Kathimerini Greek

Φέρτε μας το κέντρο μας πίσω

- Tου ΔΗΜΗτρΗ ρΗγοΠουΛου

Ενας από τους πολλούς λόγους που απολαµβάνω το πολύ σηµαντικό συνέδριο της «Κ» και των συνδιοργαν­ωτών της για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης (ολοκληρώνε­ται σήµερα) είναι ότι φιλοξενείτ­αι στο νέο αµφιθέατρο της αναβαπτισµ­ένης Εθνικής Πινακοθήκη­ς. Μου αρέσει ότι πραγµατοπο­ιείται στο κέντρο, ότι υπάρχει σταθµός µετρό στα 80 µέτρα, ότι µπορείς να περπατήσει­ς 15 λεπτά και να είσαι στο Σύνταγµα. Σκέφτοµαι ότι σε ένα χρόνο από σήµερα, ακριβώς απέναντι θα ετοιµάζετα­ι να ανοίξει το νέο Χίλτον που δεν θα λέγεται Χίλτον και δεν θα είναι (ευτυχώς) µόνο ξενοδοχείο. Αναλογίζοµ­αι πόσες φορές έχω «ταξιδέψει» στην άλλη άκρη της Αθήνας (ή της Αττικής) για να παρακολουθ­ήσω ένα συνέδριο, µια οµιλία, για να συναντήσω φίλους ή για να διασκεδάσω.

Η μητροπολιτ­ική µεταµόρφωσ­η της Αθήνας για την οποία τόσο κοµπάζαµε στο γύρισµα του αιώνα δείχνει να µας παρέσυρε σχεδόν υπνωτισµέν­ους σε ένα δήθεν αποκεντρωµ­ένο µοντέλο που «ρουφούσε» σαν ηλεκτρική

σκούπα όλες τις νέες υποδοµές, είτε επειδή εκεί υπήρχε ελεύθερη γη είτε επειδή αυτό πρόσταζε η «µόδα» της εποχής. Φέρτε στο µυαλό σας όλα τα νέα τοπόσηµα της πόλης της πρώτης εικοσαετία­ς του νέου αιώνα: όλα (πλην του Μουσείου Ακρόπολης, ίσως) βρίσκονται εκτός κέντρου.

Κι όλα αυτά, θεωρητικά, στο όνοµα της αποσυµφόρη­σης του αποψιλωµέν­ου κέντρου. Εκεί, δηλαδή, που κατασκευάσ­αµε το πιο οικολογικό µέσο µαζικής µεταφοράς, το µετρό, φροντίσαµε την ίδια στιγµή να το «αδειάσουµε» από χρήσεις που δίνουν ζωή σε µια πόλη. Και ξυπνήσαµε µια µέρα που κανείς πια δεν έχει λόγο να κατεβαίνει στο κέντρο: τα γραφεία και οι επιχειρήσε­ις µετακόµισα­ν στις µεγάλες λεωφόρους, ο κορµός της εµπορικής δραστηριότ­ητας χτίστηκε σχεδόν εξαρχής εκτός κέντρου (µε την εξαίρεση της Ερµού), τα συνέδρια γίνονται κατά κύριο λόγο εκτός κέντρου, ενώ µια νέα πόλη χτίζεται στο Ελληνικό. Οταν ξεκινούσα να εργάζοµαι, στα µέσα της δεκαετίας του ’90, όλα ήταν στο κέντρο: η εργασία µου, τα καταστήµατ­α που προτιµούσα, τα µέρη που έβγαινα. Τριάντα χρόνια µετά, εργάζοµαι στο Νέο Φάληρο, ψωνίζω και συναντώ φίλους συχνά εκτός κέντρου.

Εχουμε, λοιπόν, ανάγκη επενδύσεις που να αφήνουν κάτι στην πόλη: να δηµιουργού­ν προορισµού­ς που θα µας υπενθυµίζο­υν ότι το κέντρο δεν είναι κάποιο εξωτικό µέρος µόνο για σουλάτσο και παγωτό. Ακόµη και τα ξενοδοχεία οφείλουν να σκέφτονται την πόλη διπλά και τριπλά: να προνοούν για χώρους κοινωνικής συναναστρο­φής που να περιλαµβάν­ουν και τους ντόπιους, εµάς· όχι µόνο εξωφρενικά ακριβά εστιατόρια που δεν πλησιάζει κανείς.

Πριν από λίγες ηµέρες συνάντησα µια καλή φίλη στη Φωκίωνος Νέγρη κι επειδή ο καιρός ήταν γλυκός αποφάσισα να γυρίσω στο Παγκράτι µε τα πόδια. Η µέρα ήταν Παρασκευή και η ώρα λίγο µετά τις 10.30 το βράδυ. Σε όλη τη διαδροµή από την Πατησίων µέχρι το Πολεµικό Μουσείο, περίπου 3,5 χιλιόµετρα απόσταση, είναι ζήτηµα να συνάντησα άλλους 50 πεζούς. Ερηµιά, σκοτάδι, καχυποψία για τον διπλανό ή τον απέναντι. Αυτή η µαύρη τρύπα πρέπει να κλείσει.

Εκεί που κατασκευάσ­αμε το πιο οικολογικό μέσο μετακίνηση­ς, το μετρό, φροντίσαμε την ίδια στιγμή να το «αδειάσουμε» από χρήσεις που δίνουν ζωή σε μια πόλη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece