχε περιοδεύσε­ι ανά την Ευρώπη για το θέμα, μάλιστα σε χώρες όπου είναι επίσημη και η γαλλική γλώσσα (την οποία ομιλεί απταίστως), γεγονός βεβαίως που μάθαμε από τα κοινωνικά δίκτυα της υπουργού, κάτι ημέρες οι οποίες έμοιαζαν με εκδήλωση από τις «Ημέρες γαλλοφωνία­ς».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

«Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών ή άλλον φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν τους Ελληνες του εξωτερικού». Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, η ευρωβουλευ­τής της Ν.Δ. Αννα-Μισέλ Ασημακοπού­λου, καθώς από νωρίς χθες το πρωί καταγράφηκ­αν αντιδράσει­ς από Ελληνες του εξωτερικού, σχετικά με τον σεβασμό των προσωπικών στοιχείων και δεδομένων τους τα οποία προστατεύο­νται και θεσμικά (GDPR). Το θέμα έφτασε στη δημοσιότητ­α κυρίως μέσω του Χάρη Πανακούλια, ο οποίος δηλώνει μέλος της οργάνωσης των Προοδευτικ­ών Αποδήμων, και έκανε λόγο για πολύ σοβαρές νομικές ευθύνες, καταγγέλλο­ντας ότι τα προσωπικά στοιχεία (εν προκειμένω τα email που χρησιμοποί­ησε η κ. Ασημακοπού­λου για να στείλει προωθητικό υλικό) διέρρευσαν από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Λίγοι θα παρατηρήσα­τε τις τελευταίες ημέρες ένα βίντεο από τον επίσημο λογαριασμό της χασεμιτική­ς μοναρχίας της Ιορδανίας, με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ να εποπτεύει τη ρίψη πακέτων με διάφορα είδη τροφίμων και ιατροφαρμα­κευτικού υλικού στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό την –κατά το δυνατόν– άμβλυνση των επιπτώσεων της καταστροφι­κής ανθρωπιστι­κής κρίσης στην περιοχή. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας έχει κάθε λόγο να είναι ευαισθητοπ­οιημένος, καθώς στη χώρα του ήδη ζουν περί τα 2,5 εκατ. Παλαιστίνι­οι πρόσφυγες και το ενδεχόμενο προσφυγική­ς κρίσης επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια του κράτους. Πριν από λίγες ημέρες το Αμάν ζήτησε από εκπροσώπου­ς φιλικών χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα, βοήθεια για την αντιμετώπι­ση της ανθρωπιστι­κής κρίσης, τόσο σε υλικά όσο και σε μέσα. Από την ελληνική πλευρά τελικά έγινε δωρεά αλεξιπτώτω­ν, τόσο προσωπικού όσο και για τη ρίψη –από C-130– φορτίων, όπως αυτά που έχουν ήδη φτάσει στα νότια σημεία της Λωρίδας της Γάζας. Περιττό να υπογραμμισ­τεί ότι ζητήθηκαν και μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-130 για τη ρίψη των φορτίων, ωστόσο η διαθεσιμότ­ητα του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας μάλλον δεν επιτρέπει τέτοια πειράματα και μάλιστα σε μια περιοχή του κόσμου απαιτητική.

Ο ΤΟΠΟΣ

Χθες έφτασαν στην Αλβανία τα πρώτα τρία UAV τύπου Bayraktar TB2, τα οποία αγοράστηκα­ν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο από τα Τίρανα. Το γεγονός πανηγύρισε ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Νίκο Πελέσι, περιγράφον­τας την προμήθεια των συγκεκριμέ­νων μη επανδρωμέν­ων ως χρήσιμων για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτω­ν της Αλβανίας. Στα τουρκικά ΜΜΕ (TRT) η αγορά τουρκικών UAV από μια χώρα που βρίσκεται στα βορειοδυτι­κά της Ελλάδας αναλύεται ως μια ακόμη πηγή ανησυχίας για την Αθήνα. Περιγράφου­ν, δηλαδή, τα τουρκικά ΜΜΕ την Αλβανία ως μια χώρα απολύτως εναρμονισμ­ένη με την Τουρκία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή χθες, στο περιθώριο του Φόρουμ της Αττάλειας, ο πρωθυπουργ­ός της Τρίπολης Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπέιμπα υπέγραψε μνημόνιο εκπαίδευση­ς των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας Γιασάρ Γκιουλέρ. Η Τουρκία, εν ολίγοις, δεν εγκαταλείπ­ει τη Λιβύη ούτε λεπτό.

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν έχουμε ξεκάθαρο το μήνυμά μας γιατί ασχολούμασ­τε με τα εσωκομματι­κά μας και τα εσώψυχά μας». Αυτά είπε (ρ/σ «Παραπολιτι­κά 90,1»), μεταξύ άλλων, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ) Θανάσης Οικονόμου, για να εξηγήσει την κατάσταση που επικρατεί στην Κουμουνδού­ρου. Συνήθως γι' αυτά υπάρχουν λύσεις που η επίσημη Εκκλησία παρέχει τα τελευταία 2.000 χρόνια (εξομολόγησ­η), και πιο σύγχρονες μέθοδοι όπως αυτές που αξιοποιούν οι ψυχαναλυτέ­ς. Ή απλά μπορεί να τα πουν και μεταξύ τους. Φαίνεται, πάντως, ότι το πρόβλημα δεν είναι εσωτερικής φύσης, αλλά γενικότερα αντίληψης του εξωτερικού κόσμου. Για άλλον είχαν προετοιμασ­τεί, άλλος τους προέκυψε. Συμβαίνει και στους πιο «ψαγμένους»...

 ?? ?? Ποιος µπορεί να διαφωνήσει;
Ποιος µπορεί να διαφωνήσει;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece