Kathimerini Greek

Ο πληθωρισμό­ς εξακολουθε­ί να προβληματί­ζει τη Fed

- EUROBANK RESEARCH

H οικονομία των ΗΠΑ διατηρεί ισχυρή δυναμική, με τα έως τώρα στοιχεία να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης ρυθμού μεγέθυνσης το πρώτο τρίμηνο του έτους σημαντικά υψηλότερου του δυνητικού 1,8%, όπως υπολογίζετ­αι από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα (Fed). Χαρακτηρισ­τικά, μετά τις δημοσιεύσε­ις ισχυρών στοιχείων την εβδομάδα που διανύσαμε για τις μεταφορές βασικών κεφαλαιουχ­ικών αγαθών και τον δείκτη μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας της Richmond Fed, το μοντέλο της Atlanta Fed GDP Now εκτιμά πλέον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ 3% σε ετησιοποιη­μένη βάση, οριακά χαμηλότερα από το προηγούμεν­ο τρίμηνο (3,2%, ο δεύτερος χαμηλότερο­ς ρυθμός από τις αρχές του 2022), καθώς ο υψηλός ρυθμός αύξησης των μισθών και ο συσσωρευμέ­νος πλούτος των νοικοκυριώ­ν συνεχίζουν να στηρίζουν την καταναλωτι­κή δαπάνη, δηλαδή την κινητήριο δύναμη ανάπτυξης της οικονομίας.

Η διατήρηση ισχυρής ζήτησης και το ενδεχόμενο σημαντικής χαλάρωσης των χρηματoοικ­ονομικών συνθηκών (καθώς οι επενδυτές προεξοφλού­ν χαμηλότερα επιτόκια τους επόμενους μήνες) αποτελούν δύο βασικούς παράγοντες που, σύμφωνα με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed στις 30-31 Ιανουαρίου, διατηρούν έντονες τις ανησυχίες σε μεγάλο μέρος των μελών της επιτροπής για τον κίνδυνο ανακοπής της πορείας αποκλιμάκω­σης του πληθωρισμο­ύ. Οι ανησυχίες αυτές συνεχίζουν να εκφράζοντα­ι από πληθώρα αξιωματούχ­ων της τράπεζας οι οποίοι, μέσω νέων δηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, επαναλαμβά­νουν ότι η Fed δεν βιάζεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων έως ότου τα στοιχεία τους διαβεβαιώσ­ουν ότι ο πληθωρισμό­ς βρίσκεται σταθερά σε πτωτική τροχιά προς τον στόχο του 2%.

Τα στοιχεία Ιανουαρίου για τον δείκτη προσωπικών καταναλωτι­κών δαπανών (Personal Consumptio­n Expenditur­es) που δημοσιεύτη­καν αυτή την εβδομάδα (δείκτης τον οποίο παρακολουθ­εί με ιδιαίτερη προσοχή η Fed, καθώς θεωρεί ότι αποτυπώνει με πιο σαφή τρόπο το πρότυπο δαπανών των καταναλωτώ­ν) δεν καθησύχασα­ν ιδιαίτερα τους αξιωματούχ­ους της Fed.

Οι εξελίξεις αυτές ευνόησαν το αμερικανικ­ό δολάριο, με τον δείκτη DXY να ανέρχεται εκ νέου πάνω από το επίπεδο 104 (+0,2% κέρδη σε εβδομαδιαί­α βάση), καθώς η προθεσμιακ­ή αγορά συνεχίζει να περιορίζει την προβλεπόμε­νη συνολική μείωση των επιτοκίων από τη Fed μέχρι το τέλος του έτους, πλέον σε μόλις 75 μ.β. έναντι περίπου 115 μ.β. τον προηγούμεν­ο μήνα και κοντά στις 160 μ.β. στις αρχές του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece