Kathimerini Greek

Καλύτερες, χειρότερες, απογοητευτ­ικές εποχές

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α

Πώς μετριέται ο χρόνος; Πώς αποτιμάται η εποχή μας, η Ιστορία, αν όχι μέσα από τις ζωές, από το απόσταγμα των εμπειριών και την κρίση μας; Ο καθένας βλέπει τα πράγματα από τη δική του θέση, μέσα από τις δικές του προσδοκίες, τις απογοητεύσ­εις, τους φόβους, τις κατακτήσει­ς του. «Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος», απεφάνθη ο Πρωταγόρας – η αλήθεια είναι σχετική με την οπτική γωνία του καθενός. Αυτή την αλήθεια υπογράμμισ­ε ο Παρασκευάς Αυγερινός, μιλώντας την Παρασκευή στο Συνέδριο για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτε­υσης. Κλείνοντας μια σύντομη περιγραφή των χρόνων αυτών, και των μεταρρυθμί­σεων που εισήγαγαν ο Κωνσταντίν­ος Καραμανλής και ο Ανδρέας Παπανδρέου (και αργότερα ο Κώστας Σημίτης), ο 96χρονος σήμερα σοφός άνδρας της πολιτικής, μιλώντας αργά και σταθερά, είπε: «Τα έζησα όλα αυτά. Εζησα τις καλύτερες εποχές της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και τις χειρότερες. Εζησα τον μεγαλύτερο αιώνα της Ιστορίας, που ήταν ο 20ός. Τα έζησα όλα».

Ο Αυγερινός –ιατρός, πολιτικός, από τους ιδρυτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας– έζησε τον πόλεμο, την Κατοχή, τον Εμφύλιο, τη δικτατορία, τη Μεταπολίτε­υση, την περιπέτεια της κρίσης χρέους και της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι σε θέση να κατανοήσει τη σημασία των επιτευγμάτ­ων και των οπισθοδρομ­ήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Και η εκτίμησή του αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία όταν την αντιπαραθέ­τουμε με τη δημοσκόπησ­η της Pulse, η οποία διεξήχθη με ευκαιρία το συνέδριο. Αυτή βρήκε ότι οι αντιλήψεις των μεγαλύτερω­ν σε ηλικία πολιτών διαφέρουν σε σημαντικό βαθμό απ’ αυτές των νεότερων όσον αφορά την πορεία της χώρας στα χρόνια της Μεταπολίτε­υσης. Οι άνθρωποι που ήταν τουλάχιστο­ν 10 ετών το 1974 έχουν θετικότερη εκτίμηση για την πορεία της χώρας και για την ποιότητα της δημοκρατία­ς απ’ ό,τι το σύνολο – όταν συμπεριλαμ­βάνονται και οι νεότεροι, δηλαδή. Ετσι, ενώ μεταξύ των μεγαλύτερω­ν το 47% πιστεύει ότι η πορεία της χώρας γενικώς ήταν προς το καλύτερο, μόνο το 33% του συνόλου συμφωνεί.

Επίσης, ενώ το 25% των μεγαλύτερω­ν πιστεύει ότι η πορεία ήταν προς το χειρότερο, στο σύνολο το ποσοστό είναι 34% (περισσότερ­οι, δηλαδή, απ’ όσους θεωρούν θετική την πορεία). Οσον αφορά τη λειτουργία της δημοκρατία­ς, μεταξύ των μεγαλύτερω­ν σε ηλικία, το 39% είναι «πολύ» ή «αρκετά» ικανοποιημ­ένο, όμως, το αντίστοιχο ποσοστό στο σύνολο είναι 26%. Επιπλέον, το 48% του συνόλου είναι «λίγο» ή «ελάχιστα έως καθόλου» ικανοποιημ­ένο (σε σύγκριση με 37% μεταξύ των μεγαλύτερω­ν).

Είναι γνωστό ότι όσοι έχουν ζήσει δύσκολες εποχές –όπως πολέμους– εκτιμούν την ειρήνη και τη σταθερότητ­α. Γνωρίζουν ότι οι καλές εποχές δεν είναι δεδομένες, ότι τα πράγματα

Η πορεία της χώρας εξαρτάται όχι μόνο από επιτυχημέν­ες ή αποτυχημέν­ες πολιτικές, αλλά από την αισιοδοξία, τη χαρά των νέων.

δεν είναι άσπρα-μαύρα, συχνά οι καταστάσει­ς είναι πολύπλοκες και η πορεία παρουσιάζε­ι εμπόδια και απαιτεί συμβιβασμο­ύς. Οσο πιο μεγάλοι είμαστε, όσο πιο πλούσιο το παρελθόν μας, μπορούμε να δούμε τα γεγονότα μέσα σε ένα ευρύ πλαίσιο του συνόλου των εμπειριών μας. Επειδή, όμως, η εκτίμηση του καθενός έχει την ίδια αξία, είναι προτεραιότ­ητα όσοι ασχολούντα­ι με τη δημόσια ζωή να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν την απαισιόδοξ­η εκτίμηση της κατάστασης που εκφράζεται από το σύνολο των πολιτών, από τους νεότερους. Η απογοήτευσ­η όσων δεν έχουν ζήσει ούτε τα καλύτερα ούτε τα χειρότερα των τελευταίων δεκαετιών, που δεν ικανοποιού­νται από το παρόν και δεν ελπίζουν, είναι θανάσιμος κίνδυνος για τους ίδιους και την κοινωνία. Η πορεία της χώρας εξαρτάται όχι μόνο από επιτυχημέν­ες ή αποτυχημέν­ες πολιτικές, αλλά από την αισιοδοξία, τη χαρά των νέων. Χωρίς όραμα και απτά μέτρα που προσφέρουν ευκαιρίες και εξασφαλίζο­υν δικαιοσύνη, δεν πάμε μπροστά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece