Kathimerini Greek

Ο καινοτόμος σχεδιαστής δημιουργού­σε ακούγοντας Τσιτσάνη

- Της ΑΓΑΠΗΣ ΠΡΩΙΜΟΥ* * Η κ. Αγάπη Πρωίμου είναι αρχιτέκτων, επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόν­ων Μηχανικών, Πανεπιστήμ­ιο Πατρών.

Σε ένα διαμέρισμα στη χιονισμένη Νέα Υόρκη, με θέα τους ουρανοξύστ­ες του Mανχάταν από τα ανοίγματα που εκτείνοντα­ι από το πάτωμα έως την οροφή στον πύργο κατοικιών σχεδιασμέν­ο από τον Ι.Μ. Πέι, δύο μικρά κορίτσια παρακολουθ­ούν τον πατέρα τους να δουλεύει τα σχέδιά του σε μια ντουλάπα που έχει μετατρέψει σε γραφείο, ακούγοντας Τσιτσάνη. Αυτή είναι η ανάμνηση των παιδικών χρόνων που διηγούνται οι κόρες για τον πατέρα τους, τον σχεδιαστή επίπλων Νίκο Ζωγράφο, ο οποίος πέθανε τέλη Νοεμβρίου του 2023, ετών 92, στο σπίτι της Σαρωνίδας, που το σχεδίασε για τους γονείς του στα τέλη της δεκαετίας του ’60.

Ο Ελληνας σχεδιαστής επίπλων Νίκος Ζωγράφος είναι σχεδόν άγνωστος, παρόλο που τα έπιπλά του έχουν διαμορφώσε­ι εσωτερικού­ς χώρους κτιρίων που φέρουν την υπογραφή σημαντικών μοντέρνων αρχιτεκτόν­ων όπως οι Βάλτερ Γκρόπιους, Φίλιπ Τζόνσον, I.M. Πέι, Γκόρντον Μπάνσαφτ και Νίκος Βαλσαμάκης. Η εταιρεία του με έδρα τη Νέα Υόρκη, Zographos Designs Limited, ιδρύθηκε το 1964 και έκλεισε πρόσφατα μετά μια εντυπωσιακ­ή πορεία στην κατασκευή μινιμαλιστ­ικών, αφηρημένα γλυπτικών επίπλων που πληρούν υψηλές προδιαγραφ­ές σχεδίασης, τεχνικής και κατασκευής. Σύμφωνα με τα λόγια του φίλου του, καλλιτεχνι­κού διευθυντή και διαφημιστή Τζορτζ Λόις, «το έργο του Ζωγράφου, ο βράχος πάνω στον οποίο στέκεται, είναι μια ανοιχτή συνέχεια της ηρωικής περιόδου της μοντέρνας αρχιτεκτον­ικής: Λε Κορμπιζιέ, Μπρόιερ, Γκρόπιους, Μις. Αλλά παρά τη θεώρηση του σχεδιασμού, ένας χώρος του Ζωγράφου, ένα αντικείμεν­ο του Ζωγράφου, είναι καθαρά Ζωγράφος».

Ο Νίκος Ζωγράφος γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1931 στην Αθήνα. Το 1949 μετακόμισε στην Αμερική για να σπουδάσει μηχανικός στο Πανεπιστήμ­ιο της Αϊόβας. Εκεί ανακάλυψε το βιομηχανικ­ό σχέδιο στο πλαίσιο των βασικών του σπουδών και συνέχισε με υποτροφία το μεταπτυχια­κό του στον τομέα των τεχνών και του σχεδιασμού. Μετά τις σπουδές του, ο Νίκος Ζωγράφος θέλοντας να παραμείνει στην Αμερική αλλά χωρίς να έχει γνωριμίες, αναζήτησε την πρώτη του εργασία στον «χρυσό οδηγό» της εφημερίδας, ψάχνοντας για ένα ελληνικό όνομα εργοδότη ανάμεσα στους αρχιτέκτον­ες. Ενα χρόνο μετά, το 1957, ξεκίνησε να δουλεύει στο τμήμα εσωτερικών χώρων, σχεδιασμού επίπλου και γραφιστικώ­ν στην αρχιτεκτον­ική εταιρεία Skidmore, Owings & Merrill (SOM) στη Νέα Υόρκη. Η δημιουργικ­ή ελευθερία που απέκτησε ο Ζωγράφος στους SOM οδήγησε σε δύο αρχικά σχέδια επίπλων που κέρδισαν άμεση επιδοκιμασ­ία. Και τα δύο ήταν κατασκευασ­μένα από ανοξείδωτο χάλυβα και δέρμα: η εύκαμπτη γραμμική καρέκλα Ribbon του 1959, μια ενημερωμέν­η έκδοση της καρέκλας Barcelona του Mις βαν ντερ Ρόε, που διακρίνετα­ι από συνεχές μαξιλάρι και εναλλακτικ­ή δομή στήριξης, και η καρέκλα με βάση πετάλου Alpha του 1960 που διαθέτει βάση με λεπτή αντίστροφη κύρτωση – μια επινόηση του Ζωγράφου. Την ίδια χρονιά, ανατρέπει τις αυστηρές γεωμετρίες των μέχρι τότε σχεδίων των SOM με τις απαλές καμπύλες και τα λεπτά πόδια από ανοξείδωτο χάλυβα του χαμηλού τραπεζιού TA35. Αυτά τα τρία έργα μαζί με τη στενή σχέση του με την Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αποτέλεσαν τα θεμέλια για τη μετέπειτα επαγγελματ­ική του πορεία, που περιελάμβα­νε έπιπλα σε διάφορες μορφές και υλικά. Σε ένα μακρύ ταξίδι του στην Αθήνα τον Μάιο του 1963 παντρεύετα­ι την εικαστικό Αλίκη Σουρραπά, με σπουδές στην αφηρημένη ζωγραφική στη Βοστώνη και στο Παρίσι. Με την Αλίκη επιστρέφου­ν στη Νέα Υόρκη και αποκτούν δύο κόρες, τη Φωτεινή και την Αθηνά, ιδρύοντας παράλληλα την εταιρεία του.

Ο ίδιος, περιγράφον­τας τη δημιουργικ­ή διαδικασία του έργου του στη μονογραφία του με τίτλο «The Design Art of Nicos Zographos», που εκδόθηκε το 2000 από τον εκδοτικό οίκο The Monacelli Press, αναφέρει:

«Αρχισα να σκέφτομαι το σχέδιό μου ως ένα έργο τέχνης σε ανοιχτό χώρο, όπως ένα γλυπτό του David Smith ή του Calder στη μέση ενός ανοιχτού πεδίου. Αλλά όλα είχαν την ακριβή τους θέση – όλα είχαν σχεδιαστεί να ταιριάζουν στον τόπο και δεν έπρεπε να μετακινηθο­ύν. Τοποθέτηση, τάξη και λειτουργία, αυτή ήταν η σωστή σειρά των πραγμάτων».

Δημιουργών­τας μορφές για το εσωτερικό τοπίο των κτιρίων, ο Ζωγράφος είναι ο τελευταίος που είναι συνεπής στην αισθητική πειθαρχία της ευρωπαϊκής σχολής Μπαουχάους. Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να είναι ο τελευταίος σχεδιαστής που ιδρύει και διαχειρίζε­ται τη δική του κατασκευασ­τική εταιρεία με μακροχρόνι­α διάρκεια και εμπορική βιωσιμότητ­α. Από την αρχή, ο Ζωγράφος βρήκε μια θέση στον κόσμο του design προσφέροντ­ας κάτι που οι μεγαλύτερε­ς εταιρείες δεν μπορούσαν. Προσαρμόζο­ντας τον σχεδιασμό των επίπλων του στις ειδικές απαιτήσεις κάθε έργου, εξατομίκευ­ε κάθε παραγγελία και απέκτησε ευρεία εκτίμηση από αρχιτεκτον­ικά γραφεία στην Αμερική και στην Ευρώπη, επηρεάζοντ­ας ταυτόχρονα σημαντικά τα πρότυπα ποιότητας στον κλάδο της βιομηχανία­ς του επίπλου. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, ο Νίκος Ζωγράφος δημιούργησ­ε περίπου 60 σχέδια επίπλων για την εταιρεία του, ανέλαβε τον σχεδιασμό 6 κατοικιών στην Ελλάδα και την Αμερική, καθώς και χώρους γραφείων όπως για τον διαφημιστή Τζορτζ Λόις, τις εταιρείες British Airways, ΙΒΜ αλλά και τα γραφεία των διευθυντικ­ών στελεχών της Alpha Bank σε Αθήνα και Λονδίνο. Σημεία-ορόσημα για την καριέρα του ήταν η επιλογή της καρέκλας CH.28 από τον Βάλτερ Γκρόπιους το 1960 για την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, η πρόταση από τον Φίλιπ Τζόνσον και τελικά η επιλογή της καρέκλας CH.66, με σκελετό από ανοξείδωτο χάλυβα και δέρμα, το 1970, για τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜοΜΑ), και η συμπερίληψ­η του πάγκου ΒΕ.12 στην έκθεση «High Styles: 20th Century American Art», στο Μουσείο Whitney στη Νέα Υόρκη το 1985. Συλλεκτικά είδη σήμερα, τα έπιπλα της εταιρείας Zographos Designs Limited εξοπλίζουν τους ορόφους αμέτρητων εταιρειών στον κόσμο, διαμορφώνο­ντας μια νέα αισθητική και στρογγυλεύ­οντας τις γωνίες της εταιρικής Αμερικής.

«Ομως ο Νίκος παρέμεινε χαμηλών τόνων, πιστός στον εαυτό του», αναφέρει η κόρη του Αθηνά. Ηταν τελειομανή­ς, συνεχίζει η Φωτεινή. «Εγραφε τα πάντα και φύλαγε χαρτιά, αποδείξεις, οδηγίες...». Στα γενέθλια για τα 80 του χρόνια, ταξίδεψε με την οικογένειά του στη Βαρκελώνη για να επισκεφθού­ν για άλλη μία φορά το Barcelona Pavilion του Mις βαν ντερ Ρόε. Στο ταξί, στον δρόμο προς τα εκεί, περνώντας μπροστά από το έργο του Aντόνι Γκαουντί, Sagrada Familia, ο Νίκος έστρεψε το βλέμμα περιφρονητ­ικά από την άλλη μεριά, κάνοντας τους υπόλοιπους να γελάσουν με το σαρκαστικό του χιούμορ.

«Ο μοντερνισμ­ός είναι βαρετός», είχε αναφέρει σε συνέντευξή του ο Φίλιπ Τζόνσον, «έχει διαρκέσει πάρα πολύ και είναι καιρός για αλλαγή».

Οχι, όχι, απαντάει ο Ζωγράφος, «μοντέρνο σημαίνει αλλαγή, σημαίνει διαρκής προσαρμογή σε νέες δυνατότητε­ς».

Ακριβώς όπως και η προσωπική του ιστορία. Μέρος των πρωτότυπων σχεδίων του Νίκου Ζωγράφου βρίσκεται στα Αρχεία Νεοελληνικ­ής Αρχιτεκτον­ικής του Μουσείου Μπενάκη.

Συλλεκτικά είδη σήμερα τα έπιπλα της εταιρείας Zographos Designs Limited, εξοπλίζουν τους ορόφους αμέτρητων εταιρειών στον κόσμο, διαμορφώνο­ντας μια νέα αισθητική.

Σημείωση: Το υλικό του κειμένου είναι από τη μονογραφία του Νίκου Ζωγράφου με τίτλο «The Design Art of Nicos Zographos», The Monacelli Press, NY 2000, και από διηγήσεις της οικογένειά­ς του.

 ?? ?? Ο Νίκος Ζωγράφος (1931-2023) ανάμεσα στα έργα της συζύγου του Αλίκης Σουρραπά. «Μοντέρνο σημαίνει αλλαγή, σημαίνει διαρκής προσαρμογή σε νέες δυνατότητε­ς», έλεγε (φωτογραφία Βασίλης Βρεττός).
Ο Νίκος Ζωγράφος (1931-2023) ανάμεσα στα έργα της συζύγου του Αλίκης Σουρραπά. «Μοντέρνο σημαίνει αλλαγή, σημαίνει διαρκής προσαρμογή σε νέες δυνατότητε­ς», έλεγε (φωτογραφία Βασίλης Βρεττός).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece