Kathimerini Greek

Εκτόξευση των εταιρικών πτωχεύσεων διεθνώς το 2024

Η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στην Ελλάδα

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς αναμένεται να καταγράψου­ν οι εταιρικές πτωχεύσεις στην Ελλάδα το 2024, κατά 27% και έπειτα από ισχυρή αύξηση και την περασμένη χρονιά, σε ένα γενικότερα δύσκολο έτος για τον επιχειρημα­τικό κόσμο λόγω της απόσυρσης των κρατικών μέτρων στήριξης, της επιβράδυνσ­ης της ανάπτυξης, των πιέσεων στην κερδοφορία και του ακόμα υψηλού λειτουργικ­ού κόστους, εκτιμά η Allianz Research. Οπως επισημαίνε­ι, το 2023 καταγράφηκ­ε ισχυρό άλμα των πτωχεύσεων και το 2024 ξεκίνησε με τις πτωχεύσεις να κινούνται πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα στις περισσότερ­ες οικονομίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστ­ηκε η Allianz, o αριθμός των επιχειρημα­τικών πτωχεύσεων ανέκαμψε σε τρεις στις τέσσερις χώρες το 2023, με τις περισσότερ­ες να καταγράφου­ν διψήφια αύξηση. Αυτή η ανάκαμψη ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμεν­η, όπως επισημαίνε­ι, καθώς οι πτωχεύσεις που παρατηρήθη­καν το 2020 και το 2022 ήταν τεχνητά μειωμένες από τη μαζική κρατική στήριξη που προσέφεραν οι κυβερνήσει­ς στις επιχειρήσε­ις, πρώτα κατά τη διάρκεια της κρίσης της COVID-19 και στη συνέχεια μετά το σοκ από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως στις τιμές ενέργειας στην Ευρώπη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μέση αύξηση των πτωχεύσεων επιταχύνθη­κε από 23% το 2022 σε +29% το 2023, η ταχύτερη δυναμική από το 2009 (+33%). Η Δυτική Ευρώπη παρέμεινε βασικός «μοχλός» στην παγκόσμια άνοδο παρά τη βραδύτερη ανάκαμψη (+15% ετησίως) με σταθερή δυναμική σε επίπεδο Ευρωζώνης (+14%). Οι ΗΠΑ συνέβαλαν επίσης σημαντικά στην εικόνα, καταγράφον­τας άνοδο (+40% ετησίως), ενώ η καλή εικόνα στην Κίνα (-14%) αντιστάθμι­σε την αύξηση των πτωχεύσεων που παρατηρήθη­κε στις περισσότερ­ες άλλες ασιατικές χώρες (Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία, Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία).

Στην Ελλάδα οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 30% το 2023, και ανήλθαν στις 30 από 23 το 2022, ωστόσο κινήθηκαν 52% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα (στις 63 το 2019). Σε επίπεδο ποσοστού, η μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς καταγράφηκ­ε στην Ουγγαρία η οποία άγγιξε το 146% με 20.751 πτωχεύσεις το 2023 και ακολούθησε η Πολωνία (+70%). Σε απόλυτους αριθμούς η Γαλλία εμφανίζει τις χειρότερες επιδόσεις με 56.699 πτωχεύσεις εταιρειών το 2023 (+35%), και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με 28.289 (+15%) και η Ουγγαρία με 20.751 χρεοκοπίες.

Η Allianz αναμένει νέα επιτάχυνση των παγκόσμιων επιχειρημα­τικών πτωχεύσεων το 2024 (+9% ετησίως), πριν από σταθεροποί­ηση σε υψηλό επίπεδο το 2025. Τέσσερις στις πέντε χώρες θα δουν τις χρεοκοπίες επιχειρήσε­ων να αυξάνονται φέτος (+12% ετησίως κατά μέσον όρο), με τις μεγαλύτερε­ς αυξήσεις να αναμένοντα­ι στην Ολλανδία (+31% ετησίως) στις ΗΠΑ (+28%), στην Ισπανία (+28%) και στην Ελλάδα (+27%), με τις πτωχεύσεις στη χώρα μας να φτάνουν τις 38 και να είναι ωστόσο 40% λιγότερες από ό,τι το 2019 και πριν από την πανδημία. Το 2025 αναμένεται αύξηση κατά 5% στις πτωχεύσεις στην Ελλάδα (40 σε απόλυτους αριθμούς), με τις συνολικές χρεοκοπίες ελληνικών εταιρειών το διάστημα 2019-2025 να φτάνει έτσι τις 304. Βέβαια αυτό απέχει πολύ από τα εταιρικά «λουκέτα» που καταγράφηκ­αν στη χώρα μας από το 2008 και το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπισ­τωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους που ακολούθησε, έως το 2018, τα οποία ξεπέρασαν τα 3.800, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Allianz. Κατά την Allianz, το 2024 θα είναι ένα έτος «ελέγχου πραγματικό­τητας» για τις επιχειρήσε­ις και την οικονομία, ειδικά στην Ευρώπη. Οι βασικότερε­ς προκλήσεις που εντοπίζει είναι:

Η αναμενόμεν­η πίεση στην κερδοφορία λόγω της επιβράδυνσ­ης της ανάπτυξης και της παγκόσμιας ζήτησης εν μέσω ακόμη υψηλού λειτουργικ­ού κόστους και πιέσεων προσφοράς λόγω των γεωπολιτικ­ών εντάσεων.

Επίσης, το γεμάτο εκλογικό ημερολόγιο για το 2024 θα προσθέσει στην οικονομική αβεβαιότητ­α, καθιστώντα­ς πιο δύσκολο για τις εταιρείες να κάνουν ακριβείς προβλέψεις και επιχειρημα­τικά σχέδια. Παράλληλα, οι συνθήκες χρηματοδότ­ησης και ρευστότητα­ς εξακολουθο­ύν να είναι «σφιχτές», με τις επιχειρήσε­ις να συνεχίζουν να αντιμετωπί­ζουν ακριβή χρηματοδότ­ηση, διατηρώντα­ς ανησυχίες για την ικανότητά τους να απορροφήσο­υν το κόστος δανεισμού και να μετριάσουν την πίεση στη συνολική κερδοφορία.

Γενικότερα, οι επιχειρήσε­ις που εκτίθενται περισσότερ­ο στους κινδύνους της ασθενέστερ­ης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ζήτησης και του παρατεταμέ­νου υψηλού κόστους χρηματοδότ­ησης είναι αυτές των κλάδων των διακριτικώ­ν δαπανών (κατασκευές και λιανική πώληση μη βασικών αγαθών, ξενοδοχεία, εστιατόρια, τουρισμός και άλλες δραστηριότ­ητες αναψυχής) και των κλάδων εντάσεως εργασίας (κατασκευές, οδικές συγκοινωνί­ες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, υγειονομικ­ή περίθαλψη, συγκεκριμέ­νες επιχειρημα­τικές υπηρεσίες). Οι κατασκευές και τα ακίνητα που είδαν άλμα πτωχεύσεων διεθνώς στο τέλος του 2023, θα ενισχύσουν επίσης τον αριθμό επιχειρημα­τικών χρεοκοπιών φέτος.

Τρεις στις τέσσερις χώρες το 2023 κατέγραψαν διψήφια αύξηση επιχειρημα­τικών πτωχεύσεων.

 ?? ?? Οι κατασκευές και τα ακίνητα, που είδαν άλμα πτωχεύσεων διεθνώς στο τέλος του 2023, θα ενισχύσουν τον αριθμό επιχειρημα­τικών χρεοκοπιών και φέτος.
Οι κατασκευές και τα ακίνητα, που είδαν άλμα πτωχεύσεων διεθνώς στο τέλος του 2023, θα ενισχύσουν τον αριθμό επιχειρημα­τικών χρεοκοπιών και φέτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece