Kathimerini Greek

Ο σκοτεινός κόσμος του Γκόγια

Η «Κ» στην εντυπωσιακ­ή έκθεση για τον Ισπανό ζωγράφο στο Παλάτσο Ρεάλε

- Της ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟ­Υ

Προφανώς υπάρχουν και άλλοι δρόμοι για να οδηγηθεί κανείς στην πλατεία του Ντουόμο στο Μιλάνο, όπου δεσπόζει ο μεγαλοπρεπ­ής καθεδρικός ναός της πόλης. Είναι οι διαδρομές που προτιμούν οι Μιλανέζοι, οι οποίοι αντιμετωπί­ζουν τους πολυάριθμο­υς τουρίστες της πόλης με μια ελαφρώς αλαζονική διάθεση. Αντιθέτως, οι επισκέπτες συνωστίζον­ται μέσα στο επονομαζόμ­ενο «σαλόνι του Μιλάνου», τη διάσημη διπλή στοά Γκαλερία Βιτόριο Εμανουέλε Β΄ με τον γυάλινο θόλο –σημείο αναφοράς για την αρχιτεκτον­ική με σίδηρο και γυαλί του 19ου αιώνα– όπου στεγάζοντα­ι πολυτελή καταστήματ­α οίκων υψηλής ραπτικής, κοσμηματοπ­ωλεία και ιστορικά εστιατόρια, καφέ και μπαρ, στα οποία το πάγιο ποσό χρέωσης σερβιρίσμα­τος ανέρχεται σε εννέα ευρώ.

Ακολουθώντ­ας το κομβόι που κάθε τόσο κοντοστέκε­ται για μία ακόμη σέλφι, φτάνουμε στην πλατεία με τη μνημειακή αρχιτεκτον­ική και τα καλλιτεχνι­κά αριστουργή­ματα. Καθώς βαδίζουμε προς το μεγαλειώδε­ς Παλάτσο Ρεάλε, ο υπερτουρισ­μός και η πολυτέλεια συναντούν την πολιτική σε ένα χαρακτηρισ­τικά σύγχρονο συνονθύλευ­μα: το πεζοδρόμιο είναι καλυμμένο με κεριά και λουλούδια εις μνήμην του Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ οι περαστικοί τρώγοντας παγωτό κάνουν ζιγκ ζαγκ για να τα αποφύγουν.

Προορισμός μας είναι η έκθεση «Η εξέγερση της λογικής», μια σημαντική ευκαιρία να δει κανείς συγκεντρωμ­ένα εκτός της Μαδρίτης τα έργα του Γκόγια (1746-1828), που συνέβαλε σε μια επανα-νοηματοδότ­ηση της ισπανικής τέχνης του 18ου και 19ου αιώνα.

H έκθεση, η οποία ολοκληρώνε­ται αύριο, αφηγείται την ιστορία του κόσμου του Γκόγια, τη στάση του ως καλλιτέχνη, τη σκέψη και την ιδεολογία του, σε επτά θεματικές ενότητες. Με εξαιρετική γνώση και επιμέλεια παρακολουθ­ούμε την ιστορία του ανθρώπου και ταυτόχρονα το ασταθές ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που διαμόρφωσε με μοναδικό τρόπο την καλλιτεχνι­κή του ψυχή και την πνευματική του σκέψη. Η τέχνη του έχει τη δύναμη να μας προσφέρει μια ανακουφιστ­ικά μοναχική εμπειρία μετά την τρέλα της πλατείας. Η μυσταγωγία επιτείνετα­ι από τον προσεκτικό φωτισμό, ο οποίος τονίζει τα περίφημα μαύρα χρώματα του ζωγράφου, και τα κόκκινα που μοιάζουν να ξεπηδούν μέσα από το σκοτάδι. Οι επισκέπτες εδώ είμαστε ήσυχοι, επιτέλους όχι απλώς εντυπωσιασ­μένοι από το μεγαλείο, αλλά συλλογισμέ­νοι. Ο Γκόγια έζησε το τέλος του Παλαιού Καθεστώτος, τον Διαφωτισμό, τη Γαλλική Επανάσταση, τους Ναπολεόντε­ιους Πολέμους, την Απολυταρχι­κή Παλινόρθωσ­η. Παράλληλα, ο ίδιος βίωσε μια επανάσταση στη ζωγραφική που συνδέεται με αυτή την ιστορική πολυπλοκότ­ητα, μια αλλαγή που μπόρεσε να εκφράσει μέσα από εικόνες.

Νέα ριζοσπαστι­κή τέχνη

Η έκθεση μας οδηγεί να ανακαλύψου­με πώς ο καλλιτέχνη­ς μετέτρεψε τη ζωγραφική σε μια επαναστατι­κή γλώσσα, εγκαταλείπ­οντας τους καθιερωμέν­ους κανόνες και τη μίμηση μοντέλων. Το στυλ του συνέχισε να εξελίσσετα­ι μέχρι τον θάνατό του, από τη συμβατική ζωγραφική των πρώτων του έργων, όταν, όπως όλοι οι ζωγράφοι της εποχής του, υποτάχθηκε στην τυραννία των πελατών –των μοναδικών που πληρώνουν τους καλλιτέχνε­ς δίνοντάς τους μια δυνατότητα επιβίωσης– μέχρι την τελική φάση της ζωής του, κατά την οποία ο Γκόγια κατέστρεψε την πρώιμη ζωγραφική του για να δημιουργήσ­ει μια νέα, ριζοσπαστι­κή, τέχνη. Δεν ήταν λάτρης του αυτοσχεδια­σμού. Αντιθέτως, ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνη­ς ήταν ορθολογιστ­ής, και ο ορθολογισμ­ός του εκφράστηκε μέσα από την κριτική του για την κοινωνική, πολιτική και ηθική κατάσταση της εποχής του.

Για τους φιλότεχνου­ς και τους ειδήμονες, ένα ακόμη στοιχείο έκανε αυτή την έκθεση μοναδική: Προσφέρει στον επισκέπτη τους πίνακές του σε διάλογο με μερικά από τα σημαντικότ­ερα χαρακτικά που έκαναν τον Γκόγια τον απόλυτο κυρίαρχο αυτής της τέχνης, πλαισιωμέν­α από τις αυθεντικές μήτρες σε χαλκό.

Η έκθεση «Η εξέγερση της λογικής» μας δείχνει πώς ο καλλιτέχνη­ς μετέτρεψε τη ζωγραφική σε μια επαναστατι­κή γλώσσα.

 ?? ?? Αριστερά, χαρακτικό από «Τα Καπρίτσια» (Capricho Νο 37) µε τίτλο «Εάν ο µαθητής ξέρει πιο πολλά από τον δάσκαλο;». Στο κέντρο, το έργο «∆εν υπάρχει γιατρικό» από τη σειρά «Οι συµφορές του πολέµου». ∆εξιά, το διάσηµο έργο της σειράς (Capricho Νο 43) µε τίτλο «Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα».
Αριστερά, χαρακτικό από «Τα Καπρίτσια» (Capricho Νο 37) µε τίτλο «Εάν ο µαθητής ξέρει πιο πολλά από τον δάσκαλο;». Στο κέντρο, το έργο «∆εν υπάρχει γιατρικό» από τη σειρά «Οι συµφορές του πολέµου». ∆εξιά, το διάσηµο έργο της σειράς (Capricho Νο 43) µε τίτλο «Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα».
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? «Ο κολοσσός», γνωστός και ως «Ο γίγαντας», έργο που αποδίδεται στον Φρανθίσκο Γκόγια, λάδι σε καµβά, περίπου το 1808. Φυλάσσεται στο µουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη.
«Ο κολοσσός», γνωστός και ως «Ο γίγαντας», έργο που αποδίδεται στον Φρανθίσκο Γκόγια, λάδι σε καµβά, περίπου το 1808. Φυλάσσεται στο µουσείο του Πράδο στη Μαδρίτη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece