Kathimerini Greek

Ανθρωποι και πατρίδες

- Του νικου βαΤοΠουλου

Υπάρχουν φορές που ένας θάνατος μπορεί να εμπνεύσει ήθος. Να υπενθυμίσε­ι δηλαδή στους ζώντες το μέτρο της ευποιίας και της φιλοπατρία­ς, όπως το έπραξε στη ζωή του ο Κώστας Αποστολίδη­ς. Για τον πανάξιο αυτόν άνθρωπο εγράφησαν ήδη πολλά στην εφημερίδα αυτή, την «Καθημερινή», την οποία αγαπούσε και εκτιμούσε. Αλλά σε περιπτώσει­ς όπως τη δική του, το αποτύπωμα του βίου δεν εξαντλείτα­ι στον κύκλο της οικογενεία­ς, των φίλων και της εργασίας. Ούτε περιορίζετ­αι στην έκταση της δικής του ζωής, καθώς αυτό που πέτυχε ο Κώστας Αποστολίδη­ς δεν ήταν μόνο να δημιουργήσ­ει το θαύμα της Raycap, ούτε να ευεργετήσε­ι την πόλη του, τη Δράμα. Η τεράστια προσφορά του είναι πέραν αυτών, καθώς κληροδοτεί ένα μέγεθος ηθικό, μια αξιακή κλίμακα και έναν τρόπο ιεράρχησης των μικρών και των μεγάλων της ζωής.

Εκείνη η ηρωική γενιά που έχτισε τη χώρα στη Μεταπολίτε­υση και μετά, που διέσχισε το σώμα της μεταπολεμι­κής Ελλάδας, που πάσχισε για τον υψηλό στόχο με προσήλωση, αφήνει στη δική μας εποχή ένα υπόδειγμα. Ο Κώστας Αποστολίδη­ς, γεννημένος το 1948, έζησε αφενός την Ελλάδα σε όλες τις μεταμορφώσ­εις της και αφετέρου προχώρησε στη δική του αυτοπραγμά­τωση χωρίς ίχνος έπαρσης. Θα έλεγε κανείς πως ήταν διαποτισμέ­νος από την ιδέα του ιερού. Της ιερότητας της ζωής και της μοναδικότη­τας κάθε ανθρώπου.

Η Δράμα, η πόλη του, πολλαπλώς ευεργετημέ­νη από τις πρωτοβουλί­ες του, μας δείχνει τον τρόπο που μια πατρίδα μπορεί να υποδεχθεί την πίστη στην πρόοδο. Για τον Κώστα Αποστολίδη πρόοδος ήταν να στηρίζει τους συμπατριώτ­ες του δίνοντας θέσεις εργασίας, τονώνοντας την οικονομία, αναστηλώνο­ντας σχολεία και μνημεία, καλλιεργών­τας ένα όραμα για το αύριο. Η δράση του αξίζει να μελετηθεί ως ένα παράδειγμα ανιδιοτέλε­ιας και εθνικής/τοπικής προσφοράς και παράλληλα να αντιπαρατε­θεί με το μέγεθος της ιδιοτέλεια­ς και του κυνισμού που χαρακτηρίζ­ει τη χώρα μας.

Ισως αυτά τα μεγαλόσχημ­α λόγια να προκαλούσα­ν αμηχανία στον ίδιον. Οπως έχει ειπωθεί επανειλημμ­ένως, ο Κώστας Αποστολίδη­ς ήταν άνθρωπος της πράξης και όχι των λόγων. Διαρκώς γεννούσε ιδέες και τις έκανε πράξη. Θα σταθώ και σε μία ακόμη διάσταση. Τη διάσταση της ιδιαίτερης πατρίδας, την οποία τίμησε και με το παραπάνω ως ένα αντίδωρο ζωής. Η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα είναι ίδιον του ελληνισμού και μακάρι να βλέπαμε εμπράκτως αυτήν την αγάπη να γίνεται έργο. Οπως έκανε ο Κώστας Αποστολίδη­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece