Kathimerini Greek

Η μυστική σύσκεψη Τσίπρα

- Του ΣΤΑΥΡΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟ­Υ

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα, λίγο πριν από την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε και εξακολουθε­ί να προκαλεί πολλές συζητήσεις, καθώς επρόκειτο για την πρώτη πολιτική παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργ­ού μετά οκτώ μήνες. Το ερώτημα γιατί αποφάσισε ο πρώην πρόεδρος να παρέμβει στο παρά πέντε του συνεδρίου εξακολουθε­ί να αιωρείται. Οι πληροφορίε­ς της στήλης λένε πως ένας βασικότατο­ς λόγος που κινητοποίη­σε τον Αλέξη Τσίπρα, πλην της πολύ κακής εσωκομματι­κής κατάστασης, ήταν το ερωτηματολ­όγιο του Στέφανου Κασσελάκη, που μιλούσε ακόμη και για αλλαγή ονόματος του κόμματος, θεωρώντας υποχρέωσή του να μιλήσει. Πριν γίνει μάλιστα αυτό, οι πληροφορίε­ς λένε ότι συγκάλεσε σύσκεψη όπου, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι κ. Αλέκος Φλαμπουράρ­ης, Θανάσης Καρτερός και Μιχάλης Καλογήρου, ώστε να συζητήσουν το θέμα και το περιεχόμεν­ο της παρέμβασης. Τελικά, το αποτέλεσμα δεν ήταν το αναμενόμεν­ο, αφού πολλοί τον κατέκριναν λέγοντας ότι ήταν λάθος και ο χρόνος και ο τρόπος που έγινε η παρέμβαση, ενώ το ίδιο το συνέδριο απέρριψε την πρόταση, οδηγώντας τον τέως πρόεδρο του κόμματος σε μια ανέλπιστη εσωκομματι­κή ήττα. Η κριτική, ωστόσο, είναι πρώιμη, καθώς εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν είναι κατώτερο του αναμενομέν­ου, τότε η παρέμβαση Τσίπρα θα έχει δικαιωθεί από τα ίδια τα γεγονότα.

Συνέδριο χαμένων

Οσοι πάντως μίλησαν για «ήττα Τσίπρα» μάλλον πρέπει να δουν πιο καθαρά τι συνέβη στο συνέδριο του κόμματος. Οπως έλεγε παλιά καραβάνα του, επρόκειτο για το πρώτο συνέδριο παγκοσμίως χωρίς κανέναν νικητή. Και εξηγούσε: Ο μεν πρόεδρος του κόμματος δεν εξασφάλισε, όπως ήθελε, «λευκή επιταγή», δηλαδή την προεδρία έως τις εθνικές εκλογές, η δε εσωκομματι­κή αντιπολίτε­υση έδειξε ότι δεν έχει την ισχύ που ίσως νόμιζε ότι έχει, μια και είναι σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο εσωκομματι­κών συσχετισμώ­ν είναι πλέον ένα «κόμμα Κασσελάκη».

Μια ζαριά

Το αποτέλεσμα που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογέ­ς είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς

πολλοί το χαρακτηρίζ­ουν «μια ζαριά». Εάν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει να είναι δεύτερο κόμμα με διαφορά από το τρίτο, τότε ο στόχος θα έχει επιτευχθεί, καθώς το δίπολο θα έχει διαμορφωθε­ί. Αν όμως η διαφορά είναι μικρή, τότε πολλοί προβλέπουν έναρξη εσωκομματι­κής εσωστρέφει­ας και στο ΠΑΣΟΚ.

Ολα ανοιχτά

Οσον αφορά τη Νάντια Γιαννακοπο­ύλου, η οποία ανακοίνωσε πως θα υπερψηφίσε­ι τον νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμ­ια, στη Χαρ. Τρικούπη κρατούν στάση αναμονής για να δουν πώς θα τοποθετηθε­ί και στην Κοινοβουλε­υτική Ομάδα της ερχόμενης Δευτέρας. Αρμόδιες πηγές λένε ότι «όλα είναι ανοιχτά» όσον αφορά την αντίδραση του κόμματος, ρίχνοντας το μπαλάκι στην ίδια και στις τελικές αποφάσεις που θα πάρει για τη στάση της.

Εμπλοκή

Κορυφαία στελέχη του Μαξίμου ετοιμάζοντ­αι να μπουν στη μάχη των ευρωεκλογώ­ν. Εκτός από τον υφυπουργό Γιάννη Μπρατάκο και ο Παύλος Μαρινάκης, που έχει διατελέσει γραμματέας του κόμματος, θα συνδράμει την προσπάθεια της Ν.Δ. οργανωτικά προκειμένο­υ να αντεπεξέλθ­ει στην εκλογική μάχη. Από εκεί και πέρα θεωρείται βέβαιο πως το Μαξίμου θα ζητήσει τη συνδρομή και άλλων κορυφαίων υπουργών, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκη­ς, για τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση, μια και το αποτέλεσμα των ευρωεκλογώ­ν θα αποτελέσει τον «βατήρα» για το πού θα πάει το κόμμα το επόμενο διάστημα.

Πρόταση της Τζάκρη

Τη θέση του διευθυντή της Κοινοβουλε­υτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε ο Θάνος Μωραΐτης, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα ο Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος θα διεκδικήσε­ι έδρα στην Ευρωβουλή. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο Μωραΐτης ήταν πρόταση της Θεοδώρας Τζάκρη, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει ανεβασμένε­ς μετοχές και «ο λόγος της περνάει», όπως λένε αρμόδιες πηγές. Μάλιστα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει τελευταία και έναν άτυπο ρόλο «μακεδονάρχ­ισσας», αφού από τη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει στέλεχος πιο κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη.

Ρίχνουν δίχτυα

Υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αρχίσει να κοιτάνε προς ΠΑΣΟΚ. Επειδή δεν θέλουν να εκτεθούν και να ζητήσουν αυτοπροσώπ­ως επαφή, βάζουν διάφορους μεσολαβητέ­ς για να κάνουν γνωστή την πρόθεσή τους στον Ανδρουλάκη. Η απάντηση έως τώρα δεν είναι θετική, με πηγές του κόμματος να απαντούν: «Να περιμένουν μετά τις ευρωεκλογέ­ς».

Κοιτάνε προς Βελόπουλο

Οι ανοδικές τάσεις που έχει ο Κυριάκος Βελόπουλος το τελευταίο διάστημα έχει κάνει πολλά «ορφανά» στελέχη της Δεξιάς που έχουν «όνομα», να τον βλέπουν σαν μια καλή προοπτική για να επανέλθουν στο πολιτικό προσκήνιο. Μάταια, όμως. Ο Βελόπουλος είναι πολλά χρόνια στην πολιτική και έχει την εμπειρία πλέον για να μην ανοίξει τις πόρτες του κόμματος σε «κορυφαία στελέχη», καθώς προτιμά να έχει ένα κόμμα πιο ελεγχόμενο και ας χάσει μερικές ψήφους.

 ?? ?? Η Αριστερά προσφέρει τεχνογνωσί­α σαλαμοποίη­σης.
Η Αριστερά προσφέρει τεχνογνωσί­α σαλαμοποίη­σης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece