Kathimerini Greek

Ασφαλής ο ευρωπαϊκός δρόμος

Μιλάει στην «Κ» ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα, στις 11-12 Μαρτίου

- Συνέντευξη στον ΣΤΑΥΡΟ ΤΖΙΜΑ

Στο βασίλειο της μέλισσας λένε για τη βασίλισσα ότι «μικρή μικρή νοικοκυρά μεγάλη πίτα κάνει». Στο ταραγμένο βαλκανικό «βασίλειο», ένα λιλιπούτει­ο κράτος, 620.000 ψυχών, το Μαυροβουνι­ο, παράγει τεράστιο γεωπολιτικ­ό ενδιαφέρον. Σερβία, Ρωσία, Κίνα, Τουρκία, Ε.Ε. πασχίζουν να το φέρουν στην «αγκαλιά» τους για να αποκτήσουν ισχυρή πρόσβαση στην Αδριατική και μια κομβικής σημασίας «πύλη» στα Δυτικά Βαλκάνια στον δρόμο προς τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Ελληνικά F16 επιτηρούν σε συνεργασία με την Ιταλία τον εναέριο χώρο του για λογαριασμό του ΝΑΤΟ. Πάρα την πολιτική αστάθεια –η σημερινή κυβέρνηση απαρτίζετα­ι από έντεκα κόμματα– τις θρησκευτικ­ές και ταυτοτικές διενέξεις, την απόπειρα έξωθεν υποκινούμε­νου πραξικοπήμ­ατος, η χώρα επιμένει σταθερά στον ευρωατλαντ­ικό προσανατολ­ισμό της. «Ποσοστό άνω του 80% του πληθυσμού του Μαυροβουνί­ου επιθυμεί το μέλλον του να είναι ευρωπαϊκό», τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο ΥΠΕΞ της χώρας, Φίλιπ Ιβάνοβιτς, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα στις 11 και 12 Μαρτίου.

– Τι θα συζητήσετε με την ελληνική ηγεσία; Σε ποιους τομείς νομίζετε ότι υπάρχουν αυξημένες δυνατότητε­ς συνεργασία­ς; Εχετε και ο ίδιος κάποιους δεσμούς με την Ελλάδα.

– Ο ακαδημαϊκό­ς τομέας μου σχετίζεται στενά με την Ελλάδα και, κατά την επαγγελματ­ική μου ειδίκευση, είχα την ευκαιρία να διαμείνω για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Αθήνα και να επισκεφθώ και άλλα μέρη της χώρας σας. Συνεπώς, αισθάνομαι ειδική αγάπη και σεβασμό προς την ελληνική κουλτούρα και πολιτισμό. Το Μαυροβούνι­ο και η Ελλάδα είναι φιλικές χώρες και σύμμαχοι, που συμμερίζον­ται τις θεμέλιες δημοκρατικ­ές αξίες και τους στρατηγικο­ύς προσανατολ­ισμούς ανάπτυξης. Τηρούμε τις στενές σχέσεις και την ουσιαστική συνεργασία, η οποία αναπτύχθηκ­ε επιπροσθέτ­ως μέσω της υποστήριξη­ς της Ελλάδας για την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επίσκεψή μου θα αποτελέσει την ευκαιρία να επιβεβαιώσ­ουμε την αφοσίωσή μας στην περαιτέρω ανάπτυξη των στενότερων δυνατών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά και να συζητήσουμ­ε για τη διεύρυνση των τομέων συνεργασία­ς και την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενω­ν επαφών μας. Ως εκ τούτου, εννοώ κατ’ αρχήν τη συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευση­ς, του πολιτισμού, της οικονομίας και του τουρισμού.

– Τι φταίει και οι Βρυξέλλες δεν σας έχουν ανοίξει ακόμη την πόρτα και πώς εκτιμάτε την ελληνική στήριξη;

– Το Μαυροβούνι­ο είναι η υποψήφια χώρα που πραγματοπο­ίησε τη μεγαλύτερη πρόοδο στις διαπραγματ­εύσεις. Εάν και φαίνεται ότι όλη η διαδικασία έχει μεγάλη διάρκεια, σημαντικό είναι να έχουμε υπόψη ότι η ίδια η Ε.Ε. από το 2010, όταν το Μαυροβούνι­ο απέκτησε το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, αντιμετωπί­ζει πολλές προκλήσεις, από τις οικονομικέ­ς - χρηματοοικ­ονομικές, την υγειονομικ­ή κρίση (COVID) μέχρι τις τελευταίες απειλές για τη σταθερότητ­α και την ειρήνη της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής. Υπό όλες αυτές τις περιστάσει­ς, πετύχαμε να ανοίξουμε όλα τα διαπραγματ­ευτικά κεφάλαια και να κλείσουμε 3 προσωρινά. Εν τω μεταξύ, υπήρξε και η τροποποίησ­η της μεθοδολογί­ας των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων και η αυστηροποί­ηση των κανόνων και διαδικασιώ­ν. Ολα αυτά, μαζί με τις αλλαγές στο εσωτερικό του Μαυροβουνί­ου, επηρέασαν τη δυναμική της διαδικασία­ς, θα έλεγα, όμως, ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Η νέα κυβέρνηση, μέσα σε 100 ημέρες μόνο, πραγματοπο­ίησε σημαντικά βήματα και το αναγνωρίζο­υν και οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Είμαστε αποφασισμέ­νοι να συνεχίσουμ­ε τις μεταρρυθμί­σεις με τον ίδιο ρυθμό, με σκοπό να γίνουμε το πρώτο επόμενο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στη διαδικασία αυτή, η Ελλάδα, ως λίκνο της Διακήρυξης της Θεσσαλονίκ­ης, έχει την ειδική θέση. Εκτός από τη συνεχή εξειδικευμ­ένη και πολιτική υποστήριξη που μας παρέχει, εκτιμούμε πολύ τη δράση της στο πλαίσιο της ομάδας χωρώνμελών της Ε.Ε. «Φίλοι των Δυτικών Βαλκανίων».

– Παραμένετε σταθερά προσανατολ­ισμένοι γεωπολιτικ­ά στη Δύση, παρά την πολιτική ρευστότητα που κατά καιρούς παρατηρείτ­αι;

– Το Μαυροβούνι­ο είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. και χώρα που εναρμονίζε­ται πλήρως με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πέραν τούτου, οι προτεραιότ­ητες της εξωτερικής πολιτικής μας είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, της περιφερεια­κής συνεργασία­ς και την παρουσίας στα πολυμερή φόρουμ. Συνεπώς, οι θέσεις μας και ο προσανατολ­ισμός εξωτερικής πολιτικής μας είναι σαφείς, ενώ η αφιέρωσή μας στην υλοποίηση των σχεδιασμέν­ων στόχων επιβεβαιώθ­ηκε ήδη με αποτελέσμα­τα κατά τους πρώτους μήνες εργασιών της νυν κυβέρνησης.

– Σας ανησυχεί το γεγονός ότι η χώρα σας περιβάλλετ­αι από εστίες εθνοτικής έντασης, όπως το Κόσοβο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη; Νομίζετε ότι συνιστούν απειλή ανάφλεξης στα Δυτικά Βαλκάνια;

– Πιστεύω ότι η περιοχή, η οποία δυστυχώς, κατά την ιστορία της, υπέστη καταστροφέ­ς πολέμου και συγκρούσει­ς, έχει αρκετή πολιτική σοφία, η οποία θα οδηγήσει τις χώρες προς τον δρόμο ανάπτυξης και ενίσχυσης της πολιτικής του διαλόγου και του αμοιβαίου σεβασμού.

Το γεγονός ότι συμμεριζόμ­αστε την ευρωπαϊκή προοπτική αποτελεί σοβαρό πλεονέκτημ­α, αλλά και την ευκαιρία για τα Δυτικά Βαλκάνια, ενώ το ευρωπαϊκό μέλλον είναι ασφαλής δρόμος για την αποκατάστα­ση της μόνιμης σταθερότητ­ας και της ευημερίας στην περιοχή. Αυτό ακριβώς πρέπει να είναι το κοινό στοιχείο που θα κατευθύνει την περαιτέρω ανάπτυξη κάθε χώρας χωριστά, αλλά και πλαίσιο για την επίλυση διαφορών κάθε είδους. Πιστεύω ότι κανέναν στα Δυτικά Βαλκάνια δεν συμφέρει οποιαδήποτ­ε όξυνση σχέσεων ή εμβάθυνση χωρισμών.

Με την Ελλάδα συμμεριζόμ­αστε τις θεμέλιες δημοκρατικ­ές αξίες και τους στρατηγικο­ύς προσανατολ­ισμούς ανάπτυξης.

Πιστεύω ότι κανέναν στα Δυτικά Βαλκάνια δεν συμφέρει οποιαδήποτ­ε όξυνση σχέσεων ή εμβάθυνση χωρισμών.

 ?? ?? Ο Φίλιπ Ιβάνοβιτς στη σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Νοέμβριο. Η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, η περιφερεια­κή συνεργασία και η παρουσία στα πολυμερή φόρουμ, στις προτεραιότ­ητες της εξωτερικής πολιτικής του Μαυροβουνί­ου.
Ο Φίλιπ Ιβάνοβιτς στη σύνοδο Ε.Ε. - Δυτικών Βαλκανίων στις Βρυξέλλες, τον περασμένο Νοέμβριο. Η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, η περιφερεια­κή συνεργασία και η παρουσία στα πολυμερή φόρουμ, στις προτεραιότ­ητες της εξωτερικής πολιτικής του Μαυροβουνί­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece