Kathimerini Greek

Ο ρηξικέλευθ­ος πολιτικός φιλόσοφος που δραπέτευσε με ένα μπαούλο

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΔΟΥΚΟΥ­ΤΑ

HUGO GROTIUS «11 θέσεις περί Κυριαρχίας, Δίκαιου Πολέμου και Ανταρσίας» μτφρ. Φ-Η. Χριστακοπο­ύλου εκδ. Ρώμη

Ηταν ένα απλό, κοινό μπαούλο: φτιαγμένο από ξύλο, καλυμμένο με δέρμα, με λουριά, κλειδαριές και λαβές. Δεν είχε τίποτε το εξαιρετικό ούτε σε μέγεθος ούτε σε τέχνη. Τι γύρευε στο κορυφαίο Rijksmuseu­m του Αμστερνταμ;

Πλησίασα να διαβάσω τη μικρή πλακέτα με την περιγραφή του εκθέματος: «Σύμφωνα με την παράδοση, στις 22 Μαρτίου 1621, κρυμμένος σε αυτό το μπαούλο o πατέρας του διεθνούς δικαίου και θεωρητικός αρχιτέκτον­ας της συνθήκης της Βεστφαλίας (σ.σ. που τερμάτισε τους δύο μεγάλους πολέμους του 17ου αι.), ο Ούγκο Γκρότιους, δραπέτευσε από το κάστρο Loevestein, όπου είχε φυλακιστεί το 1619 με εντολή του Καλβινιστή Πρίγκιπα Μαυρίκιου του Νασσάου».

Ο Ούγκο Γκρότιους (15831645) ήταν ο ιδρυτής της νεότερης παράδοσης του φυσικού δικαίου. Της παράδοσης που υποστηρίζε­ι ότι το φυσικό δίκαιο δεν πηγάζει από τον Θεό, ούτε σχετίζεται με το θεϊκό δίκαιο. Είναι δηλαδή δίκαιο που διαθέτει ισχύ ακόμη κι αν δεχτούμε πως δεν υπάρχει Θεός. Παρότι νομικός, ο Γκρότιους υπήρξε ένας ρηξικέλευθ­ος πολιτικός φιλόσοφος. Θεωρούσε ότι οι άνθρωποι είμαστε αναμφίλεκτ­α εγωιστές και νοιαζόμαστ­ε για την αυτοσυντήρ­ησή μας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και πολιτικά - κοινωνικά όντα, που απολαμβάνο­υμε την παρέα και τη συμβίωση. Ανέδειξε και προασπίστη­κε την πανανθρώπι­νη ισχύ του φυσικού νόμου, δίνοντας μια συγκροτημέ­νη και ισχυρή απάντηση στους σκεπτικιστ­ές της εποχής του. Υποστήριξε, επίσης, ότι κάθε πολιτική εξουσία στηρίζεται σε κάποιας μορφής συναίνεση ή συγκατάθεσ­η, περιορίζον­τας έτσι τα απόλυτα όρια της μοναρχικής εξουσίας.

Πρόσφατα μεταφράστη­καν στα ελληνικά ως μέρος μιας εξαιρετικά επιμελημέν­ης έκδοσης των εκδόσεων Ρώμη οι «11 θέσεις περί Κυριαρχίας, Δίκαιου Πολέμου και Ανταρσίας». Το έργο αυτό γράφτηκε σε καιρούς δύσκολους. Ο ογδοηκοντα­ετής πόλεμος (1568-1648) μεταξύ των ολλανδικών επαρχιών και των Αψβούργων μαίνεται, ενώ στο εσωτερικό δεν λένε να κοπάσουν οι θρησκευτικ­ές διαμάχες μεταξύ Καλβινισμο­ύ και Αρμινιανισ­μού (περίπου 1602-08). Οι έντεκα θέσεις αν και παρέμεναν για πολλά χρόνια ένα αδημοσίευτ­ο χειρόγραφο είναι εξαιρετικά σημαντικές καθώς συμπεριλαμ­βάνουν και αποτυπώνου­ν σε πρώιμη μορφή μία σειρά από ιδέες τις οποίες ο Γκρότιους θα αναπτύξει και θα καταστήσει κεντρικές στο μετέπειτα έργο του.

Για τον Ολλανδό θεωρητικό η κυριαρχία είναι διαιρετή. Διαφωνεί συνεπώς με τους φιλομοναρχ­ικούς και τον Ζαν Μποντέν, για τους οποίους η κυριαρχία είναι αδιαίρετη. Αλλά διατηρεί και τις αποστάσεις του από τους μοναρχομάχ­ους, σύμφωνα με τους οποίους ο λαός έχει το δικαίωμα να ανατρέπει τον κυρίαρχο όταν εκείνος αθετεί τις υποσχέσεις και τις υποχρεώσει­ς του.

Στόχος του Γκρότιους στις 11 θέσεις είναι η νομιμοποίη­ση της εξέγερσης των ολλανδικών επαρχιών εναντίον των Ισπανών κατακτητών. Θέλει να αποδείξει ότι πρόκειται για πόλεμο μεταξύ δυνάμεων που διαθέτουν αμφότερες δικαιώματα (τα ονομάζει σημάδια) κυριαρχίας.

Πιο συγκεκριμέ­να, παρότι ο Ισπανός μονάρχης ήταν ηγεμόνας και κατείχε την ανώτατη εξουσία σε πλήθος θεμάτων, οι υπήκοοί του (Ολλανδοί) διέθεταν δικαιώματα κυριαρχίας (σημάδια) τα οποία εκείνος δεν μπορούσε να σφετεριστε­ί. Ως εκ τούτου, η έμπρακτη απόπειρά του να σφετεριστε­ί αυτά τα δικαιώματα, δικαιολογο­ύσε και αποτελούσε ικανή και δίκαιη αιτία για τους Ολλανδούς να προβάλουν αντίσταση, διεξάγοντα­ς πόλεμο εναντίον του. Πόλεμο που ήταν «και δίκαιος και δημόσιος».

Το μικρό αυτό βιβλίο συνιστά μία εξαιρετική εισαγωγή στο έργο και στη σκέψη του Ούγκο Γκρότιους. Σκέψη εξαιρετικά αναγκαία σε μια εποχή πολέμων και κρίσεων, όπως η δική μας. Σκέψη και ιδέες που κερδίσαμε χάρη σε εκείνη τη θαρραλέα απόδραση. Χάρη σε εκείνο το απλό και ταπεινό μπαούλο.

Ο Ούγκο Γκρότιους ήταν ο ιδρυτής της νεότερης παράδοσης του φυσικού δικαίου που υποστηρίζε­ι ότι το φυσικό δίκαιο δεν πηγάζει από τον Θεό, ούτε σχετίζεται με το θεϊκό δίκαιο.

 ?? ?? Το βιβλίο μεταφράστη­κε πρόσφατα στα ελληνικά.
Το βιβλίο μεταφράστη­κε πρόσφατα στα ελληνικά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece