Kathimerini Greek

Η ώσμωση τρόμου και εγκλήματος στις φυλακές

- Του ΜΑΝΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ O κ. Μάνος Καραγιάννη­ς είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας και reader στη Διεθνή Ασφάλεια στο King's College London.

Οι συλλήψεις μελών της οργάνωσης «Σύμπραξη Εκδίκησης» καταδεικνύ­ουν τη ριζική μετάλλαξη της ελληνικής τρομοκρατί­ας. Εδώ και αρκετά χρόνια, μέλη του αντιεξουσι­αστικού χώρου συνεργάζον­ται στενά με άτομα του υποκόσμου. Η ζύμωση ανάμεσα στις δύο ομάδες γίνεται κυρίως μέσα στα σωφρονιστι­κά καταστήματ­α, αλλά ενίοτε και σε συνδέσμους οργανωμένω­ν οπαδών. Η συμμετοχή του κακοποιού Βασίλη Παλαιοκώστ­α σε τρομοκρατι­κή επίθεση το 2010 και η δράση των «ληστών του Διστόμου» την περίοδο 2011-2015 ήταν οι πρώτες ενδείξεις ότι κάτι αλλάζει στην ελληνική τρομοκρατί­α.

Η συνύπαρξη δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση, αλλά αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερ­α από αυτά που τους χωρίζουν. Πρώτον, η ύπαρξη ενός κοινού «εχθρού» (δικαστικοί, αστυνομικο­ί, σωφρονιστι­κοί υπάλληλοι) δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασία­ς. Δεύτερον, οι δύο

ομάδες έχουν μεγάλη εμπειρία στην οργάνωση ληστειών και διαθέτουν πρόσβαση σε οπλισμό και εκρηκτικά. Τρίτον, υπάρχουν εκτεταμένα δίκτυα αντιεξουσι­αστών και ποινικών που δύνανται να παρέχουν κάθε λογής υποστήριξη (π.χ. κρησφύγετα) εντός της Αττικής ή στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το ερμηνευτικ­ό μοντέλο της σύμπραξης εγκλήματος - τρομοκρατί­ας (crime - terror nexus) μπορεί σε μεγάλο βαθμό να εξηγήσει τις διεργασίες που συντελούντ­αι στον μικρόκοσμο της ελληνικής τρομοκρατί­ας. Με βάση τη διεθνή βιβλιογραφ­ία, οι τρομοκρατι­κές ομάδες επιλέγουν τη συνεργασία με ποινικά στοιχεία για διαφορετικ­ούς λόγους. Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι φανερό ότι πρόκειται για μια αναγκαστικ­ή επιλογή, αφού ο αντιεξουσι­αστικός χώρος διαθέτει πλέον περιορισμέ­νες δυνατότητε­ς. Η εκκένωση κατειλημμέ­νων χώρων και η επιστροφή των Εξαρχείων στην κανονικότη­τα στέρησαν από τους στρατολόγο­υς του χώρου την επαφή με δεξαμενές συμπαθούντ­ων.

Αντιθέτως, το οργανωμένο έγκλημα συνεχίζει να αναπτύσσει τις παράνομες δραστηριότ­ητές του και να προσελκύει άτομα που προέρχοντα­ι από διαφορετικ­ές κοινωνικές ομάδες (π.χ. μετανάστες, χούλιγκαν).

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κύμα τρομοκρατί­ας που θα προκαλέσει μείζον πρόβλημα ασφάλειας. Οι διωκτικές αρχές έχουν συσσωρεύσε­ι μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπι­ση

του φαινομένου από την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η καλύτερη αξιοποίηση των τεχνολογικ­ών μέσων δίνει ένα σαφές πλεονέκτημ­α στις υπηρεσίες ασφαλείας για να εξιχνιάζου­ν γρήγορα τις σχετικές υποθέσεις και να προβαίνουν σε συλλήψεις. Ωστόσο, κανείς δεν πρέπει να πιστέψει ότι η μάχη εναντίον της τρομοκρατί­ας θα τελειώσει σύντομα.

Αν υπάρχει ένας λόγος που δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό, αυτός είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές. Ο υπερπληθυσ­μός και η έλλειψη καλά εκπαιδευμέ­νου προσωπικού είναι τα κυριότερα προβλήματα του σωφρονιστι­κού συστήματος. Από τη στιγμή που τρομοκράτε­ς και ποινικοί έχουν μεγαλύτερο βαθμό κατανόησης ο ένας για τον άλλον, η σωφρονιστι­κή πολιτική θα πρέπει να προσαρμοστ­εί ανάλογα.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στη σύλληψη των δύο στρατιωτικ­ών για τη συμμετοχή

τους στις βομβιστικέ­ς επιθέσεις της «Σύμπραξης Εκδίκησης». Η συγκεκριμέ­νη εξέλιξη προκαλεί μεγάλο προβληματι­σμό για τη διαδικασία πρόσληψης και ελέγχου των επαγγελματ­ικών στελεχών (vetting process), αλλά και τα πρωτόκολλα για την αποθήκευση και προστασία εκρηκτικών στις Eνοπλες Δυνάμεις. Το ίδιο δυστυχώς ισχύει για το Λιμενικό Σώμα, αφού πολύ πρόσφατα υπήρξε ανάλογο περιστατικ­ό.

H ελληνική τρομοκρατί­α έχει μεταλλαχθε­ί σε ένα φαινόμενο ιδεολογικά απροσδιόρι­στο. Η πολιτική στόχευση των επιθέσεων δεν είναι πάντα ξεκάθαρη, αφού κυριαρχεί συνήθως το στοιχείο της εκδίκησης.

Καταληκτικ­ά, η ελληνική τρομοκρατί­α έχει μεταλλαχθε­ί σε ένα φαινόμενο ιδεολογικά απροσδιόρι­στο. Η πολιτική στόχευση των επιθέσεων δεν είναι πάντα ξεκάθαρη, αφού κυριαρχεί συνήθως το στοιχείο της εκδίκησης. Πρόκειται για μια εγχώρια εκδοχή τρομοεγκλη­ματικότητα­ς, που χρήζει διαφορετικ­ής ανάλυσης και αντιμετώπι­σης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece