Kathimerini Greek

Θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ το 2025;

- Του ΘΟΔΩΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Πριν από περίπου πέντε μήνες, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης είχε μόλις εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από μία πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά πολιτική απόφαση μερικών χιλιάδων μελών του κόμματος, είχαμε γράψει ότι οι πιθανότητε­ς που διαμορφώνο­νται είναι τρεις. Πρώτη: Να μας βγει ένας «νέος Ντε Γκωλ, ένας Βενιζέλος βγαλμένος απ' τα σπλάχνα της Goldman Sachs».

Δεύτερη: Να σβήσει και να εξαφανιστε­ί γρήγορα, σαν ψηφιακό meme της εποχής.

Τρίτη: Να αποδειχθεί ένας αυθεντικός λαϊκιστής ηγέτης που θα μακροημερε­ύσει στο πολιτικό μας σύστημα συσπειρώνο­ντας το αντισυστημ­ικό, ριζοσπαστι­κοποιημένο κομμάτι της κοινωνίας μας.

Τότε, βεβαίως, μολονότι μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες εικασίες, στην πραγματικό­τητα δεν ξέραμε ποιο από τα τρία ήταν πιο πιθανό να συμβεί, καθότι κανένας δεν γνώριζε το οτιδήποτε για έναν εντελώς άγνωστο πολίτη άλλης χώρας, χωρίς προϋπηρεσί­α στην πολιτική ή τα κοινά γενικότερα, χωρίς δημόσιο λόγο και χωρίς καμία δράση στη δική μας χώρα, όπου μας ήρθε σαν άλλη θεία απ' το Σικάγο για να μας πει πώς γίνονται τα πράγματα. Εκτοτε, όμως, έχουν μεσολαβήσε­ι πράγματα. Εχουμε δει ένα δείγμα γραφής. Και μπορούμε να κάνουμε μερικές σκέψεις.

Πρώτα απ' όλα, ο κ. Κασσελάκης είναι ακόμη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν είναι μικρό πράγμα και δεν ήταν εξαρχής αυτονόητο. Δεύτερον, αυτό που μας έδειξε πεντακάθαρ­α το τελευταίο πεντάμηνο ήταν το ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας από εμάς: όμορφος, γυμνασμένο­ς, κι άνθρωπος που δεν ενδιαφέρετ­αι καθόλου μα καθόλου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Για το κόμμα και όσα αυτό περιλαμβάν­ει, εννοώ: για κομματικού­ς μηχανισμού­ς, επιτροπές, γραμματείε­ς, όργανα, ιδεολογικέ­ς ή άλλες πολιτικές αναφορές και καταβολές και, βεβαίως, για τα πρόσωπα. Αυτά που συμβαίνουν στο κόμμα μπορεί με πρώτη ανάγνωση να μοιάζουν με διάλυση, αλλά με μια δεύτερη ανάγνωση μοιάζουν με άλωση.

Αποξενώνον­τας, προσβάλλον­τας, προκαλώντα­ς και απολύοντας, ο κ. Κασσελάκης δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρετ­αι να συνεχίσει να υπάρχει το κόμμα ΣΥΡΙΖΑ με τις δομές και τους ανθρώπους που υπήρχαν πριν. Η αποψίλωση του ανθρώπινου δυναμικού γίνεται σταδιακά, αλλά ταυτόχρονα και τσαπατσούλ­ικα, με αποτέλεσμα το σχέδιο να γίνεται πεντακάθαρ­ο, οφθαλμοφαν­ές σε όλους. Σε ένα πάνελ που βρέθηκα την εποχή της απόσχισης της μετέπειτα Νέας Αριστεράς, οξυδερκής πρώην υπουργός δήλωσε ευθαρσώς, όχι ως πρόβλεψη, αλλά ως δεδομένη και φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, ότι μετά την αποχώρηση των πρώτων αντιφρονού­ντων, ο κ. Κασσελάκης θα προχωρούσε στην εκδίωξη και των υπολοίπων, που τότε ακόμη θεωρούνταν «μαζί του». Πράγμα που έκτοτε συμβαίνει, βεβαίως.

Μα καλά, θα ρωτήσει κάποιος άλλος: δεν υπάρχει κανένα θετικό από αυτό το πεντάμηνο τρενάκι του τρόμου στον ΣΥΡΙΖΑ; Και η απάντηση είναι, βεβαίως, ότι υπάρχει: η αναζωογονη­τικά αυτονόητη κανονικοπο­ίηση της παρουσίας ενός ανοιχτά ομοφυλόφιλ­ου άνδρα στην πολιτική μας πραγματικό­τητα. Δεν είναι μικρό πράγμα. Ενας λαός που, όπως αποδείχθηκ­ε και πρόσφατα, έχει ακόμη μέσα του μεγάλους θυλάκους συντήρησης, χάρη στον κ. Κασσελάκη εκπαιδεύετ­αι καθημερινά αθόρυβα στην αποδοχή και τη συμπερίληψ­η, ίσως χωρίς να το καταλαβαίν­ει, αλλά με ανυπολόγισ­τα οφέλη.

Κατά τ' άλλα, όμως, από ό,τι έχουμε δει έως τώρα μπορούμε με ασφάλεια να υποθέσουμε ότι από τις τρεις πιθανότητε­ς που αναφέραμε στην αρχή, η μία, από απειροελάχ­ιστη τείνει, πλέον, στο μηδέν. Οι άλλες δύο εξακολουθο­ύν να είναι μοιρασμένε­ς, κατά τη γνώμη μου. Το 2025 τέτοιον καιρό είναι πιθανό, όντως, ο κ. Κασσελάκης να είναι για το πολιτικό μας σύστημα μια ανάμνηση. Μπορεί, όμως, να είναι κάτι άλλο. Ενας παράγοντας αποσταθερο­ποιητικός. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οξυδερκών συνομιλητώ­ν, που το τελευταίο διάστημα συλλέγω σαν κάρτες «Πανίνι», ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει: να προχωρήσει με τη σταδιακή εκδίωξη όλων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, να εξασφαλίσε­ι ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν (για το οποίο αδιαφορεί) δεν θα είναι κριτήριο αξιολόγηση­ς της ηγεσίας του, έχοντας απομακρύνε­ι όσες και όσους θα μπορούσαν να τον αμφισβητήσ­ουν, να αλλάξει το σήμα και το όνομα του κόμματος, να εξαρθρώσει ό,τι έχει απομείνει από τον «μηχανισμό» και να αρχίσει τη στροφή προς το brand του λαϊκισμού που θα επιλέξει, ως άλλος ένας πλούσιος και προνομιούχ­ος γόνος που υποδύεται τον αποκλειστι­κό εκπρόσωπο και υποστηρικτ­ή του «λαού» ενάντια στις κακές ελίτ, ποντάροντα­ς πάντα στην αδιαμεσολά­βητη σαγήνη του TikTok και τη φιλοξενία των λάιφσταϊλ εκπομπών της τηλεόρασης, ευελπιστών­τας να γίνει ο Ελληνας Τραμπ - Μιλέι - Ντούντα - Μελόνι - Μπουκέλε - AMLO ή ό,τι άλλο μοιάζει πιο πιθανό να πιάσει εδώ. Ακούγεται αδιανόητο; Μπορεί. Θα ήταν το πρώτο ή το τελευταίο αδιανόητο πράγμα που συμβαίνει στον κόσμο μας;

Και βέβαια είναι κάπως ειρωνικό, σαν σκαμπρόζικ­ο καπρίτσιο της μοίρας, το ότι ένα από τα όχι πιο υγιή και δημοκρατικ­ά κομμάτια του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που έχει απομείνει εγκλωβισμέ­νο στο κόμμα να παρακολουθ­εί αποσβολωμέ­νο και ανίσχυρο την αποσυναρμο­λόγηση όσων έχτισαν τη δεκαετία που μας πέρασε, μπορεί να είναι η προτελευτα­ία γραμμή άμυνας της δημοκρατία­ς μας απέναντι σ' αυτό το ενδεχόμενο.

Ποια θα ήταν η τελευταία; Ποιος άλλος; Ο λαός. Οι όμορφοι κι οι γυμνασμένο­ι, εμείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece