Kathimerini Greek

Εκτη διαδοχική εβδομάδα ανόδου στο Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες τις 1.422,75 μονάδες με πτώση 0,14%

- Της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Επιφυλακτι­κά ξεκίνησε ο Μάρτιος για το Χρηματιστή­ριο Αθηνών, έπειτα από το ισχυρό κλείσιμο του Φεβρουαρίο­υ, αλλά και τα σημαντικά κέρδη που καταγράφει από τις αρχές του έτους (+10,02%), τα οποία και το τοποθετούν στην τρίτη θέση διεθνώς μετά τον τουρκικό Bist και τον ιαπωνικό Nikkei.

Ο Μάρτιος ιστορικά τείνει να είναι δύσκολος μήνας, ωστόσο φέτος ήδη από το ξεκίνημά του έχει ένα πολύ σημαντικό νέο δεδομένο για την αγορά, που δεν είναι άλλο από το placement της Τράπεζας Πειραιώς. Οι επενδυτές συνεπώς

Τα κέρδη 10,02% που καταγράφει από τις αρχές του έτους, τοποθετούν το ελληνικό χρηματιστή­ριο στην τρίτη θέση διεθνώς.

κινήθηκαν την Παρασκευή εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσε­ων πριν από την έναρξη της διαδικασία­ς τη Δευτέρα.

Ετσι, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.422,75 μονάδες με πτώση 0,14%, ενώ ο τζίρος διαμορφώθη­κε στα 89,3 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε κατά 0,25% στις 3.454,66 μονάδες, με κέρδη 0,59% έκλεισε η μεσαία κεφαλαιοπο­ίηση στις 2.435,84 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε πτώση 0,71% στις 1.238,76 μονάδες. Στο σύνολο των blue chips, με κέρδη 3,38% ξεχώρισε η Σαράντης, με άνοδο άνω του 2% έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, Motor Oil και Cenergy, ενώ πάνω από 1% ήταν τα κέρδη σε Βιοχάλκο, Aegean, Quest και ΟΠΑΠ.

Με απώλειες άνω του 2% έκλεισαν Τράπεζα Πειραιώς και HELLENiQ ENERGY, ενώ άνω του 1% πτώση σημείωσαν ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca-Cola και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟ­Ρ.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε στο +0,67% και ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,51%.

Εξι συνεχόμενε­ς ανοδικές εβδομάδες συμπλήρωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα υψηλά 13 ετών, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities. Η αναμονή ενόψει του ποσοστού διάθεσης της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ δεν κόστισε σε μονάδες, ενώ η αγορά βρήκε στηρίγματα στα οικονομικά αποτελέσμα­τα.

«Εισερχόμασ­τε πλέον σε μια άκρως ενδιαφέρου­σα περίοδο, που μπορεί να εκτονώσει τη συσσωρευμέ­νη δυναμική της αγοράς. Εκτός από το κλίμα που φτιάχνουν τα αποτελέσμα­τα και τα μερίσματα, υπάρχουν πλέον αποχρώσες ενδείξεις ότι η κινητικότη­τα στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσε­ων θα ενταθεί στο κοντινό διάστημα», προσθέτει ο αναλυτής.

 ?? ?? Η διατήρηση ισχυρής ζήτησης και το ενδεχόμενο σημαντικής χαλάρωσης των χρηματoοικ­ονομικών συνθηκών (καθώς οι επενδυτές προεξοφλού­ν χαμηλότερα επιτόκια) αποτελούν δύο βασικούς παράγοντες που ανησυχούν τη Fed για ενδεχόμενη ανακοπή της αποκλιμάκω­σης του πληθωρισμο­ύ.
Η διατήρηση ισχυρής ζήτησης και το ενδεχόμενο σημαντικής χαλάρωσης των χρηματoοικ­ονομικών συνθηκών (καθώς οι επενδυτές προεξοφλού­ν χαμηλότερα επιτόκια) αποτελούν δύο βασικούς παράγοντες που ανησυχούν τη Fed για ενδεχόμενη ανακοπή της αποκλιμάκω­σης του πληθωρισμο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece