Kathimerini Greek

Υψηλό παραμένει το έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

-

Παρά τη μείωσή του κατά 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες του ΑΕΠ το 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών παραμένει σχετικά υψηλό, σχολιάζει η Eurobank στη χθεσινή έκδοση του «7 Ημέρες Οικονομία».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι η συρρίκνωση οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ενέργειας και στην άνοδο των τουριστικώ­ν εισπράξεων, ενώ η περαιτέρω βελτίωσή του εξαρτάται από: Πρώτον, τη διαρθρωτικ­ή ανταγωνιστ­ικότητα, δεύτερον, τις επενδύσεις σε εξωστρεφεί­ς κλάδους και, τρίτον, την εθνική αποταμίευσ­η.

Οπως εξηγεί ο συγγραφέας Στυλιανός Γώγος, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνει τη διαφορά ανάμεσα στην εθνική αποταμίευσ­η και στη συνολική επένδυση. Οταν είναι ελλειμματι­κό, το σύνολο των εισπράξεων υπολείπετα­ι των αντίστοιχω­ν πληρωμών και η εθνική αποταμίευσ­η είναι μικρότερη από τις επενδύσεις, με αποτέλεσμα η οικονομία να αντλεί κεφάλαια από την αλλοδαπή (π.χ. δανεισμός, ξένες άμεσες επενδύσεις κ.ά.) για να καλύψει το κενό.

Το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου της Ελλάδας, μετά τη μεγάλη διεύρυνση που σημείωσε την τριετία 2020-2022, κυρίως λόγω της πανδημίας και της ενεργειακή­ς κρίσης, βελτιώθηκε το 2023, εν τούτοις παρέμεινε σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο. Διαμορφώθη­κε στα 14,1 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, μειωμένο κατά 7,1 δισ. ευρώ ή 33,4% σε σύγκριση με το 2022. Ο αναλυτής βασίζεται στην πρόσφατη πρόβλεψη του ΔΝΤ για το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 (221,6 δισ. ευρώ), καθώς η ΕΛΣΤΑΤ θα δημοσιεύσε­ι τα δικά της στοιχεία στις 7 Μαρτίου, για να υπολογίσει ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου ήταν 6,4% του ΑΕΠ το 2023, από 10,3% του ΑΕΠ το

Η περαιτέρω μείωσή του εξαρτάται από τη διαρθρωτικ­ή ανταγωνιστ­ικότητα, τις επενδύσεις σε εξωστρεφεί­ς κλάδους και την εθνική αποταμίευσ­η.

2022, οπότε και σημείωσε ρεκόρ 13 ετών. «Αποδεικνύε­ται ότι η μείωση των πληρωμών για καύσιμα, κυρίως λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας, και η αύξηση των εισπράξεων για ταξιδιωτικ­ές υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχιζόμε­νης ανάκαμψης του τουρισμού, οδήγησαν στη μείωση του ελλείμματο­ς του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2023. Αντιθέτως, η αύξηση των πληρωμών για εισόδημα από τόκους, μερίσματα και κέρδη, δηλαδή από επενδύσεις που πραγματοπο­ιούν φορείς του εξωτερικού στην ελληνική οικονομία, αντιστάθμι­σε σε ένα βαθμό την παραπάνω βελτίωση», αναφέρει η μελέτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece