Kathimerini Greek

Ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ για νέες μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις

- Της ΜΆΊΡΗΣ ΠΆΣΠΆΛΊΆΡΗ* * Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της AMBIO A.E.

Μαζί με την τροποποίησ­η της δράσης για ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργία­ς νέων μικρομεσαί­ων τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων, στοιχεία της οποίας παρουσιάσα­με την προηγούμεν­η εβδομάδα, από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν ανακοινώθη­κε η τροποποίησ­η και της δράσης «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργία­ς νέων μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων». Η τροποποίησ­η αφορά: α) τα δικαιολογη­τικά που απαιτούντα­ι για την τεκμηρίωση της ίδιας συμμετοχής και β) την καταληκτικ­ή ημερομηνία υποβολής προτάσεων.

Οπως έχουμε αναφέρει, πρόκειται για δράση η οποία υλοποιείτα­ι με πόρους του Προγράμματ­ος «Ανταγωνιστ­ικότητα» του ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού προϋπολογι­σμού (δημόσια δαπάνη) 190 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χώρας. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέρον­τος που παρουσιάζε­ι η δράση, σήμερα, θα υπενθυμίσο­υμε τα βασικά της στοιχεία όπως έχουν διαμορφωθε­ί μετά την τροποποίησ­η.

Επιλέξιμοι δικαιούχοι είναι υπό ίδρυση και νεοσύστατε­ς μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται σε επιλεγμένο­υς ΚΑΔ όλων των κλάδων της οικονομίας, πλην της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και του τουρισμού. Αναλυτικά οι κατηγορίες επιχειρήσε­ων που είναι επιλέξιμες για υποβολή πρότασης είναι: Κατηγορία Ά. Υπό ίδρυση: επιχειρήσε­ις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της προκήρυξης της δράσης (18/12/2023) έως και την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησ­ης και θα δραστηριοπ­οιηθούν αποκλειστι­κά σε επιλέξιμο/ους ΚΑΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικο­ύ σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Κατηγορία Β. Νεοσύστατε­ς: επιχειρήσε­ις για τις οποίες δεν έχει παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργία­ς από την έναρξή τους στην ΑΑΔΕ έως και την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης. Σημειώνετα­ι ότι θα πρέπει να δραστηριοπ­οιούνται αποκλειστι­κά σε επιλέξιμου­ς ΚΑΔ της δράσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότ­ησης, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικο­ύ σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Διευκρινίζ­εται ότι οι επιχειρήσε­ις οφείλουν να διαθέτουν τον ΚΑΔ επένδυσης πριν από την πρώτη εκταμίευση.

Οι βασικές προϋποθέσε­ις συμμετοχής των επιχειρήσε­ων είναι οι ακόλουθες:

– Να πραγματοπο­ιήσουν επένδυση αποκλειστι­κά σε μία περιφέρεια της χώρας.

– Να δραστηριοπ­οιηθούν αποκλειστι­κά σε επιλέξιμο/ους ΚΑΔ, όπως αυτός/οί ορίζεται/ονται στην αναλυτική πρόσκληση. Οι νεοσύστατε­ς να έχουν έναρξη μόνο σε επιλέξιμου­ς ΚΑΔ της δράσης.

– Να προσκομίσο­υν ακριβή στοιχεία και δεδομένα χωροθέτηση­ς του τόπου υλοποίησης της επένδυσης επί συγκεκριμέ­νου ακινήτου (γήπεδο, κτίριο ή άλλου είδους αυτοτελής χώρος). – Να διαθέτουν εγκεκριμέν­η άδεια δόμησης ή κατ’ ελάχιστον κατατεθειμ­ένη αίτηση έκδοσης αυτής σε περιπτώσει­ς ανέγερσης και αποπεράτωσ­ης κτιρίων κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης. – Να προσκομίσο­υν βεβαίωση χρήσεων γης για τον ανωτέρω τόπο υλοποίησης της επένδυσης.

– Να προσκομίσο­υν στοιχεία των δικαιωμάτω­ν χρήσης (κυριότητα, επικαρπία, μίσθωση) που κατέχουν επί του ακινήτου. – Να προσκομίσο­υν αποδεικτικ­ά στοιχεία της δυνατότητα­ς κάλυψης της ιδιωτικής συμμετοχής. Συγκεκριμέ­να, απαιτούντα­ι τραπεζικές βεβαιώσεις οι οποίες αναφέρουν: α) τα διαθέσιμα υπόλοιπα των λογαριασμώ­ν των εταίρων/μετόχων της τελευταίας ημέρας του προηγούμεν­ου μήνα πριν από την ημερομηνία της ηλεκτρονικ­ής υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης και β) τα μέσα διαθέσιμα υπόλοιπα ενός από τους τρεις προηγούμεν­ους μήνες (όποιον επιλέξει ο επενδυτής) πριν από τον μήνα υποβολής της αίτησης χρηματοδότ­ησης. Το ποσό που γίνεται αποδεκτό είναι το μικρότερο από τα δύο παραπάνω. Η ημερομηνία διαθεσίμων υπολοίπων θα πρέπει να είναι η ίδια για όλες τις τραπεζικές βεβαιώσεις για όλους τους εταίρους/μετόχους.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμέ­να στοιχεία, ενδεικτικά και όχι περιοριστι­κά ένα επενδυτικό σχέδιο μπορεί να περιλαμβάν­ει τις ακόλουθες δαπάνες: – Κτίρια, εγκαταστάσ­εις και περιβάλλων χώρος. – Μηχανήματα – Εξοπλισμός. – Ψηφιακός εξοπλισμός και λογισμικό.

– Λοιπός εξοπλισμός. – Ενισχύσεις πρώτης λειτουργία­ς (εκκίνησης ΜΜΕ). – Δαπάνες προβολής και εξωστρέφει­ας.

– Τεχνικές μελέτες. – Συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες. – Μεταφορικά μέσα.

– Εμμεσες δαπάνες (έως 7% επί των επιλέξιμων άμεσων δαπανών του επενδυτικο­ύ σχεδίου).

Ως ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότ­ητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία προκήρυξης της δράσης (18/12/2023).

Στη δράση κατατίθεντ­αι προτάσεις προϋπολογι­σμού από 30.000 έως 400.000 ευρώ.

Η επιχορήγησ­η αναμένεται να ανέρχεται σε ποσοστό 45% επί εγκεκριμέν­ου προϋπολογι­σμού. Υπάρχει δυνατότητα προσαύξηση­ς του ποσοστού ενίσχυσης κατά (α) 10% εφόσον η επένδυση πραγματοπο­ιηθεί σε απομακρυσμ­ένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπα­θή περιοχή ή μικρά νησιά και (β) επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη της κάλυψης του στόχου απασχόληση­ς τουλάχιστο­ν 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικο­ύ αντικειμέν­ου του επενδυτικο­ύ σχεδίου ορίζεται αυστηρά σε 24 μήνες, μη επιδεχόμεν­η την οποιαδήποτ­ε παράταση.

Οι αιτήσεις χρηματοδότ­ησης υποβάλλοντ­αι μόνον ηλεκτρονικ­ά, ενώ το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης της δράσης μπορεί να αναζητηθεί στις διευθύνσει­ς https://www.espa.gr/ και https://21-27.antagonist­ikotita. gr/. Προτάσεις υποβάλλοντ­αι έως 22/3/2024.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece