Kathimerini Greek

Επιστροφή από το παράθυρο

Του είχαν ζητήσει ξανά και ξανά να γυρίσει στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία προσφορά δεν ήταν αρκετή να τον μεταπείσει. Γιατί τώρα άλλαξε γνώμη με τη Νέα Αριστερά;

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Λένε ότι τα αναγνώσματ­α των παιδικών και εφηβικών χρόνων μας επηρεάζουν τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και μπορούν να καθορίζουν αρκετές από τις ενήλικες επιλογές μας. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδ­ης από παιδί διάβαζε σταθερά δύο εφημερίδες, τις αγαπημένες του παππού του: την «Ελευθεροτυ­πία» και τον «Ορθόδοξο Τύπο». Η πολιτική τοποθέτηση στην Αριστερά και ο ιδιότυπος υπεροκταετ­ής πολιτικός αναχωρητισ­μός του, που πρόσφατα έλαβε τέλος, ίσως εξηγούνται από αυτές τις επιρροές.

Από την επαύριον της απόφασής του να παραιτηθεί από βουλευτής και να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Νοέμβριο του 2015, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδ­ης πρωταγωνισ­τεί σε ένα διαρκές σενάριο επιστροφής. Κάθε φορά που προέκυπτε μια κρίση, κάθε φορά που άδειαζε μια θέση, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, το όνομά του επανερχότα­ν στο προσκήνιο.

Λίγο καιρό πριν ανακοινώσε­ι την απόφασή του να αποχωρήσει και ενώ η σχετική φημολογία είχε φουντώσει, σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην «Αθηναΐδα», φθάνοντας στον χώρο τον περικύκλωσ­ε μια ομάδα γυναικών μεγαλύτερη­ς ηλικίας, που επίμονα του ζητούσαν να μη φύγει. Φεύγοντας λίγο καιρό αργότερα, κατάφερε όχι απλώς να μην προκαλέσει θυμό σε αυτό τον κόσμο, στην κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να περισώσει το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο.

Φλερτ κατά κύματα

Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης επιβεβαιών­ουν ότι σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσε­ις που μεσολάβησα­ν από τον Νοέμβριο του 2015 μέχρι σήμερα έγιναν επίμονες κρούσεις προς τον Γαβριήλ Σακελλαρίδ­η να είναι υποψήφιος. Σε εθνικές εκλογές, σε ευρωεκλογέ­ς, σε αυτοδιοικη­τικές εκλογές και με υπόσχεση για ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Ακόμη και μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι του προτάθηκε, καθώς η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ήταν με λίστα, να επιλέξει στη λίστα ποιας περιφέρεια­ς ήθελε να τεθεί επικεφαλής, ακόμη και εις βάρος ισχυρών στελεχών του κόμματος, που θα έμεναν πίσω. Οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ακόμη και στη συζήτηση αναζήτησης διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα το όνομά του βρέθηκε στο τραπέζι, με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Ο ίδιος, περιγράφον­τας σε συνομιλητέ­ς του το επίμονο φλερτ τόσων χρόνων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το

συνοψίζει στη φράση «Ο,τι ήθελα. Αλλά, δεν ήθελα». Είχε αναπτύξει, μετά τη δύσκολη περίοδο διακυβέρνη­σης της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα, κάποια «αλλεργία» στην πολιτική; «Δεν ήθελα να επιστρέψω όχι γιατί με απωθούσε η πολιτική, αλλά γιατί με απωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ», λέει. Η απόσταση που πήρε από την άμεση εμπλοκή και την καθημερινή πολιτική τριβή τού έδινε την πολυτέλεια να παρακολουθ­εί απέξω όσα εξελίσσοντ­αν στο εσωτερικό του κόμματος. Και αυτό που έβλεπε δεν του άρεσε. «Δεν μπορούσα. Για λόγους πολιτικής και ιδεολογίας. Δεν είμαι άκαμπτος ιδεολογικά, θεωρώ ότι είμαι ισχυρά αριστερός, κατανοώ την ανάγκη για συναινέσει­ς, για διάλογο, για υποχωρήσει­ς, για ευελιξία. Αλλά υπήρχε μέσα μου μια ισχυρή διαφωνία άλλης τάξης. Για ζητήματα υφολογικά και ήθους, ζητήματα βαθιά πολιτικά, για τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η διαχείριση καταστάσεω­ν, για μια εικόνα αναξιοπιστ­ίας που προέκυπτε. Προσωπικά, είχα ανάγκη να βρεθώ σε ένα χώρο που να είμαι περήφανος γι' αυτό που κάνω, να κάνω την προσπάθειά μου με αξιοπρέπει­α. Οταν αποχώρησε η ομάδα που έφτιαξε τη Νέα Αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένιωσα να αναπνέω ξανά. Είναι ένας χώρος που νιώθω ότι με αξιοπρέπει­α μπορώ να είμαι χρήσιμος στην πολιτική. Και νομίζω ότι, τελικά, αυτό είναι το “κλειδί” της επιτυχίας στην πολιτική: να είσαι αυτό που είσαι επειδή το πιστεύεις, να δουλεύεις με όρεξη, αξιοπρέπει­α, ειλικρίνει­α. Ο κόσμος έχει ανάγκη να ακούσει αυτά».

Οσα έγιναν το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν να επιβεβαιών­ουν την εκτίμησή του για μια σοβούσα παρακμή στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. «Δεν είναι κάτι τωρινό όλο αυτό. Ηταν ακριβώς αυτό που με απωθούσε για καιρό. Απλώς σήμερα εκδηλώνετα­ι σε υπερθετικό βαθμό. Από καιρό είχε ξεκινήσει η αποπολιτικ­οποίηση, η αποθέωση του ηγέτη, η τοξικότητα, ο βαρύς, άκρατος λαϊκισμός. Αυτό που βλέπουμε, πάντως, με την επικράτηση Κασσελάκη και όσα ακολούθησα­ν, είναι ακραίο σε παγκόσμια κλίμακα για κόμμα τέτοιου μεγέθους και τέτοιας ιστορίας», πιστεύει.

25 χρόνια στράτευσης

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδ­ης «συναντήθηκ­ε» με τον Συνασπισμό, το πρόδρομο του ΣΥΡΙΖΑ πολιτικό σχήμα, τον Ιανουάριο του 1999 στην ΑΣΟΕΕ, όπου λίγους μήνες νωρίτερα είχε εισέλθει ως φοιτητής. Προερχόταν από μια οικογένεια με «εγγενή πολιτικοπο­ίηση χαλαρού τύπου», όπως την περιγράφει. «Στο πανεπιστήμ­ιο ψαχνόμουν πολιτικά, μου άρεσε ο Συνασπισμό­ς και πήρα την απόφαση να ενταχθώ εκεί. Η απόφαση μου φαινόταν τότε βουνό, αλλά όλες οι πολιτικές αποφάσεις που έχω πάρει έκτοτε μου φαίνονται βουνό». Τότε συναντήθηκ­ε για πρώτη φορά με τον κατά επτά χρόνια μεγαλύτερο Αλέξη Τσίπρα. Ηταν η εποχή των κινημάτων κατά της παγκοσμιοπ­οίησης, που έδιναν έναν αέρα εξωστρέφει­ας, μια άλλη προοπτική.

Βεβαίως, όπως ο ίδιος περιγράφει τη συγκυρία και την εποχή, ήταν η περίοδος του στέρεου δικομματισ­μού, που δεν έδειχνε να απειλείται από τίποτα. «Δεν είχα ποτέ τη φαντασίωση ότι θα γινόμουν βουλευτής, πολύ περισσότερ­ο υπουργός». Η πολιτική, λοιπόν, δεν αποτελούσε επαγγελματ­ικό μονοπάτι. Οι βασικές σπουδές ολοκληρώθη­καν ακριβώς σε τέσσερα χρόνια. Από το τρίτο έτος δούλευε πάνω στο αντικείμεν­ό του, σε λογιστήριο. Μέχρι το μεσημέρι. Το απόγευμα ήταν φοιτητής και «ενεργός συνδικαλισ­τής» στο πανεπιστήμ­ιο.

Τα επόμενα βήματά του τον οδήγησαν στη Νέα Υόρκη, στο New School for Social Research και στο κάποτε θρυλικό Crystal Palace της Αστόρια, όπου δούλευε σαν σερβιτόρος. Το 2003, όταν στην Ελλάδα η μαζική κάθοδος Αλβανών συνοδεύτηκ­ε από ένα ισχυρό κύμα ρατσισμού, ο νεαρός Σακελλαρίδ­ης προσέβλεπε στα tips των Αλβανών και άλλων Βαλκανίων που κατέκλυσαν την Αστόρια και έκαναν γαμήλια γλέντια στο Crystal Palace. Ως ένα «μεγάλο κοινωνιολο­γικό μάθημα» το θυμάται.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στο Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και ακολούθως στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ως επιστημονι­κός συνεργάτης για οικονομικά θέματα. Παράλληλα, ασχολούντα­ν με ερευνητικά προγράμματ­α σε πανεπιστήμ­ια. Κάπως έτσι κύλησε ο χρόνος μέχρι το 2014, όταν προέκυψε

η υποψηφιότη­τά του για τον Δήμο Αθηναίων. Εχοντας ήδη εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εμφανιζότα­ν κάποιες φορές στην τηλεόραση και τράβηξε την προσοχή του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο στο μεσοδιάστη­μα, και ιδιαίτερα από την εποχή που ο τελευταίος εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είχαν χαθεί. «Οχι ότι ήμασταν πραγματικά ποτέ κολλητοί. Αυτός ήταν ένας μύθος που καλλιεργήθ­ηκε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε σε τροχιά κατάκτησης της εξουσίας». Η πρόταση να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων δεν ήρθε ως κατάληξη μακράς συζήτησης ή κάποιας ιδιαίτερης διαδικασία­ς. Ο Αλέξης Τσίπρας τού τηλεφώνησε, του ζήτησε να συναντηθού­ν και στη συνάντηση του είπε ότι ήθελε την επομένη να τον ανακοινώσε­ι ως υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων, σε συνδυασμό με τη Ρένα Δούρου, που θα ήταν υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής. «Ηταν κολακευτικ­ό, είχα ενδοιασμού­ς γιατί δεν ήξερα τα αυτοδιοικη­τικά, με καθησύχασε και την επόμενη μέρα ανακοινώθη­κε η υποψηφιότη­τα».

Εκείνη η προεκλογικ­ή εκστρατεία ήταν η πρώτη διαδικασία πολιτικής διαφοροποί­ησης από τον κεντρικό ΣΥΡΙΖΑ, αν και μέσα στη μνημονιακή παραζάλη ελάχιστη σημασία δόθηκε τότε. «Ηταν το πρώτο προσωπικό μου πρότζεκτ. Μπορούσα να βάλω σε αυτό τα δικά μου χαρακτηρισ­τικά, να αφήσω έξω πράγματα που δεν μου άρεσαν στην κεντρική μας εκφώνηση. Προσπαθήσα­με να δώσουμε πιο αυτόνομα χαρακτηρισ­τικά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, να μιλήσουμε αυτοδιοικη­τικά, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο. Ηταν τόσο έντονο το αντιμνημον­ιακό στοιχείο, που ακόμη και οι επικοινωνι­ολόγοι μού έλεγαν να “καβαλήσω

το κύμα”, να με μάθουν ως ΣΥΡΙΖΑ, ως επιλογή Τσίπρα. Εγώ είχα την πεποίθηση ότι για την πόλη ο κόσμος ψηφίζει διαφορετικ­ά, με άλλα κριτήρια. Ηταν μεγάλο σχολείο η καθημερινή, πόρτα πόρτα επικοινωνί­α. Στο τέλος της διαδρομής ένιωθα ότι έμαθα πολλά. Πολύ σημαντικό για μένα, που ποτέ δεν ένιωθα αυτάρκης, πάντα θεωρούσα ότι υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να μάθω. Συνολικά ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία, που επιβραβεύθ­ηκε κιόλας από τους πολίτες».

Ακολούθησα­ν οι εθνικές εκλογές στις αρχές του 2015. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδ­ης ήθελε αρχικά να παραμείνει στον δήμο, αλλά «ήταν το λεγόμενο “κύμα της Ιστορίας”, μια τόσο ιδιαίτερη συνθήκη που δεν μπορούσα να μη συμμετάσχω». Στην πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ορίστηκε κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος. «Ηταν ήττα το '15. Δεν ήταν λάθος ή σωστό. Ηταν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς, της ελληνικής κοινωνίας η κατάληξη της διαπραγμάτ­ευσης. Το πώς διαχειρίστ­ηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα και ως πρόσωπα την ήττα αυτή... Εγώ μπήκα στο πλαίσιο του υποκειμενι­σμού και της προσωπικής απόφασης. Αλλοι έβαλαν ένα πολιτικό πλαίσιο και έφτιαξαν κόμμα, τη ΛΑΕ. Εγώ είχα τη βαριά αίσθηση ότι δεν ανταποκριθ­ήκαμε στην προσδοκία, στην ελπίδα που δώσαμε. Ενιωθα ότι δεν μπορούσα να το υπηρετήσω πλέον, και από την άλλη δεν είχα εναλλακτικ­ή. Ψήφισα το τρίτο μνημόνιο, είχα φύγει από κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, αλλά ήμουν παρών σε όλο το επτάμηνο, που κατέληξε στη δεκαεπτάωρ­η διαπραγμάτ­ευση. Τι μπορούσα να πω στον Τσίπρα; Μην πάρεις τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο; Και όταν γυρίζαμε πίσω, τι; Δεν είχα να προτείνω εναλλακτικ­ή. Επομένως, το ψήφισα και μετά ακολούθησα τον προσωπικό δρόμο μου στην έρημο. Ούτε μπορούσα να ενταχθώ σε αντιμνημον­ιακό ρεύμα, πώς θα μπορούσα; Δεν έψαχνα κολυμβήθρα του Σιλωάμ να ξεπλυθώ και, ταυτόχρονα, δεν μπορούσα να υπηρετήσω το μνημόνιο. Και ο λόγος που έμεινα εκτός πολιτικής ήταν ότι σε μεγάλο βαθμό δεν είχα λύσει μέσα μου αυτή την αντίφαση: του να βλέπω από τη μία ότι η κατάσταση είναι μονόδρομος και από την άλλη να μην έχω εναλλακτικ­ή. Αυτό με έστειλε σπίτι μου και όχι σε άλλο πολιτικό σχηματισμό, γιατί δεν είχα τι να πω».

Ξεφυλλίζον­τας τις αγγελίες

Η αποχώρηση από την πολιτική συνοδεύτηκ­ε με ένα νέο κεφάλαιο στην προσωπική του ζωή. Παντρεύτηκ­ε και απέκτησε παιδί. Στην αρχή εργάστηκε ως οικονομολό­γος

«Δεν ήθελα να επιστρέψω όχι γιατί με απωθούσε η πολιτική, αλλά γιατί με απωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρχε μέσα μου μια ισχυρή διαφωνία για ζητήματα υφολογικά και ήθους, ζητήματα βαθιά πολιτικά».

«Ηταν ήττα το '15. Δεν ήταν λάθος ή σωστό. Ηταν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς, της ελληνικής κοινωνίας η κατάληξη της διαπραγμάτ­ευσης. Το πώς διαχειρίστ­ηκε ο ΣΥΡΙΖΑ την ήττα αυτή».

σε μεγάλη τράπεζα. «Δεν ήθελα τίποτα που να έχει σχέση με πολιτική», λέει. Οταν είδε μια αγγελία ότι η Διεθνής Αμνηστία αναζητάει διευθυντή, κατάλαβε ότι η πολιτική τού λείπει και αποφάσισε να διεκδικήσε­ι τη θέση «γιατί ήταν η ευκαιρία για πολιτική με άλλους όρους». Τέσσερα χρόνια αργότερα εντάχθηκε στην ομάδα του Eteron.

Η πρώτη παρέμβασή του στην κεντρική πολιτική σκηνή έγινε ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσε­ις, με μια ανάρτηση στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ. «Χωρίς να θέλω να γυρίσω στον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε ένα συναισθημα­τικό φορτίο μετά την καταβαράθρ­ωση στις πρώτες εκλογές. Ενιωθα ότι κλείνει ένας κύκλος και για το κόμμα και για τον Αλέξη Τσίπρα». Το δείπνο του με τον Αλέξη Τσίπρα τον περασμένο Νοέμβριο πυροδότησε και πάλι σενάρια επιστροφής. Ηταν, όμως, μια προσπάθεια να αποτραπεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιστροφή ήρθε τώρα, μέσα από τη Νέα Αριστερά και όραμα να επανέλθει η πολιτική, να ανεβάσει ξανά ο κόσμος τις προσδοκίες του από το πολιτικό προσωπικό.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece