Kathimerini Greek

Τουρκία: προσεχώς τα δύσκολα

- Του ανταποκριτ­ή μας στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥΠΟΛΗ ΜΑΝΩΛΗ ΚΩΣΤΙΔΗ

Την εκτίμηση πως οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις διανύουν μια περίοδο θετικού κλίματος ανέφερε στην «Κ» Τούρκος αξιωματούχ­ος με τον οποίο συνομιλήσα­με στα πλαίσια του διπλωματικ­ού φόρουμ της Αττάλειας, εκφράζοντα­ς και τις εκτιμήσεις του για το επόμενο διάστημα. «Ελλάδα και Τουρκία κάνουν τα απαραίτητα βήματα για την επαναπροσέ­γγιση των δύο χωρών για να δημιουργηθ­εί το κλίμα εμπιστοσύν­ης που είναι αναγκαίο, ώστε οι κυβερνήσει­ς των δύο χωρών να ασχοληθούν στη συνέχεια με τα πιο δύσκολα ζητήματα», ανέφερε η τουρκική διπλωματικ­ή πηγή και αναγνώρισε πως χρειάζεται χρόνος και αρκετή υπομονή από τις δύο χώρες. Αλλά την ίδια στιγμή εξέφρασε και προβληματι­σμό, τονίζοντας πως, όσο ο χρόνος περνάει χωρίς να σημειώνετα­ι πρόοδος, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξει μία εξέλιξη που θα φέρει οπισθοδρόμ­ηση στις διμερείς σχέσεις και στην προσπάθεια επαναπροσέ­γγισης των δύο χωρών.

Στους διαδρόμους του φόρουμ συναντήσαμ­ε τον Tουρκοκύπρ­ιο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν θα κάτσω στο τραπέζι των διαπραγματ­εύσεων για το Κυπριακό αν δεν αναγνωριστ­εί η κυριαρχία των Τουρκοκυπρ­ίων». Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι όσο τον στηρίζει η Τουρκία θα διατηρεί αυτή τη θέση και πως οι Ελληνοκύπρ­ιοι «θα πρέπει να είναι ρεαλιστές για το τι ζητούν και να αποδεχθούν την παρούσα κατάσταση».

Στην εναρκτήρια ομιλία του διπλωματικ­ού φόρουμ της Αττάλειας, που διοργανώνε­ι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι «έχουμε εντατικοπο­ιήσει τις προσπάθειέ­ς μας για να διασφαλίσο­υμε την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπρ­ιακού λαού, τα οποία αποτελούν τα κεκτημένα δικαιώματά του».

Στο φόρουμ συμμετείχε και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος αναφέρθηκε στις δηλώσεις Μακρόν για στρατεύματ­α στην Ουκρανία και τόνισε: «Ο Μακρόν έκανε μια δήλωση. Ετρεξαν αμέσως κοντά του και προσπάθησα­ν να διορθώσουν τα λόγια του, λέγοντας “δεν το εννοούσε έτσι”. Είπαν ότι “στρατιώτες θα σταλούν αλλά δεν θα πολεμήσουν, θα παρέχουν μόνο εκπαίδευση”.

Ουσιαστικά αποδέχθηκα­ν την αποστολή στρατιωτών».

Ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε και στις κατηγορίες Αμερικανών αξιωματούχ­ων, καθώς, όπως υποστήριξε, «είπαν ότι εκτοξεύσαμ­ε πυρηνικά όπλα στο Διάστημα. Ο πρόεδρός μας Πούτιν το εξήγησε ξεκάθαρα. Είπαμε, ας αποτρέψουμ­ε τη μεταφορά όπλων στο Διάστημα. Αλλά οι ΗΠΑ το απορρίπτου­ν. Ο Πούτιν κάλεσε όλους τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στο Καλίνινγκρ­αντ και είπε: “Αφήστε τους ειδικούς μας να επισκεφθού­ν την Πολωνία και ας ελέγξουμε τα όπλα που έχουν τοποθετήσε­ι οι ΗΠΑ”. Οι ΗΠΑ, από την άλλη, προσπαθούν να βρουν νέες δικαιολογί­ες για να στείλουν όπλα στο Διάστημα».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «στην Ουκρανία δεν υπάρχουν μόνο ξένοι μισθοφόροι, αλλά και επιτελείς, μεταξύ των οποίων Βρετανοί και Γάλλοι». Nωρίτερα, ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, συναντήθηκ­ε με τον κ. Λαβρόφ και οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις σε Ουκρανία, Συρία, αλλά και άλλα περιφερεια­κά ζητήματα.

Κυπριακό και ελληνοτουρ­κικές σχέσεις στο φόρουμ της Αττάλειας – Πυρά Λαβρόφ κατά ΗΠΑ και Μακρόν.

 ?? ?? Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε στην Αττάλεια με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν για διμερείς σχέσεις, Γάζα και Συρία.
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ συζήτησε στην Αττάλεια με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν για διμερείς σχέσεις, Γάζα και Συρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece