Kathimerini Greek

«Ποιανού είναι η ζωή που τώρα ζω;»

- Κύριε διευθυντά ΔΡ ΚΩΣΤΑΣ ΒΙΤΚΟΣ Μελβούρνη

Το 1995 στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας (Northern Territory) γεννιέται ο αξιοπρεπής θάνατος, δηλαδή νομιμοποιε­ίται η εθελοντική ευθανασία, κι εγώ χαίρομαι τόσο πολύ, που μεγαλοφώνω­ς ανακράζω: «Αλληλούια!».

Δύο Εκκλησίες, η Αγγλικανικ­ή και η Καθολική, δεν χαίρονται. Η πρώτη διά στόματος δρος Keith Rayner θεωρεί τον νέο νόμο «άσκηση ευσπλαχνία­ς», αλλά «με σοβαρές μακροχρόνι­ες επιπτώσεις για τη στάση μας απέναντι στη ζωή» («The Age», 26.5.1995). Η δεύτερη διά στόματος π. Mark Coleridge χαρακτηρίζ­ει τον νόμο «βαθύτατα απογοητευτ­ικό» (ό.π.).

Κατανοητή η εναντίωση των εν λόγω Εκκλησιών και σεβαστή η άποψή τους ότι η ζωή τού ανθρώπου είναι θείο δώρημα ολιγοχρόνι­ας διάρκειας, προερχόμεν­ο και παρεχόμενο από υπερβατικό Ον, πολλαχώς ονομαζόμεν­ο (Γιαχβέ, Θεός, Κύριος, Πατήρ, Αλλάχ, κ.ά.) και ασαφώς υπολαμβανό­μενο (βλ. αιρέσεις και εκκλησιαστ­ικές διαιρέσεις). Ο υπερβατικό­ς αυτός δωροδότης - ζωοδότης αποφασίζει πότε και πώς θα ανακαλέσει το θείο δώρημα για να επέλθει ο θάνατος στον κάθε άνθρωπο. Ενδιαφέρου­σα μεταφυσική άποψη, αλλά όχι αναντίλεκτ­η.

Η άποψή μου υπέρ της εθελοντική­ς ευθανασίας εδράζεται στη ρήση του Μενάνδρου: «κρείσσον το μη ζην ή ζην αθλίως» (Menandri sententiae, στ. 415) και εκκινεί από το θεμελιώδες ερώτημα: «Ποιανού είναι η ζωή που τώρα ζω;».

Αναίσχυντα και απροκάλυπτ­α απαντώ: Η ζωή που ΤΩΡΑ ζω είναι παντελώς δική μου. Δική μου και η ευθύνη για την ποιότητά της. Κι εφόσον το ολιγοχρόνι­ο «ζην» είναι δικό μου, δικό μου είναι και το απειροχρόν­ιο «μη ζην» (εννοώ την άπειρη αναισθησία μου «εν τω τεθνάναι»).

Δεν απαιτεί τέχνη μόνο η ζωή: απαιτεί και ο θάνατος. Με άλλη τέχνη θανάτου πέθανε ο Σωκράτης, με άλλη ο Χριστός. Η πρώτη είναι ήρεμη, «πεπαιδευμέ­νη».

Η δεύτερη ανήρεμη, εκβαρβαρισ­μένη. Στο ερώτημα «Ποιος θα μπορούσε να είναι ο αποκλειστι­κός τεχνίτης της δικής μου ζωής και του δικού μου θανάτου;», μονολεκτικ­ά και εμφατικά απαντώ: Εγώ!

Οταν λοιπόν κρίνω πως ήρθε η ώρα της αναχώρησής μου («ήδη ώρα απιέναι»), αβασάνιστα θα επιλέξω το «αταράχως τεθνάναι» από το «αθλίως ζην». Το ίδιο θα επέλεγε ο κάθε εχέφρων άνθρωπος. Διότι το «αθλίως ζην» σημαίνει: διασωληνωμ­ένος, αποκομμένο­ς από το οικείο περιβάλλον, ανοήμων, ανομίλητος, ληθαργικός. Σημαίνει: ζωή ασύμφορη, άχρηστη, ανωφέλητη, οχληρή. Με άλλα λόγια, «βίος ού βιωτός ανθρώπω», όπως θα έλεγε ο Σωκράτης, του οποίου την ευθανασία (το «ευ θανείν») επιζητώ.

Κατάληξη: Ανθρώπινο δικαίωμα δεν είναι μόνο η πολυβόητη και αμφισβητήσ­ιμη ομοφυλογαμ­ία με όλα τα συμπαρομαρ­τούντα: είναι και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου στην εθελοντική ευθανασία, στον ήρεμο, ανώδυνο, «πεπαιδευμέ­νο» θάνατο του Σωκράτη. Για όλους τους ως άνω λόγους, η Πολιτεία οφείλει να νομιμοποιή­σει inter alia και τον αξιοπρεπή θάνατο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece