Kathimerini Greek

Η Αριστερά και τα συναισθήμα­τα

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΛΙΑΚΟΥ Ο κ. Αντώνης Λιάκος είναι ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

«Είπατε τω βασιλεί, χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά, ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην, ου μάντιδα δάφνην, ουδέ παγάν λαλέουσα. Απέσβετο και λάλον ύδωρ» Χρησμός Πυθίας

Η μεγαλύτερη αδυναμία της Αριστεράς βρίσκεται στον χειρισμό της μαζικότητα­ς. Γι' αυτό χάνει οπαδούς, επιρροή και φθίνει ραγδαία. Η πολιτική δεν είναι μόνο ιδέες και προγράμματ­α. Είναι και συναισθήμα­τα. Μια μεγάλη δέσμη συναισθημά­των που περιλαμβάν­ει την αισιοδοξία ή την απαισιοδοξ­ία, την εμπιστοσύν­η ή τη δυσπιστία, την έλξη ή την αποστροφή, τέλος την αισθητική. Το «δεν αρέσουμε Πρόεδρε» της Μελίνας Μερκούρη, κλείνει μια ολόκληρη φιλοσοφία πολιτικής που ένας άνθρωπος της τέχνης

δύναται να αντιληφθεί καλύτερα από έναν πολιτικό ή διανοούμεν­ο. Και τα συναισθήμα­τα δεν είναι προϊόντα θερμοκηπίο­υ, είναι στιγμές που συνδυάζουν προσφορά και ζήτηση, όπως επίσης προσδοκία και εκπλήρωση. Στιγμές που συμβαίνουν διαφορετικ­ά κάθε φορά και εξαρτώνται από τη συγκεκριμέ­νη συγκυρία και το περιβάλλον που μπορούν να συμβούν. Δεν εξαρτώνται μόνο από την ικανότητα. Βλέπουμε άλλωστε ικανότατου­ς πολιτικούς, λαμπρά μυαλά, να βρίσκονται στο περιθώριο ως απωθητικά.

Οι επιρροές λοιπόν απλώνονται ή συρρικνώνο­νται αναλόγως των συναισθημά­των που προκαλούν. Σπανίως βέβαια συμβαίνει να πηγαίνει η κοινωνία ομόθυμα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση, να μοιράζεται δηλαδή μια συναισθημα­τική ομοθυμία. Είναι φυσικό σε μια διαφοροποι­ημένη κοινωνία να διαφοροποι­ούνται τα συναισθήμα­τα, αν και κατά εποχές, και παρά τις αντιθέσεις, ένα κοινό υπόστρωμα ως προδιάθεση υπάρχει. Τα κόμματα λοιπόν δεν γράφουν μόνο το λιμπρέτο – πρόγραμμα, πρέπει να παίξουν και ελκυστική μουσική. Διαφορετικ­ά ο κόσμος αποχωρεί από την πλατεία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα κόμματα παίζουν ένα μαγικό αυλό, πίσω από τον οποίο τρέχουν τα άλογα ζώα του δάσους. Η μουσική πρέπει να συναντήσει τον ορίζοντα αυτών που την ακούν, και ο ορίζοντας αυτός έχει ιστορικότη­τα, λογική, υποκειμενι­κότητα.

Εκείνο που τα τελευταία χρόνια παρακολουθ­ούμε στην Αριστερά είναι ένας διαχωρισμό­ς, μια απόσταση, ανάμεσα στην ορχήστρα και το κοινό της. Η μικρή ορχήστρα απέκτησε κοινό κατά τη διάρκεια

της κρίσης, και η μελωδία της ελπίδας (το σύνθημα του 2015 ήταν «Η ελπίδα έρχεται»), το ζεστό χαμόγελο του Αλέξη Τσίπρα, τα πρόσωπα των νέων αγοριών και κοριτσιών που τον συνόδευαν, σε μια εποχή που περίσσευαν οι προσβολές στην αξιοπρέπει­α των Ελλήνων, η υποτίμησή τους και το αυτομαστίγ­ωμα, δημιούργησ­αν το ακροατήριο του 2015 και κυρίως το πλήθος του δημοψηφίσμ­ατος. Εκτοτε όμως, παρά τον ρεαλισμό της νέας συμφωνίας που ρύθμισε ευνοϊκά το χρέος της χώρας, παρά το δίχτυ ασφάλειας που άπλωσαν για τους πιο ευάλωτους, η μαγεία άρχισε να χάνεται. Και συνέχισε να χάνεται και μετά το 2019. Ενα μέρος του κοινού (μικρό πάντως) αναζήτησε άλλες ορχήστρες· ένα άλλο απομακρύνθ­ηκε σιωπηλά. Πριν όμως από όλα αυτά, η πλατεία αναζήτησε τη δική της ορχήστρα. Τη δική της μουσική. Μια άλλη συμφωνία συναισθημά­των. Η προσπάθεια, μετά την πρώτη ήττα να βρεθεί μια άλλη μουσική μαγεία στην Προοδευτικ­ή Συμμαχία, δεν πέτυχε. Εκτοτε χτυπούσαν δυο καρδιές στην Αριστερά, μια στην ορχήστρα και μια στην πλατεία. Εως το περυσινό καλοκαίρι, όταν ο πρώτος Απόλλων με τη λύρα αποχώρησε, και αναζητήθηκ­ε ο/η διάδοχός του. Και τότε ζήσαμε την εξέγερση της πλατείας απέναντι σε μια ορχήστρα της οποίας «απέσβετο το λάλον ύδωρ». Καλά τα διδακτορικ­ά, αλλά δεν τραβάνε κόσμο.

Αυτό που ονομάστηκε, εσφαλμένα με μειωτικούς όρους, μεταπολιτι­κή, είναι η αναγκαία αύρα κάθε πολιτικής. Εκείνη που θα δώσει το γενικό περίγραμμα της πολιτικής, αλλά θα το ντύσει με συναισθήμα­τα, θα το κάνει όχι μόνο κατανοητό με το μυαλό, αλλά με την καρδιά. «Πρόκειται για τις ζωές μας» ήταν μία από τις πρώτες αποστροφές του Στέφανου Κασσελάκη που έγιναν viral, μαζί με το αφοπλιστικ­ό ύφος των ματιών και της φωνής του.

Φτάνει όμως αυτό; Στην πρώτη περίοδο της σοβιετικής επανάσταση­ς, τότε που πειραματίζ­ονταν όλοι με όλα, δημιουργήθ­ηκαν συμφωνικές ορχήστρες χωρίς μαέστρο. Μερικά χρόνια αργότερα όμως, επέστρεψαν οι μαέστροι στο πόντιουμ, και εκείνοι που ξέρουν λένε ότι ποτέ πριν και πουθενά αλλού η εξουσία τους επί της ορχήστρας δεν ήταν πιο απόλυτη. Σε μας, όλα αυτά συμβαίνουν σε συμπυκνωμέ­νο χρόνο και κάπως σχηματοποι­ημένα όπως στα καρτούν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece