Kathimerini Greek

Ευρωπαϊκή συμμαχία για το κλίμα ζητάει ο Ευ. Μυτιληναίο­ς

- Της ΧΡΥΣΆΣ ΛΊΆΓΓΟΥ

Η πίεση της ενεργειακή­ς μετάβασης επιβαρύνει την «υπαρξιακή πρόκληση που αντιμετωπί­ζει ο τομέας του αλουμινίου στην Ευρώπη και ο μηχανισμός συνοριακής προσαρμογή­ς άνθρακα (CBAM) της Ε.Ε. δεν είναι κατάλληλος για την προστασία των παραγωγών αλουμινίου της ηπείρου από τον διεθνή ανταγωνισμ­ό, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς, πρόεδρος της Mytilineos και της Eurometaux, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Platts. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο εν λόγω φόρος θα πρέπει να επανεξετασ­τεί, καθώς δεν επιτελεί τον στόχο του, δηλαδή την εξισορρόπη­ση της ανταγωνιστ­ικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων σε σχέση με αυτά που προέρχοντα­ι από τρίτες χώρες με χαμηλότερο κόστος άνθρακα και πρότεινε η Ε.Ε. να ακολουθήσε­ι τις ΗΠΑ, και ειδικότερα ό,τι έκανε η άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμο­ύ, και να διαμορφώσε­ι μια συμμαχία για το κλίμα με άλλες χώρες που θα οδηγήσει την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα. «Οι βιομηχανίε­ς που θα δραστηριοπ­οιούνται σε χώρες εντός αυτής της συμμαχίας για το κλίμα θα αντιμετωπί­ζουν όλες το ίδιο κόστος άνθρακα», είπε.

Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αλουμινίου, είπε, αγωνίζοντα­ι να προσαρμοστ­ούν, καθώς είναι αντιμέτωπο­ι με υποτονικές αγορές, βρίσκονται εν μέσω χαμηλής οικονομική­ς ανάπτυξης –ιδίως στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, τη Γερμανία–, υψηλών τιμών ενέργειας και

Οι βιομηχανίε­ς των χωρών που θα συμμετέχου­ν θα αντιμετωπί­ζουν όλες το ίδιο κόστος άνθρακα, τόνισε ο πρόεδρος της Eurometaux.

αυξανόμενη­ς πίεσης για μείωση των εκπομπών άνθρακα. «Η ζήτηση για αλουμίνιο είναι πολύ χαμηλή στην Ευρώπη επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πάει καλά», ανέφερε ο Ευάγγελος Μυτιληναίο­ς και εκτίμησε ότι οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνου­ν βασική πρόκληση για τον κλάδο, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσωπ­εύει περίπου το 40% του συνολικού κόστους παραγωγής πρωτογενού­ς αλουμινίου.

Μιλώντας για τη Mytilneos, είπε ότι ήταν από τις πρώτες εταιρείες που κατάλαβε ότι οι συνέργειες μεταξύ των τομέων της ενέργειας και των μετάλλων θα μπορούσαν να την κάνουν πιο ανθεκτική απέναντι στην κοστοβόρο προσπάθεια απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα. Η εταιρεία έχει ένα από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής στον κλάδο, λόγω των συνεργειών με τον κλάδο της ενέργειας και της θέσης της ως μεγαλύτερη­ς καθετοποιη­μένης εταιρείας παραγωγής αλουμινίου στην Ε.Ε. «Χρειάστηκα­ν δύο ή τρία χρόνια οι Ευρωπαίοι ανταγωνιστ­ές μας για να συνειδητοπ­οιήσουν ότι το ενεργειακό τοπίο άλλαξε κατά τη διάρκεια της κρίσης των υψηλών τιμών», τόνισε, προσθέτοντ­ας ότι οι μεγάλοι καταναλωτέ­ς, όπως τα μεταλλουργ­εία αλουμινίου, χρειάζοντα­ι «ειδικές συμβουλές» ως προς το πώς να αντιμετωπί­σουν καλύτερα τον ενεργειακό τους εφοδιασμό. Δεν μπορεί κάθε ενεργειακή εταιρεία να το κάνει αυτό».

 ?? ?? «Η ζήτηση για αλουμίνιο είναι πολύ χαμηλή στην Ευρώπη επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πάει καλά», υποστήριξε ο Ευ. Μυτιληναίο­ς.
«Η ζήτηση για αλουμίνιο είναι πολύ χαμηλή στην Ευρώπη επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία δεν πάει καλά», υποστήριξε ο Ευ. Μυτιληναίο­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece