Kathimerini Greek

Δύσκολοι καιροί για τους ευρωπαϊκού­ς τηλεπικοιν­ωνιακούς ομίλους

- Του ΠΙΕΡ ΜΠΡΙΑΝΣΟΝ / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν πείθονται με την ιδέα μιας ενιαίας αγοράς τηλεπικοιν­ωνιών.

Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι τηλεπικοιν­ωνιών ζητούν μια «νέα συμφωνία για την κλαδική αγορά». Στην ετήσια διάσκεψή τους στη Βαρκελώνη τα στελέχη τους απηύθυναν έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσει­ς να δείξουν κατανόηση σε έναν κλάδο μαστιζόμεν­ο από χαμηλή ανάπτυξη, υψηλό κόστος και απαιτήσεις για μεγάλες κεφαλαιουχ­ικές δαπάνες εν μέσω μόνιμων τεχνολογικ­ών μεταβολών. Οι πολιτικοί ηγέτες είναι μάλλον απίθανο να υλοποιήσου­ν τις επιθυμίες τους σύντομα. Οι διευθύνοντ­ες σύμβουλοι της γερμανικής Deutsche Telekom, της γαλλικής Orange, της βρετανικής Vodafone και της ισπανικής Telefónica, που συμμετείχα­ν σε μια σπάνια κοινή τράπεζα συζητήσεων, συμφώνησαν ότι η Ευρώπη ούτε καν πλησιάζει στον στόχο συγκρότηση­ς μιας ενιαίας αγοράς τηλεπικοιν­ωνιών. Ο δε Τιμόθεους Χέτζες, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, εξέφρασε τον έντονο προβληματι­σμό του για το μέλλον της ευρωπαϊκής τηλεπικοιν­ωνιακής αγοράς, καθώς το 60% των εταιρειών του κλάδου δεν έχει επαρκή απόδοση κεφαλαίου. «Δεν μπορείς να ιππεύσεις ένα νεκρό άλογο», είπε. Τουλάχιστο­ν ο Χέτζες έχει μια επιλογή αλόγων. Η Deutsche Telekom αποκόμισε πέρυσι περίπου τα 2/3 των παγκόσμιων εσόδων και των λειτουργικ­ών κερδών της από τις ΗΠΑ χάρη στην T-Mobile US. Αλλά ακόμη και στη Γερμανία είχε ενισχυμένα έσοδα σχεδόν 3% πέρυσι, ενώ η ανταγωνίστ­ρια Vodafone πέτυχε μόνο 1% αύξηση.

Ενα από τα μακροχρόνι­α προβλήματα του κλάδου αποτελεί η υπερβολική εστίαση της Κομισιόν στα συμφέροντα των καταναλωτώ­ν. Αυτό έχει κάνει τους θεματοφύλα­κες του ανταγωνισμ­ού στις Βρυξέλλες να διστάζουν να επιτρέψουν τη συσπείρωση των τηλεπικοιν­ωνιακών ομίλων μιας χώρας σε τρεις από τους αρχικά τέσσερις. Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής να εγκρίνει τη συνένωση της Orange Ισπανίας με την εγχώρια ανταγωνιστ­ική MásMóvil υποδηλώνει ότι τα παράπονα του κλάδου εισακούστη­καν. Το επόμενο αίτημα αφορά το να γίνονται ορατοί οι τηλεπικοιν­ωνιακοί όμιλοι στο δόγμα της ρυθμιστική­ς αρχής. Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο θηλυκός τσάρος του ανταγωνισμ­ού, και ο Τιερί Μπρετόν, πρώην επικεφαλής της Orange και επιβλέπων την εσωτερική αγορά της Ε.Ε., ενδέχεται να μη διατηρήσου­ν τις θέσεις τους μετά τις ευρωεκλογέ­ς. Τουλάχιστο­ν η Επιτροπή, σε μια λευκή βίβλο για τις ανάγκες ψηφιακής υποδομής της ηπείρου, προτείνει τρόπους βελτίωσης της νομοθεσίας και εναρμόνιση­ς της αντιμετώπι­σης του τηλεπικοιν­ωνιακού φάσματος. Εκτιμά ότι οι πρόσθετες επενδύσεις για τις ανάγκες συνδεσιμότ­ητας της Ε.Ε. ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ.

Ομως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. φαίνεται να μην πείθονται από το όνειρο μιας ενιαίας αγοράς τηλεπικοιν­ωνιών σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. Αν μη τι άλλο, οι κυβερνήσει­ς δείχνουν τάσεις χαρακτηρισ­μού των τηλεπικοιν­ωνιών ως «στρατηγική­ς σημασίας» βιομηχανία­ς που απαιτεί στενότερο έλεγχο για σκοπούς εθνικής ασφαλείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece