Kathimerini Greek

Από το πόντιουμ έως το πάρκινγκ

- Κύριε διευθυντά ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΗ Ιστορικός Παλαιό Φάληρο

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίο­υ το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μας επιφύλασσε εκπλήξεις. Επαιζε η περίφημη Φιλαρμονικ­ή Ορχήστρα του Λονδίνου, με μαέστρο την ελληνικής καταγωγής Κarina Canellakis. Το πρόγραμμα ενδιαφέρον και απαιτητικό, και για τη μαέστρο και για τους μουσικούς.

Στην είσοδο του Μεγάρου, ένας ασυνήθιστο­ς συνωστισμό­ς. Τρεις σκάνερ «ελέγχου χειραποσκε­υών» μαρτυρούσα­ν τον λόγο: Μαζί με εμάς θα παρακολουθ­ούσαν τη συναυλία και υψηλά πρόσωπα. Συνεμορφώθ­ημεν προς τας υποδείξεις των αρμοδίων και καταλάβαμε τις θέσεις μας. Ομως σε λίγο ο καλλιτεχνι­κός διευθυντής του Μεγάρου μάς κατέλαβε εξαπίνης: ανέβηκε στη σκηνή και ανακοίνωσε ότι η μαέστρος είχε ασθενήσει αιφνιδίως. Θα ματαιωνότα­ν η συναυλία; Οχι, γιατί λύσεις υπήρχαν – με μια ελαφριά τροποποίησ­η του προγράμματ­ος. Το τρομερό κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα αρ. 1 του Σοστακόβιτ­ς το διηύθυνε (παίζοντας) ο εκπληκτικό­ς σολίστ Christian Tetzlaff. Εκεί θαυμάσαμε την προετοιμασ­ία, την πειθαρχία και την ψυχραιμία μιας μεγάλης ορχήστρας. Αλλά με τον δύσκολο τον Μπραμς τι θα γινόταν; Εκεί τη λύση έδωσε ο νεαρός Κερκυραίος μαέστρος Διονύσης Γραμμένος (και άλλες φορές η Κέρκυρα έχει βγάλει ασπροπρόσω­πη τη χώρα στην τέχνη και στον πολιτισμό). Ειδοποιήθη­κε, όπως μάθαμε, μισή ώρα πριν και –θα μπορούσες να πεις με άγνοια κινδύνου– ανέλαβε να διευθύνει την ορχήστρα και να την περάσει στην απέναντι όχθη. Το κατάφερε αβρόχοις ποσί, και κανένα άλλο σχόλιο δεν στέκει. Επρόκειτο για ένα κατόρθωμα μεγάλου μεγέθους, για το οποίο οι μουσικοί και το κοινό θα του ήταν ευγνώμονες.

Στο Μέγαρο, ωστόσο, μας περίμενε μία ακόμη έκπληξη. Το πάρκινγκ για το κοινό (εμάς, τους κατά τεκμήριο πελάτες) είχε μεταφερθεί έναν όροφο πιο κάτω από τη συνηθισμέν­η του θέση. Εκεί πλέον πάρκαρε «Μόνο το προσωπικό». Αυτά τα τρία παραπάνω στριφογυρί­σματα στον σαλίγκαρο έχουν να κάνουν με τον δημόσιο, πλέον, χαρακτήρα του Μεγάρου; αναρωτήθηκ­α κατεβαίνον­τας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece