Kathimerini Greek

Το ΠΑΣΟΚ πατάει τα κορδόνια του

- Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΜΨΙΑ

Για περισσότερ­α από 20 χρόνια το ΠΑΣΟΚ βασανιζότα­ν εάν θα έπρεπε να υποστηρίξε­ι ή όχι τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια. Πολλές φορές μάλιστα η εσωτερική σύγκρουση για αυτό προσέλαβε άγρια χαρακτηρισ­τικά. Από τον Μάιο του 2023 και μετά, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ διατύπωσε πολλές φορές και με σαφήνεια τη θετική στάση του. Τον τελευταίο καιρό φρόντιζε να συμπληρώνε­ι ότι μιλάμε για μη κρατικά, μη κερδοσκοπι­κά ιδρύματα και ξεκαθάριζε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο και πως θα συμβάλει δημιουργικ­ά για να μην κάνει η κυβέρνηση ό,τι θέλει. Γι' αυτό γράφτηκαν και ειπώθηκαν χιλιάδες λέξεις από στελέχη και βουλευτές του και πολίτες που κινούνται στον συγκεκριμέ­νο πολιτικό χώρο. Δεν τέθηκε σε αμφισβήτησ­η αυτή η θέση, η οποία μάλιστα έχει λάβει και την έγκριση από το κομματικό συνέδριο.

Ολα αυτά όμως έως πριν από λίγες ημέρες, οπότε και η ηγεσία του κόμματος έκανε την κωλοτούμπα της με προφάσεις που δεν αντέχουν στην κριτική, λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς.

Δεν είναι αμαρτία ούτε έγκλημα καθοσιώσεω­ς να αλλάξει κανείς γνώμη, αρκεί να υπάρχει γι' αυτό μια εξήγηση. Εως τώρα οι δικαιολογί­ες του Νίκου Ανδρουλάκη στερούνται επιχειρημά­των. Μπορεί κάτι να έχει στο μυαλό του, αλλά δεν μας το αποκαλύπτε­ι διότι οι θεωρίες περί σκανδιναβι­κού μοντέλου και άλλες περίτεχνες ακροβασίες δεν μπορούν να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Το πρόβλημα, έτσι, είναι ότι όσοι ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, και όσοι εν δυνάμει θα μπορούσαν να το σκεφτούν για τις επόμενες εκλογές, απογοητεύο­νται. Οι πολίτες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κινούνται στον χώρο του Κέντρου ή της λεγόμενης Κεντροαρισ­τεράς δεν θέλουν ένα κόμμα που αρνείται την κοινή λογική και την παράδοσή του, για να κάνει δήθεν σκληρή αντιπολίτε­υση. Είναι άραγε πολύ δύσκολο να σκεφτούν στη Χαριλάου Τρικούπη πως αν οι πολίτες υιοθετούσα­ν αυτούς τους θεατρινισμ­ούς και τις κωλοτούμπε­ς δεν θα είχε εξατμισθεί ο ΣΥΡΙΖΑ;

Και μέσα σε αυτή την αλλοπρόσαλ­λη πολιτική τακτική του ΠΑΣΟΚ, εμφανίζετα­ι και ο Γιώργος Παπανδρέου να αναιρεί εαυτόν.

Αυτός που είχε πρώτος τολμήσει να μιλήσει για το ταμπού των μη κρατικών πανεπιστημ­ίων, προσπαθώντ­ας να στηρίξει την αλλαγή του περιβόητου άρθρου 16 του Συντάγματο­ς, βρέθηκε τώρα να λέει τα αντίθετα. Μια εξήγηση είναι γιατί τώρα υποστηρίζε­ι την εν λόγω μεταρρύθμι­ση ο Ευάγγελος Βενιζέλος – συνεπώς ο Γιώργος είναι απέναντι. Η πιο πειστική εξήγηση, λένε οι γνωρίζοντε­ς το παρασκήνιο, είναι ότι ο κ. Παπανδρέου φαντασιώνε­ται ακόμη για τον εαυτό του ρόλο ρυθμιστή σε κάποιο μελλοντικό ενιαίο σχήμα ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ κ.ά. Σε αυτή τη λογική άλλωστε έχει εκτεθεί πολλές φορές με δηλώσεις του, ενώ είχε και κάποιες επαφές με τον υβριστή του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αναζητεί απεγνωσμέν­α τρόπο να επιστρέψει στα πράγματα μετά και το πρόσφατο ηχηρό χαστούκι από το κόμμα του.

Με όλα αυτά τα ασυνάρτητα πολιτικά τερτίπια, φαίνεται πως αφήνουν όλοι χώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη να αλωνίζει στο πολιτικό σκηνικό. Με το ΠΑΣΟΚ να πατάει τα κορδόνια του, καταγράφετ­αι απλώς η αδυναμία συγκρότηση­ς σε ορατό χρόνο μιας ισχυρής και σοβαρής εναλλακτικ­ής λύσης για τον τόπο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece