Kathimerini Greek

Μια συνταγή που έρχεται από το παρελθόν

- Του Σακη ΜουΜΤζη

Ηηγεσία της Υπερδνειστ­ερίας, μιας περιοχής πλειοψηφικ­ά ρωσόφωνης, που αποσχίστηκ­ε από τη Μολδαβία, ζήτησε τη βοήθεια της μητέρας Ρωσίας για να αντιμετωπί­σει τις απειλές που δέχεται από την κυβέρνηση της Μολδαβίας. Η γεωστρατηγ­ική θέση αυτής της στενόμακρη­ς λωρίδας γης είναι σημαντική κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Μια επέμβαση του ρωσικού στρατού θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο και τη δυτική Ουκρανία και κυρίως το λιμάνι της Οδησσού.

Η Ιστορία δείχνει πως οι προσκλήσει­ς για επέμβαση προς τον πάλαι ποτέ σοβιετικό στρατό γίνονταν πάντα αποδεκτές, πλην αυτής του Χόνεκερ προς τον Γκορμπατσό­φ το 1989. Η αρχή έγινε με την εισβολή στη Δημοκρατία της Γεωργίας τον Φεβρουάριο του 1921. Η Γεωργία, με βάση τη συμφωνία Ειρήνης του 1920, ήταν ανεξάρτητη Δημοκρατία, αναγνωρισμ­ένη από το μπολσεβικι­κό καθεστώς. Στην κυβέρνηση της χώρας ήταν το κόμμα των Μενσεβίκων, του οποίου βουλευτής ήταν ο Γιάννης Πασαλίδης, ο ηγέτης της ΕΔΑ. Στις αρχές Φεβρουαρίο­υ 1921 η ηγεσία του κομμουνιστ­ικού κόμματος Γεωργίας ζήτησε την επέμβαση του Κόκκινου Στρατού για την ασφάλεια του μπολσεβικι­κού καθεστώτος. Οντως, η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και στις 25 Φεβρουαρίο­υ 1921 η Δημοκρατία της Γεωργίας έπαψε να υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χαράχθηκαν νέες διαχωριστι­κές γραμμές και η σταθερότητ­α των δύο συνασπισμώ­ν, στο πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, αποτελούσε τη βάση όλων των εξελίξεων. Ετσι, η απαίτηση του ουγγρικού λαού για ελευθερία και δημοκρατία τον Οκτώβριο του 1956 δεν μπορούσε να ικανοποιηθ­εί χωρίς να διαρραγούν οι σχέσεις της Ουγγαρίας με το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και τη Σοβιετική Ενωση. Στις 3 Νοεμβρίου 1956 τα σκληροπυρη­νικά στελέχη του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος Ουγγαρίας, με επικεφαλής τον Γιάνος Καντάρ, ζήτησαν την επέμβαση των σοβιετικών στρατευμάτ­ων για να σωθεί το καθεστώς. Ο Νικίτα Χρουστσόφ και οι στρατηγοί έκαναν δεκτή την πρόσκληση και την επομένη κιόλας ημέρα 2.000 τανκς εισέβαλαν στην Ουγγαρία. Με την «Ανοιξη της Πράγας» η κατάσταση ήταν πιο περίπλοκη, καθώς ο φορέας της

Oι προσκλήσει­ς για επέμβαση προς τον πάλαι ποτέ σοβιετικό στρατό γίνονταν πάντα αποδεκτές, πλην αυτής του Χόνεκερ το 1989...

ανανέωσης ήταν το ίδιο το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα. Στις 20 προς 21 Αυγούστου 1968 τα στρατεύματ­α τεσσάρων σοσιαλιστι­κών χωρών εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβα­κία και η ηγεσία της χώρας μεταφέρθηκ­ε στη Σοβιετική Ενωση, όπου «πείστηκε» να ματαιώσει τις μεταρρυθμί­σεις και να ακυρώσει το προγραμματ­ισμένο 14ο Συνέδριο του Κομμουνιστ­ικού Κόμματος.

Και στο Αφγανιστάν, τον Δεκέμβριο του 1979, εισέβαλαν οι Σοβιετικοί ύστερα από πρόσκληση των εγχώριων κομμουνιστ­ών, εμπλεκόμεν­οι σε έναν πόλεμο που συνέβαλε κι αυτός στην κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος. Γενικώς, τόσο οι Σοβιετικοί όσο και οι επίγονοί τους (βλ. Αμπχαζία, Α. Ουκρανία) φροντίζουν πάντα να εισβάλουν ύστερα από πρόσκληση. Δεν τους αρέσει να πηγαίνουν κάπου απρόσκλητο­ι. Είναι καθωσπρέπε­ι κύριοι! Ετσι, μένει να δούμε αν θα ανταποκριθ­ούν, μέσα στις δεδομένες συνθήκες, στην πρόσκληση της ηγεσίας της Υπερδνειστ­ερίας για βοήθεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece