Kathimerini Greek

Μια διαφορετικ­ή παρουσίαση των ειδήσεων από τη Σία Κοσιώνη

- Επιμέλεια: Μαργαριτα Πουρναρα athinaika@kathimerin­i.gr

Το λέει ο στίχος του πολυαγαπημ­ένου Νιόνιου: «Δεν ξέρω τι να παίξω στα παιδιά». Μήπως όμως δεν ξέρουμε και τι να τους πούμε για τα σοβαρά θέματα της ζωής μας; Πώς μιλάς σε πεντάχρονα για τις ειδήσεις και την αξία της ενημέρωσης σε μια εποχή που ο ναρκισσισμ­ός των social media στρέφει μικρούς και μεγάλους σε τροχιά γύρω από τον εαυτό τους; Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατία­ς Κατερίνας Σακελλαροπ­ούλου, του Παναγιώτη Πικραμμένο­υ και πλήθος κόσμου, η Σία Κοσιώνη παρουσίασε το πρώτο της βιβλίο για παιδιά, «Μια άλλη ιστορία» (εκδόσεις LeBee), στην κατάμεστη αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» στην ΕΣΗΕΑ, την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίο­υ. Η συνάδελφος μπήκε στη συγγραφή με έναυσμα προσωπικό: χρειάστηκε να μιλήσει στον ίδιο της τον γιο πέρυσι που πήγαινε στο νηπιαγωγεί­ο αλλά και στους συμμαθητές του για τη δουλειά της, τα καθημερινά της καθήκοντα και κυρίως για το τι είναι οι ειδήσεις.

«Μέσα στο βιβλίο, που είναι μια εκπληκτική ιστορία για παιδιά, εγώ βρήκα και μια ιστορία που είναι για δημοσιογρά­φους», ανέφερε ο Παύλος Τσίμας, ο οποίος και συντόνισε την εκδήλωση. Είναι μια ευκαιρία «για να ξανασκεφτο­ύμε τον εαυτό μας, αυτό που κάνουμε, πώς το κάνουμε, γιατί το κάνουμε, πότε το κάνουμε καλά και πότε όχι». Ο Διονύσης Σαββόπουλο­ς, αφού θυμήθηκε την περίοδο κατά την οποία υπηρέτησε τη δημοσιογρα­φία ως ελεύθερος ρεπόρτερ σε ένα βραχύβιο φύλλο του Κίτσου Τεγόπουλου το 1963, τόνισε στο μαγνητοσκο­πημένο μήνυμά του: «Εγώ αγαπώ ιδιαιτέρως τις ιστορίες για παιδιά που είναι με δράκους, με νεράιδες,

με μια αιχμάλωτη αρχοντοπού­λα, με πρίγκιπες, διότι αυτοί οι αρχετυπικο­ί ήρωες μας βοηθάνε να διακρίνουμ­ε την εκάστοτε πραγματικό­τητα. Η ιστορία της Σίας Κοσιώνη είναι μια ιστορία διαφορετικ­ή, διδακτική, κάνει για τα σχολεία. Πάνω από όλα, όμως, εκφράζει την πίστη της σε μια δημοσιογρα­φία με σεβασμό, με επίπεδο, με αλληλεγγύη».

Η καθηγήτρια πανεπιστημ­ίου

Μαρία Ευθυμίου, με τη σειρά της, στάθηκε στα τρία σημεία που την κέρδισαν στο βιβλίο. Πρώτον, στην ειλικρινή και καθαρή προσπάθεια να πείσει τα νέα παιδιά να ακολουθήσο­υν το επάγγελμα του δημοσιογρά­φου. Δεύτερον, στην εικονογράφ­ηση της Λιάνας Δενεζάκη και, τρίτον, στην προβολή μέσα από το παραμύθι τής αξίας της ατομικής ευθύνης. Παίρνοντας τη σκυτάλη η Μαρία Ναυπλιώτου,

που διάβασε ένα απόσπασμα του βιβλίου, ανέφερε πως «δίνει πολύ κατανοητά την αφηρημένη έννοια της είδησης. Είναι καθήκον μας ως κοινωνία να τα βοηθάμε τα παιδιά να κατανοήσου­ν αυτά τα δύσκολα πράγματα».

Η Σία Κοσιώνη, από την πλευρά της, τόνισε το μήνυμα που προσδοκά να εκπέμψει αυτό το βιβλίο: «Αυτό που προτείνω είναι σταδιακά να διδάξουμε

στα παιδιά μας την αξία τού να είναι ενημερωμέν­α. Να τα εμβαπτίσου­με στη διαδικασία της ενημέρωσης. Γιατί; Ωστε να μάθουν να νοιάζονται, να διδαχθούν την ενσυναίσθη­ση, την αλληλεγγύη, τον αλληλοσεβα­σμό, την αλληλοκατα­νόηση και την ανεκτικότη­τα για οτιδήποτε διαφορετικ­ό που συχνά μας τρομάζει». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι απαραίτητο αν θέλουμε να φτιάξουμε ανθρώπους που ξέρουν πού πατούν και πού πηγαίνουν, αν θέλουμε τα παιδιά μας να ενδιαφέρον­ται για το τι συμβαίνει δίπλα τους, να μάθουν να ξεχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα, αφού είναι αυτή η γενιά που θα ζήσει στην εποχή του deep fake. Ετσι θα γίνουν ενεργοί πολίτες, που να συμμετέχου­ν, να αναλαμβάνο­υν τις ευθύνες τους απέναντι στην κοινωνία και να αποφασίζου­ν για τους εαυτούς, χωρίς να επιτρέπουν σε άλλους να αποφασίζου­ν για αυτούς».

Ο εκδότης Γιώργος Δ. Λεμπέσης ολοκλήρωσε την παρουσίαση λέγοντας πως το βιβλίο δίνει την ευκαιρία σε γονείς και εκπαιδευτι­κούς να μιλήσουν για ένα επάγγελμα που πολλές φορές καθορίζει τις εξελίξεις αλλά και την κοινή γνώμη. Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλε­ία.

 ?? ?? 1 1. Η ΠτΔ (δεξιά) με το ζεύγος Πικραμμένο­υ. 2. Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, και Ντόρα Μπακογιάνν­η. 3. Γ. Λεμπέσης, Π. Τσίμας, Σία Κοσιώνη, Μαρία Ευθυμίου, Μαρία Ναυπλιώτου. 4. Το παιδικό βιβλίο «Μια άλλη ιστορία», που έγραψε η Σία Κοσιώνη.
1 1. Η ΠτΔ (δεξιά) με το ζεύγος Πικραμμένο­υ. 2. Μαρία Αντωνιάδου, πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, και Ντόρα Μπακογιάνν­η. 3. Γ. Λεμπέσης, Π. Τσίμας, Σία Κοσιώνη, Μαρία Ευθυμίου, Μαρία Ναυπλιώτου. 4. Το παιδικό βιβλίο «Μια άλλη ιστορία», που έγραψε η Σία Κοσιώνη.
 ?? ?? 3
3
 ?? ?? 4
4
 ?? ?? 2
2

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece