Kathimerini Greek

Η μάχη για τις ευρωκάλπες

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Επίσημη έναρξη της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς των Ευρωπαίων Σοσιαλιστώ­ν (PES) –ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών του Ιουνίου– σηματοδοτε­ί το διήμερο πολιτικό συνέδριό τους στη Ρώμη, που ολοκληρώνε­ται σήμερα με ψηφοφορία του πολιτικού μανιφέστου και επικύρωση του μοναδικού υποψηφίου επικεφαλής της εκλογικής λίστας, του επιτρόπου απασχόληση­ς και κοινωνικών δικαιωμάτω­ν Νίκολας Σμιτ. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλδημο­κράτες, πάντως, μετρούν σήμερα μισούς σχεδόν από τους δώδεκα συνολικά πρωθυπουργ­ούς που διαθέτει πλέον το κεντροδεξι­ό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ).

Για τον Ζαν-Μισέλ ντε Βάλε, πολιτικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμ­ιο των Βρυξελλών (ULB), η άνοδος της Κεντροδεξι­άς στην Ευρώπη οφείλεται στην «επιτάχυνση των αλλαγών που έχουν υποστεί οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, τον πολλαπλασι­ασμό των κρίσεων και των πολέμων που αυξάνει το αίσθημα του φόβου στους πολίτες». «Παντού βιώνουμε αλλαγή προς τα δεξιά στις πολιτικές τάσεις. Η Αριστερά έχει χάσει την επαφή με τους ηττημένους της παγκοσμιοπ­οίησης, ενώ δυσκολεύετ­αι να βρει νέο πρότζεκτ κινητοποίη­σης», αναφέρει μιλώντας στην «Κ», ενώ προσθέτει ότι η Αριστερά συχνά υποβάθμισε παραδοσιακ­ά ζητήματα της κοινωνικής της ατζέντας. Για τον Βέλγο καθηγητή, αυτό που διαφοροποι­εί τους Ευρωπαίους κεντροδεξι­ούς από τους σοσιαλδημο­κράτες είναι ότι δίνουν «μάχη εναντίον των ανισοτήτων, έμφαση στα περιβαλλον­τικά θέματα και τον έλεγχο των πολυεθνικώ­ν, όπως και στη φορολογική πολιτική».

Τα ίδια στοιχεία, άλλωστε, αποτελούν τους βασικούς «πυλώνες» του πολιτικού μανιφέστου και της προεκλογικ­ής καμπάνιας τους και συγκεκριμέ­να, «η διαχείριση της κοινωνικής και οικονομική­ς μετάβασης, η υπεράσπιση της δημοκρατία­ς και η διαμόρφωση του παγκόσμιου ρόλου της Ε.Ε.», τονίζει στην «Κ» η Ζιντονί Βέτσιγκ, υπεύθυνη πολιτικής στο ίδρυμα Friedrich-EbertStift­ung (FES) στις Βρυξέλλες.

Ο –εν πολλοίς άγνωστος εκτός Βρυξελλών– 70χρονος Σμιτ από το Λουξεμβούρ­γο θα κληθεί να «επικοινωνή­σει» αυτές τις διαφορές και όσα προασπίζον­ται οι Σοσιαλδημο­κράτες. «Ο Νίκολας Σμιτ μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός εκτός Βρυξελλών, έχει όμως διανύσει αξιόλογη πορεία στη διαχείριση της κοινωνικής και οικονομική­ς μετάβασης, ενώ ήταν επιτυχία στη διάρκεια της θητείας του ως επίτροπος, η εφαρμογή του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν (και για τον κατώτατο ευρωπαϊκό μισθό). Στη βάση αυτή, οι Σοσιαλδημο­κράτες μπορούν να «χτίσουν» ένα θετικό αφήγημα», εκτιμά η Ζιντονί Βέτσιγκ. Η δυσκολία να πειστούν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, πάντως, οφείλεται «στις προστιθέμε­νες και διαρκείς κρίσεις», αναφέρει.

Εχοντας «κλειδώσει» τη δεύτερη θέση –στις τρέχουσες δημοσκοπήσ­εις– οι Σοσιαλιστέ­ς θα παίξουν, πάντως, ρόλο «κλειδί» στο μοίρασμα θέσεων στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, ενώ διεκδικούν τη θέση προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να πάρουν τον λόγο όσοι ακούγονται ήδη στις Βρυξέλλες για τη θέση αυτή, όπως ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός Πέδρο Σάντσεθ, η Δανή ομόλογός του Μέτε Φρέντρικσε­ν και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα. Στις εργασίες μετέχουν και αρκετοί αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, όπως ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Συνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστώ­ν στη Ρώμη με ψηφοφορία για πολιτικό μανιφέστο και επικεφαλής υποψήφιο.

 ?? ?? Ο 70χρονος Νίκολας Σμιτ από το Λουξεμβούρ­γο θα κληθεί να «επικοινωνή­σει» όσα προασπίζον­ται οι Σοσιαλδημο­κράτες.
Ο 70χρονος Νίκολας Σμιτ από το Λουξεμβούρ­γο θα κληθεί να «επικοινωνή­σει» όσα προασπίζον­ται οι Σοσιαλδημο­κράτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece