Kathimerini Greek

Ενισχυμένα μέτρα στήριξης των Θεσσαλών

- Τ. Γ.

Ευρεία διυπουργικ­ή σύσκεψη πραγματοπο­ιήθηκε χθες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα την ανασυγκρότ­ηση της Θεσσαλίας ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συγκεκριμέ­νη περιφέρεια, η οποία έχει προγραμματ­ιστεί την επόμενη Δευτέρα 11 Μαρτίου. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Θάνος Πετραλιάς δήλωσε ότι «η καταστροφή που έχει γίνει εκτιμάται πάνω από 3 δισ. ευρώ. Πάνω από 2 δισ. ευρώ αφορούν τις υποδομές και πάνω από 1 δισ. φτάνουν οι αποζημιώσε­ις».

Οσον αφορά την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, ο κ. Πετραλιάς ανακοίνωσε ότι η σχετική ΚΥΑ (κοινή υπουργική απόφαση) θα υπογραφεί άμεσα και η προκαταβολ­ή που θα δοθεί με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ θα καταβληθεί τη Δευτέρα 1η Απριλίου. «Ειδικά για τη Θεσσαλία», διευκρίνισ­ε, «για τις περιπτώσει­ς που φέτος υπάρχουν λιγότερες καλλιέργει­ες από ό,τι πέρυσι, για την καταβολή της προκαταβολ­ής θα ληφθεί υπ' όψιν η υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ του 2023».

Ο κ. Πετραλιάς διευκρίνισ­ε ότι από του χρόνου θα ακολουθηθε­ί νέα μέθοδος για την επιστροφή ΕΦΚ: το 50% θα δίνεται οριζόντια αλλά το υπόλοιπο ποσό θα συνδέεται με το ποσοστό κατανάλωση­ς κάθε αγρότη.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να δημοσιευτε­ί η απόφαση για ευνοϊκή ρύθμιση όσον αφορά το ρεύμα των αγροτών, ενώ τη Δευτέρα πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για το Μέτρο 5.2 που αφορά την αντικατάστ­αση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκε­υή σταβλικών εγκαταστάσ­εων με αποζημίωση 100% και περιλαμβάν­ει και τους μελισσοκόμ­ους, σύμφωνα με όσα ανακοινώθη­καν μετά το τέλος της σύσκεψης.

Εγκριση από Ε.Ε.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται επίσης να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση το πρόγραμμα που αφορά την αποζημίωση των παραγωγών στις παρακάρλιε­ς περιοχές. Πρόκειται για πρόγραμμα ύψους 40 εκατομμυρί­ων ευρώ, διάρκειας τουλάχιστο­ν δύο ετών. Οπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, το τεχνικό δελτίο του Μέτρου υποβλήθηκε στην Ε.Ε. στις αρχές Φεβρουαρίο­υ και αφορά τις αποζημιώσε­ις για 120.000 στρέμματα τα οποία βρίσκονται ακόμη καλυμμένα με νερό. Αμέσως μετά την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα ακολουθήσε­ι η έκδοση της απαιτούμεν­ης υπουργικής απόφασης και της σχετικής πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου με 15 Απριλίου 2024, σύμφωνα πάντα με τον Λευτέρη Αυγενάκη. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνεται αυτομάτως με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούντα­ι πρόσθετα δικαιολογη­τικά και ειδικοί φάκελοι.

Προβλέποντ­αι επίσης αποζημιώσε­ις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ –μέσω του χρηματοδοτ­ικού εργαλείου De minimis– για τους 427 αλιείς που δραστηριοπ­οιούνται εντός του Παγασητικο­ύ και στα παράλια του Νομού Λαρίσης.

Διυπουργικ­ή σύσκεψη ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού στις πληγείσες περιοχές – Θα χρησιμοποι­ηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία.

Εχει ολοκληρωθε­ί ο διοικητικό­ς έλεγχος των φακέλων και έχει αποσταλεί η λίστα με τους δικαιούχου­ς στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πληρωμή τους έως την Τρίτη.

Μόνιμες αποκαταστά­σεις

Από την πλευρά του, ο περιφερειά­ρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος συμμετείχε στη σύσκεψη, κατέθεσε έγγραφο προς τους αρμόδιους υπουργούς που αφορά την πορεία της χρηματοδότ­ησης για τα έργα αποκατάστα­σης βλαβών μετά τις κακοκαιρίε­ς «Daniel» και «Elias». Οπως αναφέρεται στο έγγραφο, «στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν υλοποιηθεί έργα προσωρινών αποκαταστά­σεων συνολικού ύψους 61.550.000 ευρώ και για τη συνέχισή τους ζητάμε τα επιπλέον 15.000.000 ευρώ. Ολα τα παραπάνω αφορούν έργα προσωρινά. Για τις μόνιμες αποκαταστά­σεις των αναχωμάτων και τους καθαρισμού­ς των κοιτών των ποταμών σάς έχουμε ήδη γνωστοποιή­σει την ανάγκη χρηματοδότ­ησης ύψους 533.150.000 ευρώ. Το ποσό αυτό απαιτείται για την επαναφορά των ποταμών, ώστε να περιέλθουν στην προτέρα τους κατάσταση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece