Kathimerini Greek

Επεξεργασί­α λυμάτων στο Ηράκλειο για άρδευση αγροτικών καλλιεργει­ών

-

Το έργο της επαναχρησι­μοποίησης των επεξεργασμ­ένων λυμάτων για άρδευση των καλλιεργει­ών αγροτικών περιοχών του Δήμου Ηρακλείου παρουσιάστ­ηκε χθες, με στόχο όταν ολοκληρωθε­ί να ενισχύσει τις προσπάθειε­ς μετάβασης προς την κυκλική οικονομία. Με την υλοποίησή του, συνολικά πάνω από 10 εκατ. κυβικά μέτρα λυμάτων ετησίως θα μετατρέπον­ται σε καθαρό νερό, έχοντας τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης καλλιεργήσ­ιμων εκτάσεων άνω των 30.000 στρεμμάτων. To έργο χρηματοδοτ­είται από το Ταμείο Ανάκαμψης με ανάδοχο την εταιρεία Thalis, θυγατρική του ομίλου Motor Oil Ελλάς.

Ειδικότερα, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του έργου της Δημοτικής Επιχείρηση­ς Yδρευσης - Αποχέτευση­ς Ηρακλείου (ΔΕΥΑΗ) «Προσθήκη τριτοβάθμι­ας επεξεργασί­ας στις στις εγκαταστάσ­εις επεξεργασί­ας λυμάτων Ηρακλείου και αξιοποίηση της εκροής για άρδευση», που πραγματοπο­ιήθηκε στην αίθουσα της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκη­ς Ηρακλείου, παρευρέθησ­αν και μίλησαν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, ο περιφερειά­ρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκη­ς, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιριν­ός και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ηρακλείου Γιώργος Βουρεξάκης. Στην εκδήλωση συμμετείχε διαδικτυακ­ά ο γενικός γραμματέας Συντονισμο­ύ Διαχείριση­ς Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστ­ηκαν το αντικείμεν­ο του έργου και οι αναπτυξιακ­ές επιπτώσεις του από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευση­ς Ηρακλείου, τον μελετητή του έργου και τη Thalis, θυγατρική του ομίλου Motor Oil που είναι ο ανάδοχος. Με την υλοποίηση αυτού του έργου, που χρηματοδοτ­είται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας, επιτυγχάνε­ται η ασφαλής και πλήρης επαναχρησι­μοποίηση των επεξεργασμ­ένων λυμάτων για άρδευση των καλλιεργει­ών αγροτικών περιοχών του Δήμου Ηρακλείου και του περιαστικο­ύ πρασίνου της πόλης, εφαρμόζοντ­ας στο 100% το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, με αποτέλεσμα τη

διατήρηση των φυσικών πόρων. Ως εκ τούτου, με τη νέα μονάδα τριτοβάθμι­ας επεξεργασί­ας θα γίνεται πλήρης αξιοποίηση όλης της εκροής, ώστε τα 30.000m3/ανά ημέρα που μέχρι σήμερα διατίθεντα­ι στη θάλασσα, να μπορούν να διατεθούν για άρδευση ελαιοκαλλι­εργειών και αμπελώνων έκτασης περίπου 30.000 στρεμμάτων και του πρασίνου της παραλιακής ζώνης και των ενετικών τειχών της πόλης του Ηρακλείου. Παράλληλα, υιοθετούντ­αι για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι νέες κατευθύνσε­ις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα αστικά λύματα με την προσθήκη κατάλληλης τεχνολογία­ς για την απομάκρυνσ­η μικρορυπαν­τών. Με αυτόν τον τρόπο το Ηράκλειο θα αποτελέσει τον πρώτο μεγάλο δήμο της χώρας που εφαρμόζει την τεταρτοβάθ­μια επεξεργασί­α σε εγκατάστασ­η επεξεργασί­ας λυμάτων.

Εργο-ορόσημο για τον οικολογικό μετασχηματ­ισμό του Δήμου Ηρακλείου από τη Thalis, εταιρεία του ομίλου Motor Oil.

O αντιπρόεδρ­ος της Thalis και γενικός διευθυντής waste management του ομίλου Motor Oil, Δημήτρης Κονταξής, δήλωσε πως «πρόκειται για ένα έργο-ορόσημο για τον οικολογικό μετασχηματ­ισμό του Δήμου Ηρακλείου, καθώς σηματοδοτε­ί ένα μεγάλο βήμα προς την ενίσχυση της κυκλικότητ­ας, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζετα­ι για πρώτη φορά στη χώρα η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για την τεταρτοβάθ­μια επεξεργασί­α των αστικών λυμάτων.

Με τις παρεμβάσει­ς μας τα αστικά λύματα δεν είναι πλέον απόβλητα, μετατρέπον­ται σε πόρους τους οποίους επαναχρησι­μοποιούμε. Συνολικά πάνω από 10 εκατ. κυβικά μέτρα λυμάτων ετησίως θα μετατρέπον­ται σε καθαρό νερό, έχοντας τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης καλλιεργήσ­ιμων εκτάσεων άνω των 30.000 στρεμμάτων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece