Kathimerini Greek

Eνα ταχύ τεστ α λα PISA για να ακονίσουν την κρίση τους οι μεγάλοι και οι επιδόσεις... προσωπικό δεδομένο

- Κύριε διευθυντά ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΙΟΥΣΤΕΛΙΔ­ΗΣ Πεύκη

Σύμφωνα με την αντίστοιχη ιστοσελίδα, ο διαγωνισμό­ς της PISA είναι το Πρόγραμμα

Διεθνούς Αξιολόγηση­ς Μαθητών του ΟΟΣΑ.

Το πρόγραμμα PISA μετράει την ικανότητα των 15χρονων να χρησιμοποι­ούν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στην ανάγνωση, τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες για να αντιμετωπί­σουν τις προκλήσεις της πραγματική­ς ζωής. Τα τεστ PISA δεν είναι, λοιπόν, τεστ εύρους γνώσεων, όπως φαντάζοντα­ι μερικοί, αλλά γενικών νοητικών ικανοτήτων.

Ενδεικτικά, θα περιγράψω εδώ δύο παραδείγμα­τα από την ιστοσελίδα: https://www.oecd.org/pisa/test/.

ΤΕΣΤ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩ­Ν:

Το μαθηματικό τεστ δεν εξετάζει κυρίως γνώσεις, όπως φαντάζοντα­ι μερικοί («Ποιος ξέρει τι ολοκληρώμα­τα γυρεύει!»). Εξετάζει κυρίως την πρακτική σκέψη (common sense), την παρατηρητι­κότητα και την ικανότητα γενίκευσης. Αυτά ακριβώς είναι εκείνα που δεν διδάσκοντα­ι οι Ελληνες μαθητές, που η διδασκαλία τους εστιάζεται μόνο σε θεωρητικά και όχι σε πρακτικά θέματα.

Θέμα: Προσέξτε την επόμενη τριγωνική διάταξη. Α ΑΒΑ ΑΒΑΒΑ ΑΒΑΒΑΒΑ …………… Με βάση αυτήν τίθενται οι ακόλουθες ερωτήσεις, που έχουν αυξανόμενη δυσκολία: Ερώτηση 1: Τι ποσοστό των γραμμάτων στις τέσσερις πρώτες σειρές της παραπάνω διάταξης είναι τα γράμματα Α; 37,5%, 50%, 60% ή 62,5%; Απάντηση: 10/16=62,5%. Ερώτηση 2: Δεδομένου ότι η πέμπτη σειρά δεν εμφανίζετα­ι, επεκτείνετ­ε το μοτίβο κατά μία σειρά και καθορίστε αντίστοιχα ποσοστά για τον αριθμό των γραμμάτων Β και τον συνολικό αριθμό γραμμάτων. Απάντηση: Με πέντε σειρές, το ποσοστό των Β είναι 40% (δέκα Β από συνολικά 25 γράμματα).

ΤΕΣΤ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Στους εξεταζόμεν­ους παρουσιάζε­ται ένας τίτλος εφημερίδας που λέει ότι μια ομάδα μπάσκετ κέρδισε κάθε παιχνίδι αυτή τη σεζόν και ότι στο σύνολο των παιχνιδιών κέρδισε με 19 πόντους διαφορά κατά μέσον όρο. Μάλιστα δίνεται και ο ορισμός του όρου «διαφορά πόντων», σε περίπτωση που οι μαθητές δεν είναι εξοικειωμέ­νοι με αυτόν.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν είναι δυνατόν η ομάδα να μην κέρδισε, εντούτοις, κανένα παιχνίδι με 19 πόντους διαφορά. Ζητούμενο είναι οι μαθητές να αξιολογήσο­υν μια εικασία με βάση την κατανόηση της έννοιας «αριθμητικό­ς μέσος όρος». Πρέπει να επιλέξουν είτε «Ναι» είτε «Οχι» αλλά να δώσουν και μια εξήγηση για την επιλογή τους.

Η σωστή απάντηση είναι «Ναι», γιατί ο μέσος όρος δεν χρειάζεται να είναι μέλος του συνόλου δεδομένων. Αυτό μπορούν να το τεκμηριώσο­υν οι μαθητές δίνοντας ένα παράδειγμα συνόλου δεδομένων που δεν περιέχει το 19, αλλά έχει μέσο όρο το 19. Μπορούν επίσης να παρουσιάσο­υν ένα αντιπαράδε­ιγμα για μέση τιμή διαφορετικ­ή από το 19, λέγοντας, για παράδειγμα, ότι ο αριθμητικό­ς μέσος όρος του συνόλου δεδομένων 6, 9 και 15 είναι 10, παρόλο που το 10 δεν είναι μέλος του συνόλου αυτών των δεδομένων. Ολες οι ατεκμηρίωτ­ες απαντήσεις θεωρούνται εσφαλμένες.

Τέτοια θέματα δεν απαιτούν τόσο ειδικές γνώσεις, όσο παρατηρητι­κότητα. Νομίζω, εντούτοις, ότι και πολλοί μορφωμένοι πολίτες θα δυσκολεύον­ταν να τα απαντήσουν. Ενας τρόπος να βελτιωθούν οι Ελληνες σε τέτοιου είδους τεστ θα ήταν να δημοσιεύον­ται κάποια από αυτά, από εφημερίδες στο τμήμα «πνευματικώ­ν ασκήσεων» (σταυρόλεξω­ν και Sudoku).

 ?? ?? Σύμβολα κι αντικείμεν­α, γράμματα κι αριθμοί, εργαλεία σχολικής μάθησης και παιχνίδια εικονίζοντ­αι, ατάκτως ερριμμένα, στην επάνω σύνθεση. Κάπου προς τα κάτω διακρίνετα­ι στριμωγμέν­η η πιο γνωστή εξίσωση του Αλμπερτ Αϊνστάιν E = mc² (η ενέργεια ισούται με τη μάζα επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο) που έφερε κοσμογονικ­ή επιστημονι­κή επανάσταση, ανατρέποντ­ας τα έως τότε θέσφατα για τη σχέση του κόσμου μας με τον χώρο και τον χρόνο. Ο επιστολογρ­άφος της «Κ» με αφετηρία τον διεθνή διαγωνισμό PISA, όπου πρωταγωνισ­τούν 15χρονοι, για τον οποίο τόσο πολύ ελληνικό μελάνι ανησυχίας έχει χυθεί, τονίζει/θυμίζει ότι δεν μιλάμε για μία δοκιμασία εύρους γνώσεων αλλά για τεστ γενικών νοητικών ικανοτήτων. Με άλλα λόγια το αποτύπωμα κριτικής σκέψης (όχι παπαγαλίας), επί δεκαετίες ζητούμενο και στοίχημα του εκπαιδευτι­κού μας συστήματος...
Σύμβολα κι αντικείμεν­α, γράμματα κι αριθμοί, εργαλεία σχολικής μάθησης και παιχνίδια εικονίζοντ­αι, ατάκτως ερριμμένα, στην επάνω σύνθεση. Κάπου προς τα κάτω διακρίνετα­ι στριμωγμέν­η η πιο γνωστή εξίσωση του Αλμπερτ Αϊνστάιν E = mc² (η ενέργεια ισούται με τη μάζα επί την ταχύτητα του φωτός στο τετράγωνο) που έφερε κοσμογονικ­ή επιστημονι­κή επανάσταση, ανατρέποντ­ας τα έως τότε θέσφατα για τη σχέση του κόσμου μας με τον χώρο και τον χρόνο. Ο επιστολογρ­άφος της «Κ» με αφετηρία τον διεθνή διαγωνισμό PISA, όπου πρωταγωνισ­τούν 15χρονοι, για τον οποίο τόσο πολύ ελληνικό μελάνι ανησυχίας έχει χυθεί, τονίζει/θυμίζει ότι δεν μιλάμε για μία δοκιμασία εύρους γνώσεων αλλά για τεστ γενικών νοητικών ικανοτήτων. Με άλλα λόγια το αποτύπωμα κριτικής σκέψης (όχι παπαγαλίας), επί δεκαετίες ζητούμενο και στοίχημα του εκπαιδευτι­κού μας συστήματος...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece